Σύννεφα στη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – Κουβέλη

Σύννεφα στη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – Κουβέλη

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα θεσμικά όργανα ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, οι Κεντρικές Επιτροπές και τα Διαρκή Συνέδρια των δύο κομμάτων, που συγκαλούνται το προσεχές Σαββατοκύριακο, θα ξεκαθαρίσουν το θολό τοπίο που δείχνει να επικαλύπτει τους όρους ενδεχόμενης συμφωνίας για κοινή εκλογική κάθοδο, για ένταξη των στελεχών της ΔΗΜΑΡ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Και στα δύο κόμματα η δημοσιοποίηση της πληροφορίας ότι οι κ. Αλέξης Τσίπρας και Φώτης Κουβέλης βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις και έχουν συμφωνήσει στο πλαίσιο συνεργασίας προκάλεσε αντιδράσεις. Μάλιστα, όπως φαίνεται, υπάρχουν προς αποσαφήνιση αρκετά σημεία, καθώς από την προεργασία των δύο κομμάτων για τις συνεδριάσεις του Σαββατοκύριακου προκύπτουν αντιφατικές πληροφορίες, ενώ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, πλέον, ότι ο κ. Κουβέλης δεν θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα είναι υποψήφιος με σταυρό στη Β΄ Αθήνας.

«Ταπεινωτική πρόταση»

Μετά τη συνεδρίαση, χθες, της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφραζαν την άποψη ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη να καλυφθεί προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία, προβάλλοντας, πιθανότατα, την επιθυμία τους για μια τέτοια εξέλιξη, καθώς ούτε χθες έλειψαν οι ενστάσεις στη συγκεκριμένη επιλογή του κ. Τσίπρα. Ορισμένοι, μάλιστα, έκαναν λόγο ακόμη και για «ταπεινωτική πρόταση» προς τη ΔΗΜΑΡ. Αυτό διότι με βάση την εισήγηση του κ. Τσίπρα προς την Πολιτική Γραμματεία θεωρούν ότι απορρίπτονται δύο βασικά σημεία που η ΔΗΜΑΡ παγίως θέτει σε οποιαδήποτε συζήτηση συνεργασίας: οι προγραμματικές συμφωνίες και η πολιτική και οργανωτική αυτονομία. Είναι άξιο αναφοράς ότι αυτά τα δύο σημεία επανέλαβε χθες ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Χρήστος Μαχαίρας (ΝΕΡΙΤ) ως προϋποθέσεις για την επιλογή της τακτικής που θα ακολουθήσει το κόμμα.

Ωστόσο, από τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η βάση της όποιας συνεργασίας θα είναι η αποδοχή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, κάτι που αναιρεί το στοιχείο των προγραμματικών συμφωνιών. Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στον κώδικα δεοντολογίας που θα παρουσιαστεί προσεχώς και τον οποίο θα πρέπει να αποδεχθούν όλοι όσοι θα είναι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο αυτό, που συμπεριλαμβάνει κανόνες συμπεριφοράς για την προεκλογική και μετεκλογική παρουσία των υποψηφίων, ρυθμίζει τα των προεκλογικών συγκεντρώσεων, με έμφαση στη συλλογική παρουσία, εμπεριέχει αναφορές σε συλλογική οικονομική διαχείριση κ.λπ., θα συμπεριληφθεί και αναφορά σε «ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα».

Εφόσον αυτό ισχύει, τότε και η δεύτερη προϋπόθεση που θέτει η ΔΗΜΑΡ για συνεργασία, αυτή της πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας, ανατρέπεται. Κύκλοι της ΔΗΜΑΡ επαναλάμβαναν χθες ότι εφόσον δεν συντρέχουν οι δύο προϋποθέσεις δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία, δήλωναν, ωστόσο, ότι δεν μπορούν να σχολιάσουν τις συγκεκριμένες πληροφορίες, καθώς δεν είναι κάτι που τους έχει κοινοποιηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή