Δήμας: Kρίσιμες οι προσεχείς εβδομάδες για το μέλλον της χώρας

Δήμας: Kρίσιμες οι προσεχείς εβδομάδες για το μέλλον της χώρας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης

«Πρόθεση συναίνεσης» και «υπευθυνότητα» ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Δήμας, ο οποίος χαρακτήρισε τις προσεχείς εβδομάδες «κρίσιμες για το μέλλον της Ελλάδος».

Στη δήλωση που έκανε μετά την ολοκλήρωσης και της τρίτης ψηφοφορίας, ο κ. Δήμας κινήθηκε στη λογική του ανοίγματος προς όλους τους πολιτικούς χώρους και της μετριοπαθούς αποτίμησης του αποτελέσματος. Αν και εξέφρασε την άποψη, ότι «η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή θα ήταν η ορθή επιλογή», πρόσθεσε ότι «η απόφαση όμως που έλαβε η Βουλή, σύμφωνα με τη διαδικασία και τις προβλέψεις του Συντάγματος, είναι βεβαίως απόλυτα σεβαστή».

Ο κ. Δήμας ευχαρίστησε τους βουλευτές και τους πολίτες που στήριξαν την υποψηφιότητά του και πρόσθεσε ότι αυτοί που τον ψήφισαν «αποτελούν καθαρή πλειοψηφία της εθνικής αντιπροσωπείας, παρότι δεν συμπληρώθηκε ο προβλεπόμενος από το Σύνταγμα αριθμός των 180». Ευχαρίστησε επίσης τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο για την τιμή που του έκαναν να τον προτείνουν και πρόσθεσε ότι αποδέχτηκε όχι χάριν του αξιώματος, αλλά με την αίσθηση της εθνικής αποστολής. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε σ’ εκείνους τους βουλευτές που τον ψήφισαν «πραγματοποιώντας μια ιδιαιτέρως δύσκολη υπέρβαση». Ο πρώην επίτροπος έλαβε αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας για να απευθύνει προειδοποίηση προς την κοινή γνώμη για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Αφού επισήμανε ότι με τη μη εκλογή Προέδρου παρατείνεται η πολιτική αβεβαιότητα και χαρακτήρισε τις προσεχείς εβδομάδες κρίσιμες για τη χώρα, «ίσως πολύ πιο κρίσιμες απ’ ό,τι η οξύτητα του δημόσιου λόγου επέτρεψε στην κοινή γνώμη να αντιληφθεί», ζήτησε από το πολιτικό σύστημα να εξασφαλίσει τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος και του κράτους δικαίου, μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωζώνης.

Ο κ. Δήμας τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση, «το μόνο που έχει τώρα πραγματική σημασία είναι το συμφέρον της πατρίδας και του ελληνικού λαού» και κατέληξε ενωτικά, λέγοντας ότι «αυτό που μας ενώνει είναι υψηλότερο, ισχυρότερο και διαρκέστερο απ’ οτιδήποτε άλλο. Είναι η Ελλάδα».