Περισσότερα από 45 εκατ. ευρώ για τις εκλογές

Περισσότερα από 45 εκατ. ευρώ για τις εκλογές

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Περιορίστε τα έξοδα». Αυτήν την απάντηση έλαβε το υπουργείο Εσωτερικών από το υπουργείο Οικονομίας όταν αιτήθηκε 50 εκατομμύρια ευρώ για τη διενέργεια των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Τελικά, ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις, όπως εξηγούν στελέχη του ΥΠΕΣ, εγκρίθηκε κονδύλι 45 εκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο ωστόσο θα πρέπει να προστεθούν και οι αμοιβές των ενστόλων που αφορούν το υπουργείο Δημοσίας Τάξης (στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2012 το συγκεκριμένο κονδύλι ήταν περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ).

Ακριβής προϋπολογισμός των εξόδων δεν έχει ακόμη καταρτισθεί, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, ωστόσο τα έξοδα θα είναι περίπου αυτά των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου του 2012 (42,7 εκατομμύρια ευρώ) μειωμένα κατά 10%. Ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων θα είναι μειωμένος (19.400) στις προσεχείς εκλογές, οπότε και οι εκλογικοί αντιπρόσωποι θα είναι λιγότεροι. Δεν θα χρειαστεί προμήθεια καλπών οι οποίες στην προηγούμενη τριπλή εκλογική αναμέτρηση είχαν κοστίσει 3,2 εκατ. ευρώ και παραβάν που επίσης κόστισαν 1,5 εκατ. ευρώ στις προηγούμενες.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Μιχάλης Θεοχαρίδης σκέφτεται σοβαρά να υιοθετήσει την εισήγηση στελέχους του υπουργείου όσον αφορά την εκλογική καμπάνια γνωστοποίησης των εκλογών (που στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση κόστισε 1,3 εκατ. ευρώ), δηλαδή να μην πραγματοποιηθεί τέτοια καμπάνια εφόσον οι πολίτες προφανώς γνωρίζουν ότι στις 25 Ιανουαρίου θα διενεργηθούν βουλευτικές εκλογές.

Οι αποζημιώσεις

Η μερίδα του λέοντος του προϋπολογισμού των εκλογών αφορά τις εκλογικές αποζημιώσεις των υπαλλήλων που θα εργαστούν για την προετοιμασία και τη διενέργεια των εκλογών (το σύνολο για υπαλλήλους υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, περιφερειών και δήμων έφτασε στις εκλογές του 2012 τα 24 εκατομμύρια ευρώ) και κυρίως των δικαστικών αντιπροσώπων, που στις βουλευτικές εκλογές του 2012 (Μαΐου και Ιουνίου) έφτασαν τα 38 εκατομμύρια ευρώ. Στις επερχόμενες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου τα ποσά των αποζημιώσεων θα είναι τα ίδια με εκείνα των προηγούμενων εκλογών έτσι ώστε να μην υπάρξουν τριβές στο «παρά πέντε» με κλάδους εργαζομένων. ωστόσο τα ποσά θα καθοριστούν σε σύσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί ίσως και σήμερα. «Παρότι οι προηγούμενες εκλογές ήταν τριπλές. η προετοιμασία τώρα γίνεται σε πολύ πιο εντατικούς ρυθμούς». τονίζει στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών.

Αδιευκρίνιστο παραμένει τι θα γίνει με τους υπαλλήλους των δήμων (περίπου 30.000 άτομα), οι οποίοι έχουν κηρύξει απεργία τις ημέρες των εκλογών. Οι περισσότεροι δεν έχουν λάβει ακόμη την εκλογική αποζημίωση των προηγούμενων εκλογών του 2014, καθώς η εφορία έχει δεσμεύσει για οφειλές τα χρήματα των δήμων.

Εως σήμερα έχει προβλεφθεί η πρόσληψη 50 ατόμων περιορισμένου χρόνου εργασίας –κυρίως εργατών– που θα βοηθήσουν στην εκλογική διαδικασία, η αμοιβή των οποίων θα κοστίσει 180.000 ευρώ. Επίσης, έχουν υπογραφεί αποφάσεις για την προμήθεια προεκλογικού υλικού συνολικού ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ και αμοιβές προσωπικού 1,5 εκατ. ευρώ.

Οι προμήθειες αφορούν χαρτί για ψηφοδέλτια (το οποίο το υπουργείο Εσωτερικών προμηθεύει στα κόμματα) με κόστος 1.452.356,33 ευρώ, προμήθεια 13 εκατομμυρίων εκλογικών φακέλων κόστους 254.118 ευρώ, προμήθεια 35.000 εκλογικών σάκων κόστους 16.254,45 ευρώ και μίσθωση ιδιωτικών φορτηγών για τη μεταφορά υλικού κόστους 54.120 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή