Εκλογές στην εποχή των social media

Εκλογές στην εποχή των social media

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παλιά έβγαιναν στις πλατείες, τώρα τους αρκεί η οθόνη. Αν μέχρι τον προηγούμενο μήνα οι μισοί λογαριασμοί πολιτικών στο Ιντερνετ ήταν «παγωμένοι», τώρα οι αναρτήσεις πέφτουν βροχή και η πολιτική μέσω Facebook γνωρίζει νέες δόξες. Πλέον, μέσω YouTube μάς δείχνει ο Αλ. Τσίπρας πώς φεύγει απ’ τα χέρια του το περιστέρι της Ορθοδοξίας. Μέσω Facebook μάς ενημερώνει η Μαρία Ρεπούση ότι εγκαταλείπει την πολιτική. Στο διαδικτυακό του μετερίζι παραπονείται ο Γ. Βαλιανάτος, που τον άφησε στα κρύα του προεκλογικού λουτρού το «Ποτάμι». Και στην ολοκαίνουργια σελίδα του στο Διαδίκτυο ψάχνει υποψηφίους για το νέο του κίνημα ο Γ. Παπανδρέου.

Βλέπετε, όταν η πολιτική συναντά το Ιντερνετ, όλα είναι πιθανά, όπως απέδειξε κι εκείνη η πρώτη βουτιά του Θ. Τζήμερου, το 2012, στην κάλπη απ’ την εξέδρα των social media. Διόλου τυχαίο που ο Π. Καμμένος έστησε το ψηφοδέλτιό του για την Ευρωβουλή ψαρεύοντας στελέχη στο Facebook, και η Μαρία Ρεπούση κόντεψε να κουφαθεί απ’ τα τιτιβίσματα για τον «συνωστισμό», τον Ζάλογγο και τη γενοκτονία των Ποντίων. Οπως άλλωστε λέει και ο πολύπειρος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όλα θα ήταν αλλιώς αν στην εποχή του υπήρχε Facebook. Και όχι μόνο επειδή θα μπορούσε να μαζέψει 2.500 likes στα γενέθλιά του, δημοσιεύοντας φωτογραφίες στις οποίες τρώει τον… Παπαστρούμφ σε τούρτα, όπως ταιριάζει σ’ έναν θαυμαστή του Δρακουμέλ που αγαπά να αυτοσαρκάζεται.

Γιατί σήμερα πλέον, δεν είναι μόνο στην Ελλάδα της μόδας η πολιτική με… τσιπάκια. Ας μην ξεχνάμε την καταγγελία της Κριστίν Λαγκάρντ τότε που τη φοβέριζαν οι χρήστες του Facebook στα σχόλια της σελίδας της, ή την άμεση αντίδραση του Σαβιέ Μπετέλ, του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου τώρα τελευταία, που ο Ν. Νικολόπουλος εκδήλωσε εναντίον του οξεία κρίση ψηφιακής ομοφοβίας. Στη χώρα μας, βλέπετε, το επίπεδο του διαδικτυακού σχολιασμού είναι κάπως χαμηλό. Τόσο, που περνά τον πήχυ η ΟΝΝΕΔίτισσα με το μπικίνι, η οποία απ’ τη σελίδα της μας ενημέρωσε πως δεν άκουσε ποτέ για τους νεκρούς στο Πολυτεχνείο, και λίγο μετά εξέφρασε άποψη και για τα Δεκεμβριανά. Οσο παράξενο κι αν ακούγεται, βρέθηκαν και πάλι ψηφοφόροι να ασχοληθούν μαζί της.

Αυτή, άλλωστε, είναι η χάρη του Ιντερνετ: πάντα υπάρχει κάποιος να σου δώσει σημασία, ακόμη κι αν είσαι η Σταυρούλα Ξουλίδου, κι επιμένεις πως σου πρότειναν στο Facebook να σε εξαγοράσουν με 3 εκατ. ευρώ! Κάπως έτσι, άλλωστε, ξεκινούν οι διαδικτυακές καραμπόλες, σαν κι αυτές που προκαλεί η Ραχήλ Μακρή στα social media. Η τελευταία της επιτυχία ήταν το «οι πιθανώς ανίκανοι μυρίζουν σαν τον σκύλο», που δεν ντράπηκε να πληκτρολογήσει όταν ο Γρ. Ψαριανός μύρισε το παλτό της, αλλά καλά είναι να μην ξεχνάμε πως πρόκειται για τη βουλευτίνα που όταν άναψαν μπλε φώτα στη Βουλή για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη, έγραψε στο PC της: «Εβαψαν γαλάζια τη Βουλή. Τι σκαρώνετε πάλι;». Και αυτό δεν ήταν το πιο εντυπωσιακό της διαδικτυακής της καριέρας. Πριν τον Γρ. Ψαριανό, η κ. Μακρή έχει καταφέρει να τσακωθεί με τον Π. Τατσόπουλο (που τον αποκάλεσε «προικοθήρα»), με τον Ν. Μπίστη (που τον χαρακτήρισε «πανηλίθιο»), αλλά και με τον ίδιο τον Π. Καμμένο, στον οποίο και έστειλε εξώδικο επειδή την παρέπεμψε στην Επιτροπή Δεοντολογίας! Κάπως έτσι απηύδησε ο δύστυχος Τέρενς Κουίκ και αναφώνησε «το Facebook έγινε ο εφιάλτης μας!», σκεπτόμενος μήπως πρέπει στο εξής να διαγράφεται απ’ το κόμμα όποιος Ανεξάρτητος Ελληνας πάει να κάνει login. Και όσο παράξενο κι αν ακούγεται, πέρα απ’ την ανεπανάληπτη Σταυρούλα Ξουλίδου, που ακόμη και τώρα επιμένει πως ένας πάμφτωχος οικοδόμος ονόματι Γ. Σούκουρης την κυνηγούσε να τη δωροδοκήσει, το «off» στον υπολογιστή θα έσωζε πολλούς απ’ τη μαύρη διαδικτυακή τους μοίρα.

Οπως τον Ανδρ. Λοβέρδο, ας πούμε, που μας ενημέρωσε μέσω Facebook πως διέταξε ΕΔΕ, για να διαπιστώσει πως έφταιγε ο ίδιος που έχασε εφέτος τη δοξολογία της 28ης Οκτωβρίου! Κι έτσι καταλήγουμε στα ψηφιακά πατατράκ. Απ’ τη μία οι χρήστες του Facebook, απ’ την άλλη οι πολιτικοί με το πληκτρολόγιο, και στη μέση τα «likes». Θέλετε μήπως πιο προχωρημένες περιπτώσεις; Πρώτος απ’ όλους ο Αδωνις Γεωργιάδης παραδέχτηκε την εξάρτησή του απ’ τα ηλεκτρονικά τιτιβίσματα, αφού ώς τώρα έχει εκτοξεύσει… 55.000 tweets!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή