Πορεία στις κάλπες με σκληρά διλήμματα

Πορεία στις κάλπες με σκληρά διλήμματα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είκοσι έξι ημέρες σκληρών διλημμάτων θα συνοδεύσουν την προεκλογική περίοδο μέχρι τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου που δρομολογήθηκαν χθες, μετά την τρίτη άκαρπη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Το στίγμα έδωσε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς που διεμήνυσε πως «ο λαός θα μάθει όλη την αλήθεια για το πόσο εύκολο είναι να ξανακυλήσουμε στην πιο δραματική κρίση, για το πού δηλαδή οδηγούν οι ανευθυνότητες της αντιπολίτευσης». Αλλά το στίγμα του εξέπεμψε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας που από την πλευρά του αντέτεινε πως «η επιλογή είναι στα χέρια του ελληνικού λαού. Θα επιλέξει τον δρόμο των μνημονίων ή τον δρόμο της κοινωνικής σωτηρίας;».

Αστάθμητο παράγοντα ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης αποτελεί και η διαφαινόμενη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ, καθώς χθες εμφανίσθηκαν να πέφτουν στο κενό πρωτοβουλίες σειράς προβεβλημένων στελεχών ώστε ο κ. Γ. Παπανδρέου να μεταβάλει τον σχεδιασμό του και να μην προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωζώνη έσπευσε χθες να καταστήσει σαφές πως το διακύβευμα των πρόωρων εκλογών είναι η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και πως οι συμφωνίες που έχουν ήδη υπογραφεί και οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η όποια νέα κυβέρνηση θα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στις συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι προηγούμενες και πως η συνέχιση της παροχής βοήθειας συναρτάται από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για ακόμη μία φορά για το μέλλον του και πως είναι αναγκαία μια ισχυρή δέσμευση στη μεταρρυθμιστική διαδικασία. Οι αγορές πάντως αντέδρασαν με μεγάλη νευρικότητα στο αποτέλεσμα της τρίτης άκαρπης ψηφοφορίας στη Βουλή, με το Χρηματιστήριο της Αθήνας και τα ελληνικά ομόλογα να δέχονται ισχυρές πιέσεις. Αναλυτές και διεθνή μέσα ενημέρωσης θεωρούν ότι ανοίγει ένας νέος κύκλος αβεβαιότητας, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμη και αυτού της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή