Στις ελληνικές καλένδες η αναθεώρηση

Στις ελληνικές καλένδες η αναθεώρηση

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις 42 λεπτά της ώρας διήρκεσε η πρώτη και μοναδική συνεδρίαση της προσφάτως συγκροτηθείσης Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ηταν το μεσημέρι της προηγούμενης Δευτέρας. Το νέο, δεύτερο ραντεβού των 27 μελών της ορίστηκε για τις 8 Ιανουαρίου, αλλά -φυσικά- δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ, εξαιτίας της διάλυσης της Βουλής και της προσφυγής σε πρόωρες κάλπες.

Ως γνωστόν, η εν λόγω επιτροπή συγκροτήθηκε με απόφαση του προέδρου της Βουλής στις 16 Δεκεμβρίου, ύστερα από την επιλογή της Ν.Δ. να καταθέσει, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, πρόταση αναφορικά με την αναγκαιότητα αναθεώρησης του Καταστατικού Χάρτη της χώρας και για τα άρθρα που θα πρέπει να αλλάξουν. Το σε ποια κατεύθυνση θα κινούνταν αυτές οι αλλαγές θα το αποφάσιζε η επόμενη Βουλή, αφού όμως θα είχε ολοκληρώσει το έργο της η προαναφερθείσα επιτροπή.

Η πρόωρη διακοπή της λειτουργίας της, πλέον, ακυρώνει την έως τώρα διαδικασία. Για την επανέναρξή της θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλία τουλάχιστον 50 βουλευτές στη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Οπως και τώρα, έτσι και τότε, αφού κατατεθεί σχετική πρόταση (ή περισσότερες της μιας προτάσεις), η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία θα αρχίσει εκ του μηδενός: θα πρέπει, δηλαδή, να αποφασιστεί εκ νέου η συγκρότηση διακομματικής επιτροπής που θα επεξεργαστεί την πρόταση (ή τις προτάσεις) και με τη σειρά της να ολοκληρώσει το έργο της―με άλλα λόγια να προσδιορίσει τα προς αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος, πριν προκηρυχθούν ξανά εκλογές. Αν όλα πάνε καλά, τότε η Βουλή που θα αποφασίσει για το περιεχόμενο των αλλαγών θα είναι η μεθεπόμενη. Χρονικά αυτό σημαίνει ότι αν η επόμενη Βουλή εξαντλήσει την τετραετή θητεία της, τότε οι αλλαγές θα δρομολογηθούν μετά το 2019. Για την ιστορία, υπενθυμίζεται ότι στη συντομότατης διάρκειας διακομματική δεν συμμετείχαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ. Υπήρχαν 22 βουλευτές από τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ) και πέντε από ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή