ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επαναληπτικές εκλογές προ των πυλών

epanaliptikes-ekloges-pro-ton-pylon-2062832

Το φάντασμα των δεύτερων –επαναληπτικών– εκλογών αρχίζει να πλανάται πάνω από τη χώρα ένα δεκαπενθήμερο πριν από την αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου, καθώς Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται να υπερβαίνουν καθαρά τα όρια του «μικρού δικομματισμού» του 2012, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές, το πρώτο κόμμα να είναι πολύ πιθανόν να πλησιάσει κατά την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση τον πήχυ της αυτοδυναμίας.

Υπενθυμίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ, που στην παρούσα φάση προηγείται στις δημοσκοπήσεις, εμφανίζει δυναμική ποσοστών της τάξης άνω του 30% με την αναγωγή των αναποφάσιστων. Ενώ, παράλληλα, ο πήχυς της αυτοδυναμίας μπορεί να περιοριστεί στο 36% – 36,5%, εάν τα κόμματα που αποτύχουν να εισέλθουν στη νέα Βουλή συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστά περί το 10%, εξέλιξη που δεν μπορεί να αποκλειστεί, ειδικά εάν σχηματισμοί όπως το νεότευκτο Κίνημα του κ. Γ. Παπανδρέου και οι ΑΝΕΛ αποτύχουν να έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Εάν το ανωτέρω σκηνικό τελικά αποτυπωθεί στις κάλπες, είναι προφανές ότι για το πρώτο κόμμα ο «πειρασμός» μιας επαναληπτικής εκλογικής αναμέτρησης προκειμένου να κυριαρχήσει πλήρως στο πολιτικό σκηνικό θα είναι μεγάλος.

Η Ν.Δ. στον δημόσιο λόγο της ξορκίζει το σενάριο μιας δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, αναγνωρίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία, αλλά και τις ασφυκτικές προθεσμίες από τους εταίρους. Μάλιστα, συνεργάτες του κ. Σαμαρά υπενθυμίζουν ότι ο πρωθυπουργός είχε δώσει σαφή δείγματα γραφής το 2012, όταν η Ν.Δ. αποδέχθηκε τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας όχι μόνον με τον «παραδοσιακό» της αντίπαλο, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη ΔΗΜΑΡ.

Υπ’ αυτήν την έννοια, εάν πρώτο κόμμα είναι η Ν.Δ. οι πιθανότητες επαναληπτικών εκλογών πρακτικά εκμηδενίζονται, καθώς, ούτως ή άλλως, με δεδομένη τη σαφή ευρωπαϊκή κατεύθυνση του ΠΑΣΟΚ –που υπήρξε κυβερνητικός εταίρος τα προηγούμενα δυόμισι χρόνια– αλλά και του «Ποταμιού» και του Κινήματος Παπανδρέου, θα πρέπει να προεξοφλείται πως από την επόμενη Βουλή θα σχηματιστεί κυβέρνηση.

Αντιθέτως, σαφώς σύνθετα θα είναι τα δεδομένα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίσει την αυτοδυναμία. Εξέλιξη πολύ πιθανή, καθώς οδεύει στις κάλπες με προβάδισμα που σύμφωνα με όλες τις δημοσιοποιηθείσες δημοσκοπήσεις είναι της τάξης του 3%-3,5%.

Οπως προαναφέρθηκε, στενοί συνεργάτες του κ. Αλ. Τσίπρα μεταδίδουν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει σχηματισμό κυβέρνησης από την επόμενη Βουλή. Ομως –και ενώ ο κ. Τσίπρας αρνείται να αποκηρύξει δημοσίως το σενάριο μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης τον Φεβρουάριο– οι ίδιοι αναγνωρίζουν πως το σχετικό εγχείρημα ίσως αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο, ειδικά εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκεντρώσει υψηλά ποσοστά, για δύο λόγους:

• Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει, προκειμένου να μην εμφανιστεί ανακόλουθος, στη θέση ότι δεν πρόκειται να επαναρχίσει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και θα επιδιώξει μια συνολική λύση για το «ελληνικό πρόβλημα» σε πολιτικό επίπεδο. Ομως, μια τέτοια προσέγγιση είναι αμφίβολο εάν θα την αποδεχθούν ως βάση για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας οι πιθανοί εταίροι του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ενέχει τον κίνδυνο ευθείας σύγκρουσης με τους εταίρους και αποχώρησης από την Ευρωζώνη.

• Δεύτερον, στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσεγγίσει την αυτοδυναμία, εκτιμάται πως η πίεση από την Αριστερή Πλατφόρμα για αποφυγή της συνεργασίας με «φιλομνημονιακά» κόμματα και νέες εκλογές, ώστε η Κουμουνδούρου να εφαρμόσει «ανόθευτο» το πρόγραμμά της, θα είναι σαφώς ισχυρότερη.

Η στρατηγική «συμπίεσης» των κομμάτων της Κεντροαριστεράς μέσω των διπλών εκλογών έχει εξάλλου το πλεονέκτημα για την Κουμουνδούρου πως εάν η τελευταία «λεηλατηθεί» από τα δύο μεγάλα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σε θέση να παραμείνει κυρίαρχη δύναμη στην αριστερή πλευρά του πολιτικού τόξου για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι το σενάριο των επαναληπτικών εκλογών στην περίπτωση που πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητείται ως καταστροφικό πολιτικά από ορισμένους στη Ν.Δ. – ακόμη και εντός του Μεγάρου Μαξίμου. Κατά το συγκεκριμένο σκεπτικό, εάν η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρή, ο κ. Σαμαράς θα είναι σε θέση να κάνει τη μεγάλη ανατροπή στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, καθώς η πόλωση θα είναι πλέον τεράστια και θα είναι σε θέση να συμπιέσει ακόμη περισσότερο την εκλογική δύναμη των άλλων «φιλοευρωπαϊκών» κομμάτων, όπως το ΠΑΣΟΚ και το «Ποτάμι», αλλά και το Κίνημα του κ. Γ. Παπανδρέου.

Ομως, οι περισσότεροι στη Ν.Δ. εμφανίζονται να προκρίνουν τη θεωρία της λεγόμενης «αριστερής παρένθεσης». Δηλαδή του σχηματισμού κυβέρνησης με κορμό των ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, όπως υποστηρίζουν, σε λίγους μήνες θα οδηγηθεί σε αδιέξοδα, είτε λόγω εσωτερικών αντιθέσεων είτε εξαιτίας ενδεχόμενης σύγκρουσης με τους εταίρους, οπότε ο κ. Σαμαράς θα έχει τη δυνατότητα της «μεγάλης επιστροφής», εκφράζοντας το σύνολο του «αστικού και φιλοευρωπαϊκού» τόξου, καθώς τα κόμματα της Κεντροαριστεράς θα έχουν επί της ουσίας εξαϋλωθεί.