Σταμάτησε τις έρευνες το «Μπαρμπαρός»

Σταμάτησε τις έρευνες το «Μπαρμπαρός»

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κατεχόμενη Αμμόχωστο ελλιμενίστηκε χθες βράδυ το σεισμογραφικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», σχεδόν δύο ώρες πριν από την εκπνοή της τουρκικής οδηγίας προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) και αφού διεξήγαγε έρευνες εντός των οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ ώς αργά το απόγευμα της 30ής Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, δεν έχει εκδοθεί από τουρκικής πλευράς κάποια NAVTEX σε αντικατάσταση αυτής που εκπνέει, κυπριακές πηγές, ωστόσο, εκτιμούσαν ότι το «Μπαρμπαρός» δεν θα φύγει άμεσα από τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, αλλά θα μείνει εκεί για μερικές μέρες ακόμα.

Οι Κύπριοι δεν αποκλείουν να επαναδραστηριοποιηθεί το «Μπαρμπαρός» στην ΑΟΖ τους μόλις ξεκινήσει η νέα γεώτρηση στο Οικόπεδο 9 από την ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS. O τουρκοκυπριακός Τύπος σχολίασε πολύ αρνητικά το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αποφάσισε να επεκτείνει τη δική της οδηγία σε σχέση με τη νέα ερευνητική δραστηριότητα που θα αναπτύξει στις αρχές του Ιανουαρίου η ENI-KOGAS στο Οικόπεδο 9 ώς τις 19 Mαρτίου, κάνοντας λόγο για μια νέα κρίση στο Κυπριακό. Στην περίπτωση αυτή θα επεκταθεί η ισχύουσα NAVTEX ή θα εκδοθεί μια νέα, κάτι που δεν είχε γίνει ώς αργά χθες το βράδυ. Ενα εναλλακτικό σενάριο που συζητείται επίσης στη Μεγαλόνησο, είναι ότι το «Μπαρμπαρός» μπορεί να πλεύσει στη συνέχεια στη θαλάσσια περιοχή του Καστελλόριζου για να αμφισβητήσει την ελληνική ΑΟΖ.

Τα σενάρια αυτά βασίζονται στην πληροφορία ότι η Τουρκία έχει δεσμεύσει θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελλόριζο για ασκήσεις υποβρυχίων στις αρχές Ιανουαρίου.

Η Λευκωσία τηρεί στάση αναμονής και αποφεύγει τις δημόσιες τοποθετήσεις για το θέμα αυτό, κυπριακές πηγές έλεγαν πάντως ότι, ακόμα και αν αποχωρήσει το «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ, δεν τίθεται θέμα επανέναρξης των συνομιλιών αν δεν υπάρξουν διαβεβαιώσεις ότι η παράνομη δραστηριότητα του «Μπαρμπαρός» δεν θα επαναληφθεί. Την απόφαση για το τι θα κάνει από εδώ και πέρα το «Μπαρμπαρός» εκτιμάται ότι θα τη λάβει ο ίδιος ο Ερντογάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή