Φλερτ ΣΥΡΙΖΑ με διακοπή πληρωμής τόκων

Φλερτ ΣΥΡΙΖΑ με διακοπή πληρωμής τόκων

4' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μετωπική σύγκρουση, με επίκεντρο τις προγραμματικές προβλέψεις της Κουμουνδούρου για διακοπή καταβολής τόκων και χρεολυσίων εφόσον η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές οδηγηθεί σε αδιέξοδο, οδηγούνται Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, 22 ημέρες πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου.

Η Ν.Δ. επιμένει ότι οι στρατηγικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν σε δύο, μόνον, επιλογές, χρεοκοπία ή νέο, επαχθέστερο, Μνημόνιο, ενώ το Μαξίμου δεν αφήνει ανεκμετάλλευτη οποιαδήποτε ευκαιρία ενίσχυσης των επιχειρημάτων του και επίθεσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό συνέβη και χθες, με τον κ. Δημήτρη Σταμάτη να ανεβάζει τους τόνους έναντι της Κουμουνδούρου, με αφορμή όσα είπε εκ νέου ο κ. Γ. Τόλιος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (90,1). Ο κ. Τόλιος επέμεινε ότι η θέση του περί στάσης πληρωμών είναι επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και παρέπεμψε σε σχετική αναφορά στη διακήρυξη για τις ευρωεκλογές. Επιχειρώντας να απαντήσει στο εύλογο ερώτημα της κάλυψης των δανειακών αναγκών της χώρας εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει σε ρήξη με τους δανειστές και οι αγορές προσφέρουν απαγορευτικά επιτόκια, ο κ. Τόλιος αναφέρθηκε στη λύση των εντόκων γραμματίων, τα οποία, όπως είπε, «δεν είναι ανάγκη να τα αγοράσουν οι ξένοι, και ο ελληνικός λαός και οι καταθέτες μπορούν να τα αγοράσουν». Σε σχετικό ερώτημα, πάντως, εάν αυτό θα λάβει υποχρεωτική μορφή, ο ίδιος το διέψευσε απολύτως.

Η διευκρίνιση Τόλιου, προφανώς, δεν κρίθηκε πειστική από την κυβερνητική πλευρά, που εκτιμά ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήσει όσα διακηρύττει και βρεθεί αντιμέτωπος με τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τους επίσημους πιστωτές και τις αγορές, τότε –εκ των πραγμάτων– η εθελοντική αγορά εντόκων ή ομολόγων θα μετατραπεί σε υποχρεωτικό εσωτερικό δανεισμό, μέσω καταθέσεων. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προχωρήσει μόνο σε διακοπή πληρωμής τόκων, οδηγώντας τη χώρα σε χρεοκοπία! Επίσημα μας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει και σε εσωτερικό δανεισμό, χρησιμοποιώντας τις καταθέσεις των Ελλήνων, ακόμη και των μικροκαταθετών, για αγορά εντόκων γραμματίων του Δημοσίου», σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Επικρατείας Δημ. Σταμάτης, προσθέτοντας ότι «κάθε δεκαπέντε μέρες θα “τραβάνε”, προφανώς υποχρεωτικά, από τις καταθέσεις των Ελλήνων… Αυτό είναι το Plan B του ΣΥΡΙΖΑ!». «Δεν καταλαβαίνουν ότι και μόνη αυτή η αποκάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες; Τόσο ανεύθυνοι είναι;», καταλήγει η ανακοίνωση Σταμάτη, με την Κουμουνδούρου να αντιδρά κάνοντας λόγο για ψεύδη και «φτηνή λάσπη».

«Φαίνεται πως σε αυτές τις εκλογές από τη Ν.Δ. δεν θα ακούσουμε καμιά αλήθεια παρά μόνον ψέματα, ο κ. Σαμαράς γνωρίζει πολύ καλά, αφού το έχει κάνει και ο ίδιος, ότι οι κυβερνήσεις προβαίνουν σε έκδοση εντόκων γραμματίων», σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαβλέποντας, πίσω από την τακτική του Μεγάρου Μαξίμου προσπάθεια να αποκρυβούν όσα έχει «συμφωνήσει με την τρόικα ότι θα υλοποιήσει μετά τις εκλογές, αν γίνει κυβέρνηση».

Ο κ. Σταμάτης επανήλθε, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνους και άσχετους». «Τη μια λένε ότι δεν πρόκειται να ξεπληρώσουν τα δάνειά μας στους ξένους και την άλλη ότι σκοπεύουν να βγάλουν έντοκα γραμμάτια, απορροφώντας αποκλειστικά από τις καταθέσεις των Ελλήνων, ακόμη και των μικροκαταθετών. Αυτή η κυβέρνηση απέτρεψε τον εφιάλτη της χρεοκοπίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσημα προετοιμάζει τη χρεοκοπία! Ο ελληνικός λαός δεν θα του το επιτρέψει!».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Πάνος Σκουρλέτης επιτέθηκε σφοδρά στο επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ., κάνοντας λόγο για «dirty team», με αφορμή βίντεο που κυκλοφόρησε και περιλαμβάνει απόσπασμα συνέντευξης του κ. Αλέξη Τσίπρα. Οπως ανέφερε, «έχουν κόψει τη συνέντευξη και δεν αφήνουν να ακουστεί όλη η απάντηση, δημιουργώντας την ψευδή εντύπωση ότι ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι με βάση τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει κίνδυνος εξόδου από την Ευρωζώνη. Ενώ αν αφήσουν τη συνέντευξη να εξελιχθεί, η συγκεκριμένη απάντηση λέει ότι ένας τέτοιος κίνδυνος υπάρχει από τη στιγμή που η Γερμανία με την πολιτική της αποφασίσει να χρεοκοπήσει την Ευρωζώνη».

Ρητή αναφορά στη διακήρυξη ευρωεκλογών παρά τις αποστάσεις Κουμουνδούρου

Αποστάσεις από τις δηλώσεις του κ. Γ. Τόλιου λαμβάνει η Κουμουνδούρου, με τον ίδιο να «οχυρώνεται» πίσω από τα επίσημα κείμενα του κόμματος, προκειμένου να ισχυροποιήσει τις αναφορές του σε στάση πληρωμών τις προηγούμενες ημέρες. «Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να προχωρήσει ούτε σε στάση πληρωμών ούτε σε μονομερείς ενέργειες για το χρέος», δήλωσε ο κ. Πάνος Σκουρλέτης (ΣΚΑΪ) για τις αναφορές Τόλιου και πρόσθεσε ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία, το νυν πρόγραμμα στήριξης παύει να υφίσταται και η διαπραγμάτευση με την τρόικα αρχίζει από μηδενική βάση. Νωρίτερα, ο κ. Τόλιος είχε παραπέμψει στη διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές και πρόσθεσε ότι όσα λέει είναι επίσημη θέση του κόμματος.

Στη διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές αναφέρεται: «Η αποπληρωμή του χρέους θα γίνει με αναπτυξιακή και κοινωνική ρήτρα, αφού πρώτα εξασφαλιστεί για μια ικανή περίοδο η διακοπή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων. Σε αυτήν την κατεύθυνση, διεκδικούμε ευρωπαϊκή διάσκεψη στα πρότυπα της συμφωνίας του Λονδίνου το 1953 για το χρέος της Γερμανίας. Η διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης θα ξεκινήσει άμεσα και θα απαιτηθεί η ακύρωση των επαχθών όρων των συμβάσεων. Για την επίτευξη των στόχων θα αξιοποιηθούν, στην περίπτωση εκβιασμού, όλα τα όπλα: η διακοπή πληρωμών, η καταγγελία για πρόκληση ζημιάς στη χώρα μας με στόχο τη διάσωση του ευρώ και των ιδιωτικών τραπεζών, η προσφυγή για την ακύρωση των συλλογικών δικαιωμάτων κατά παράβαση του κοινοτικού κεκτημένου, αλλά και για τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και την πρόκληση ανθρωπιστικής κρίσης. Επιπροσθέτως, θα ενεργοποιήσουμε άμεσα τη διαδικασία διεκδίκησης του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων».

Με τον κ. Τόλιο συντάχθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος δήλωσε ότι «ο κ. Τόλιος δεν λέει κάτι διαφορετικό από αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται στα όπλα που μας προσφέρει το διεθνές δίκαιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή