Ο Περισσός απέναντι στον «νέο διπολισμό»

Ο Περισσός απέναντι στον «νέο διπολισμό»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πόλωση των δύο μεγάλων κομμάτων, που, στην τελική ευθεία προς τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, απειλεί να συρρικνώσει τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων, είναι ο «αντίπαλος» του ΚΚΕ στον δρόμο προς τις κάλπες. Στον Περισσό αναδεικνύουν με κάθε ευκαιρία «την παγίδα του νέου διπολισμού» και στρέφουν την κριτική τους εξίσου κατά της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ δείχνει, σύμφωνα με τις μετρήσεις των δημοσκοπήσεων, να διατηρεί τις αντοχές του και να μην απειλείται με ποσοστό που θα έθετε σε αμφιβολία την είσοδό του στη Βουλή. Ωστόσο, οι δημοσκοπικές επιδόσεις του απέχουν από την επιθυμία και τους στόχους της ηγετικής ομάδας να δουν το κόμμα να απομακρύνεται αισθητά από το 4,5% που κατέγραψε στις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Η επίδοση των ευρωεκλογών, το 8,35% που κέρδισε το ΚΚΕ τον περασμένο Μάιο, δείχνει αυτή τη στιγμή να είναι μακριά από τις επιδόσεις που προδιαγράφονται για την προσεχή εκλογική αναμέτρηση.

Επαναπατρισμός

Το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου του 2012 και η συρρίκνωση του ΚΚΕ σε σημαντικό βαθμό αποδόθηκαν στη μετακίνηση ψηφοφόρων του προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Διεκδικώντας τον επαναπατρισμό αυτών των ψηφοφόρων, αλλά και μπροστά στο ενδεχόμενο να συνεχιστεί η διαρροή ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Περισσός σπεύδει να απαξιώσει οποιαδήποτε αναφορά σε «κυβέρνηση της Αριστεράς», διακηρύσσοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί σοσιαλδημοκρατική μετάλλαξη και έχει εξελιχθεί σε ένα νέο ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες, τα βέλη της κριτικής στράφηκαν και κατά της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία το ΚΚΕ επιρρίπτει ψηφοθηρική σκοπιμότητα για τις αναφορές της στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Το ΚΚΕ επιμένει στην άρνησή του να ανταποκριθεί στο επίμονο «φλερτ» του ΣΥΡΙΖΑ, που εκδηλώθηκε με την πρόσκληση, για άλλη μια φορά, από τον κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, από το βήμα του διαρκούς συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε σε συμπόρευση και συνεργασία. Ο Περισσός σπεύδει να απαντήσει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνύπαρξης.

Με δεδομένη την προσφυγή στις κάλπες σε δύο εβδομάδες, η από καιρό προγραμματισμένη για σήμερα, στις 6.30 μ.μ., ομιλία του γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, σε εκδήλωση για τον εορτασμό των 96 ετών ζωής και δράσης του κόμματος, λαμβάνει χαρακτηριστικά κεντρικής προεκλογικής εκδήλωσης. Η έκπληξη από το ΚΚΕ ήρθε με την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων του και την τοποθέτηση της πρώην γ.γ. Αλέκας Παπαρήγα στην κορυφή του ψηφοδελτίου Επικρατείας, τη στιγμή που πολλοί θεωρούσαν ότι επρόκειτο να αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική. Ο κ. Κουτσούμπας θα είναι υποψήφιος στη Β΄ Αθήνας, την περιφέρεια όπου είχε εκλεγεί στις προηγούμενες εκλογές η κ. Παπαρήγα, και στη Βοιωτία.

Στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, το 43% των υποψηφίων κατεβαίνει στις εκλογές για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της διαδικασίας ανανέωσης. Το 35% είναι γυναίκες και το 34,3% είναι μεταξύ 25 και 39 ετών. Από τις λίστες υποψηφίων δεν λείπουν και τα μη κομματικά στελέχη, καθώς έχουν συμπεριληφθεί υποψήφιοι ως συνεργαζόμενοι, στο πλαίσιο της διεύρυνσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή