«Επιστροφή στις ρίζες» από Βενιζέλο

«Επιστροφή στις ρίζες» από Βενιζέλο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχη σε δύο μέτωπα θα δώσει για τις επόμενες, σχεδόν τρεις, εβδομάδες ώς τις εκλογές, ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Πέρα από την εντεινόμενη πόλωση ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βενιζέλος έχει πλέον ανοικτό ακόμη ένα de facto μέτωπο με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Στο πλαίσιο της προσπάθειας να σηματοδοτήσει ότι η Χαρ. Τρικούπη και όχι το Κίνημα του κ. Παπανδρέου εξακολουθεί να αποτελεί όχι μόνο την τυπική αλλά και την ουσιαστική έδρα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος προσπαθεί να καταρτίσει ένα ψηφοδέλτιο το οποίο θα σηματοδοτεί τη διεύρυνση, αλλά και την «επιστροφή στις ρίζες». Για τον λόγο αυτό υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι εισηγούνται στον κ. Βενιζέλο να προτείνει την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στον κ. Γ. Φλωρίδη, με τον οποίο, πιθανότατα, θα συναντηθεί αύριο. Ανάμεσα στα πρόσωπα από τον λεγόμενο εκσυγχρονιστικό χώρο που έχουν προταθεί είναι και εκείνο του κ. Τ. Γιαννίτση, δίχως ωστόσο πιθανότητες να προχωρήσει κάποια συνεργασία. Επίσης, οριστικό είναι και το ναυάγιο των επαφών με την κ. Αννα Διαμαντοπούλου.

Σε περίπτωση που δεν ευοδωθεί η επιστροφή του κ. Φλωρίδη και του «Κοινωνικού Συνδέσμου», στο Επικρατείας θα τοποθετηθούν, μεταξύ άλλων, οι κ. Π. Καψής, Τ. Ρήγας, Ν. Μπίστης και Κυρ. Πιερρακάκης. Επαφές για συνεργασία έγιναν και με τον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Β. Οικονόμου, ωστόσο δεν ευοδώθηκαν. Στελέχη της Χαρ. Τρικούπη ήλθαν τις προηγούμενες ημέρες σε επαφή και με τον κ. Κ. Καρτάλη, αρχικά για τη θέση του εκπροσώπου Τύπου και έπειτα για να είναι υποψήφιος βουλευτής.

Κεντρική γραμμή της Χαρ. Τρικούπη παραμένει η σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας μετά τις εκλογές, με τη συνεργασία των δύο πρώτων κομμάτων και με το τρίτο (το οποίο ευελπιστούν πως θα είναι το ΠΑΣΟΚ) να διαδραματίζει τον ρόλο του ρυθμιστή. Στον κ. Παπανδρέου χθες απάντησε ο γραμματέας του κόμματος. Ο κ. Ν. Ανδρουλάκης εκτίμησε πως «η προσπάθεια διάσπασης του ΠΑΣΟΚ απέτυχε» και επισήμανε ότι «η συντριπτική πλειονότητα των θεσμικών οργάνων, των στελεχών και των μελών του ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και βγαίνει μπροστά». Η δήλωση του κ. Ανδρουλάκη αφορά την καταμέτρηση δυνάμεων που έχει κάνει σε οργανωτικό επίπεδο η Χαρ. Τρικούπη προκειμένου, μεταξύ άλλων, να αποτρέψει πιθανή φυγή στελεχών προς το Κίνημα του κ. Παπανδρέου. Ο κ. Ανδρουλάκης άφησε αιχμές (Real) για τα παλαιότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία, όπως είπε, «σήμερα κάνουν ομίλους, κινήσεις και κόμματα, αντί να βρίσκονται εδώ και να στηρίζουν την παράταξη».

Ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας διέγνωσε χθες ότι ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε το κόμμα του «για προσωπικούς λόγους». Και άφησε αιχμές (9,84) για όσους ακολούθησαν τον πρώην πρωθυπουργό. «Αυτοί που έφυγαν για το κόμμα του κ. Γ. Παπανδρέου», τόνισε, «ας σκεφτούν πού προσφέρουν υπηρεσία, διότι ο μόνος που χαμογελάει από αυτή την ιστορία είναι ο κ. Σαμαράς, διότι ελπίζει ότι θα κόψει ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή