Οι εσωκομματικές φωνές ακύρωσαν τις συμμαχίες

Οι εσωκομματικές φωνές ακύρωσαν τις συμμαχίες

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη φράση «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» παραπέμπει η τελική σύνθεση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πολυδιαφημιζόμενο ευρύ άνοιγμα σε συμμαχίες ορθώθηκαν εμπόδια η διατήρηση των εσωκομματικών συμμαχιών και οι επίμονες αντιρρήσεις των τοπικών οργανώσεων του κόμματος στην είσοδο στα ψηφοδέλτια προσώπων προερχόμενων από άλλους πολιτικούς χώρους. Το τελικό αποτέλεσμα περιλαμβάνει τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ πέντε βουλευτών προερχομένων από άλλα κόμματα και εκπροσώπων των Οικολόγων Πράσινων, με τους οποίους επιτεύχθηκε εκλογική συμπόρευση, και την ισχυρού πολιτικού συμβολισμού κάθοδο του κ. Ηλία Λιβάνη, γιου του επί δεκαετίες στενού συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου, Αντώνη Λιβάνη, στη Β΄ Αθηνών.

Η περίπτωση της Ραχήλ Μακρή ξεχωρίζει μεταξύ των πέντε βουλευτών που βρήκαν θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδια η κ. Μακρή έσπευσε να ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, διότι, όπως ανέφερε, της προτάθηκε υποψηφιότητα στα Γρεβενά αντί της Κοζάνης, όπου είχε εκλεγεί το 2012. Τελικά και ενώ το διαζύγιο έδειχνε οριστικό, έπειτα από προσωπική παρέμβαση του κ. Αλέξη Τσίπρα, οι αντιδράσεις των τοπικών οργανώσεων στην Κοζάνη υποχώρησαν και η κ. Μακρή εντάχθηκε στο εκεί ψηφοδέλτιο. Δεν είχε την ίδια τύχη η επίσης προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ κ. Χρυσούλα Γιαταγάνα, η οποία, παρά την επιθυμία της δεν εξασφάλισε θέση στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Θεσσαλονίκης. Ισως, πάντως, η υποψηφιότητα της κ. Μακρή να εξασφαλίσθηκε με αντάλλαγμα την υποψηφιότητα του κ. Κώστα Λαπαβίτσα στην Ημαθία. Η πρώτη είχε τη στήριξη του κ. Τσίπρα, ο δεύτερος ήταν πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας. Ο προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ κ. Οδυσσέας Βουδούρης κατεβαίνει στη Β΄ Αθηνών και τρεις προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ βουλευτές, η κ. Θεοδώρα Τζάκρη στην Πέλλα, ο κ. Θοδωρής Παραστατίδης στο Κιλκίς και η διαγραφείσα το 2012 Κυριακή Τεκτονίδου στην Α΄ Θεσσαλονίκης.

Στα ψηφοδέλτια δεν αποτυπώθηκε η προοπτική συμπόρευσης με την «Κοινωνική Συμφωνία» της κ. Λούκας Κατσέλη, στην οποία ήταν εξ αρχής αντίθετη η εσωκομματική αντιπολίτευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά της Κοινωνικής Συμφωνίας προτάθηκαν οκτώ υποψήφιοι, μετά βίας και έπειτα από πολλές τριβές έγιναν καταρχάς αποδεκτοί οι δύο, εξέλιξη που οδήγησε στην απόσυρση ολόκληρης της λίστας.

Δεν ευτύχησαν ούτε οι εισηγήσεις των πασοκογενών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Μητρόπουλου και Παναγιώτη Κουρουμπλή, που θέλησαν να προωθήσουν ορισμένες υποψηφιότητες, δυστυχώς χωρίς επιτυχία. Η αντίδραση σε αυτή την περίπτωση δεν προήλθε μόνο από τις τοπικές οργανώσεις και τη μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από την πλειοψηφική ομάδα, που δεν είδε με καλό μάτι το ενδεχόμενο ενίσχυσης του πασοκογενούς πόλου μέσα στο κόμμα.

Στο παρασκήνιο

Το θέμα των ψηφοδελτίων έκλεισε, έστω και με περιορισμένα ανοίγματα, και το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται στα διλήμματα της προεκλογικής εκστρατείας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καλείται να αποσαφηνίσει το τοπίο της επομένης των εκλογών. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφήνουν να εννοηθεί ότι το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη παρασκηνιακή συνεννόηση με την ΕΚΤ και τους υπόλοιπους θεσμικούς εμπλεκόμενους στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο εντός του οποίου θα αρχίσει την επομένη των εκλογών, εφόσον επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και σχηματίσει κυβέρνηση, μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, εντοπίζεται ένα σκοτεινό σημείο στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι δύο πλευρές την παράταση που έχει δοθεί στο Μνημόνιο. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι στην επιστολή που εστάλη προς τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια για παράταση του Μνημονίου δεν γίνεται δεσμευτική αναφορά σε δίμηνη διάρκειά της, αλλά ότι αφήνεται ανοιχτή η ημερομηνία λήξης της παράτασης, συνδεόμενη με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όποτε αυτή ολοκληρωθεί. Μάλιστα, θεωρούν ότι από τις επαφές που έχουν κάνει δείχνει να εξασφαλίζεται ένας χρόνος διαπραγμάτευσης μέχρι τον Ιούλιο. Ωστόσο, από την πλευρά των Βρυξελλών η προσέγγιση είναι διαφορετική και αναφέρουν ότι η 28η Φεβρουαρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία της δίμηνης παράτασης και η αναφορά σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης αφορά αποκλειστικά το ενδεχόμενο αυτή να επέλθει πιο πριν.

Ο κ. Γιάννης Δραγασάκης άφησε με δηλώσεις του ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές το πλαίσιο επί του οποίου θα κινηθεί την επόμενη ημέρα, τη συμφωνία, δηλαδή, που επιδιώκει με τους εταίρους. Αλλα στελέχη, ωστόσο, επιμένουν ότι δεν πρόκειται να ειπωθεί κάτι πριν από τις εκλογές.

Οι περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα

Κύκλο περιοδειών εγκαινίασε από χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα είναι τελικά υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών και στην Αρτα. Μετά την Αργολίδα και την Κόρινθο, που επισκέφθηκε χθες, σήμερα πρόκειται να μεταβεί στην Καλαμάτα, όπου θα μιλήσει στις 7 μ.μ. στο Κλειστό Γυμναστήριο Παραλίας.

Τις επόμενες ημέρες οι περιοδείες θα συνεχισθούν και, σύμφωνα με ένα αρχικό πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας πρόκειται να επισκεφθεί τη Ρόδο, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, την Αχαΐα, ενώ δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί εάν θα μιλήσει και στη Λάρισα.

Η κεντρική προεκλογική εκδήλωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα γίνει στην Αθήνα, την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου. Η εκδήλωση, εξαιτίας καιρικών συνθηκών, θα γίνει σε κλειστό χώρο, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι θα επιλεγεί κάποιο κλειστό στάδιο, χωρίς να έχει ακόμα προσδιορισθεί ποιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή