Η επιλογή της συστράτευσης

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη χώρα μας διεξάγεται μια εξαιρετικά κρίσιμη μάχη. Από την έκβασή της διακυβεύεται η ευρωπαϊκή πορεία μας, αλλά και η ευρύτερη υπόστασή μας. Δεν πρόκειται μόνο για τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ούτε μόνο για τις μεταρρυθμίσεις, χωρίς τις οποίες δεν μπορούμε να ανασυγκροτηθούμε. Οφείλουμε επιπλέον να σταθεροποιηθούμε στη νομιμότητα, χωρίς την τήρηση της οποίας καμία κοινωνία δεν επιβιώνει. Οι σειρήνες του λαϊκισμού αποκοιμίζουν όσους, όπως είναι φυσικό, έχουν κουραστεί από τις αιματηρές θυσίες των τελευταίων ετών. Πρέπει όμως να επιμείνουμε. Παρά τα σφάλματα που έχουν γίνει, έχουμε επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα, με πρώτη την πρωτογενή δημοσιονομική ισορροπία και την απαρχή οικονομικής ανάπτυξης. Φοβάμαι ότι πολλοί δεν αντιλαμβάνονται το χάος όπου θα μας βυθίσει οιαδήποτε υπαναχώρηση. Εχει έρθει τώρα η ώρα της αλήθειας. Χρειάζεται εγρήγορση και συστράτευση. Ο καθένας μας καλείται να αναλάβει την ευθύνη του, κανείς δεν δικαιολογείται να λείψει.

Ο πρωθυπουργός με προσκάλεσε να συμμετάσχω στον αγώνα αυτόν από την ιδιαίτερα τιμητική θέση του πρώτου υποψηφίου βουλευτού Επικρατείας του μεγαλύτερου κόμματος του ευρωπαϊκού τόξου, της Νέας Δημοκρατίας. Δίστασα προς στιγμήν αν έπρεπε ή όχι να εγκαταλείψω το πανεπιστήμιο, όπου από πολλά χρόνια, πρώτα στην προεδρία της Νομικής, μετά στην Πρυτανεία, διεξάγουμε σκληρό αγώνα ανασυγκρότησης και επανεκκίνησης. Σήμερα το πανεπιστήμιο κινδυνεύει ξανά. Εχω βιώσει και γνωρίζω καλά τις μεθόδους εκείνων που, δυστυχώς με την ενεργό στήριξη της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, αρνούνται να δεχθούν την εφαρμογή του νόμου και προσπαθούν βιαίως να επιβάλουν τις απόψεις τους. Είναι ανάγκη αυτές τις μεθόδους να τις εξαφανίσουμε οριστικά. Ομως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επανειλημμένα δεσμευτεί ότι σε περίπτωση νίκης της θα επαναφέρει αμέσως το φαύλο προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς, αυτό που είχε επιτρέψει την άλωση των πανεπιστημίων. Είναι προφανές πως μια τέτοια προοπτική ακυρώνει κάθε προσπάθεια που καταβάλαμε μέχρι σήμερα. Με τις παρούσες συνθήκες, η υπεράσπιση του δημοσίου πανεπιστημίου μπορεί να επιτευχθεί μόνο από ένα βήμα πολιτικό. Μόνο από εκεί μπορεί σήμερα να κατορθωθεί η κρίσιμη θεσμική θωράκιση. Και ακόμη, αυτό που επιτύχαμε εκεί, την επιστροφή σε νομιμότητα, πρέπει να μπορέσουμε τώρα να το διασφαλίσουμε οριστικά όχι μόνο τα πανεπιστήμια, αλλά και για όλη τη χώρα. Αφήνω τη βολή της θέσης του πρύτανη του πρώτου πανεπιστημίου της χώρας για να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις προς την κατεύθυνση αυτή.

* Ο κ. Θεόδωρος Φορτσάκης είναι υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή