Επικρατείας με εκπλήξεις από Αντ. Σαμαρά

Επικρατείας με εκπλήξεις από Αντ. Σαμαρά

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής και με στόχο να σηματοδοτήσει μία σαφή αλλαγή σελίδας, ταυτοχρόνως δε, και συγκρότησης ενός μεγάλου αστικού μετώπου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώθηκε, αργά χθες το βράδυ, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, ανανεωμένο κατά 100%.

Δεδομένου ότι το όνομα του επικεφαλής, του πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακό Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρου Φορτσάκη, είχε ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά την Παρασκευή, η έκπληξη της λίστας Επικρατείας συνίσταται αφενός μεν στη μη συμμετοχή σε αυτήν στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, πλην του κ. Δημ. Σταμάτη στη 2η θέση, αφετέρου δε στην –αντ’ αυτών– υποψηφιότητα στελεχών εκτός κομματικού σωλήνα, όπως η κ. Νίκη Κεραμέως, δικηγόρος, 34 ετών, με σπουδές σε Σορβόννη και Χάρβαρντ, αλλά και με ισχυρή κοινωνική δράση μέσω της οργάνωσης «Δεσμός», στην 3η θέση. Στην 4η και υπό προϋποθέσεις (εκλογικό ποσοστό άνω του 28,5%) εκλόγιμη θέση τοποθετήθηκε ο προερχόμενος από την Κεντροαριστερά Βασίλης Οικονόμου, ενώ στη 12η ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η συμμετοχή της κ. Κεραμέως, σε μη εκλόγιμη αρχικώς θέση, είχε «κλειδώσει» ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, γι’ αυτό άλλωστε και η, μέχρι πρότινος χωρίς κομματική δραστηριότητα, κ. Κεραμέως έδωσε το «παρών» κατά την παρουσίαση του Πρόγράμματος Ανάπτυξης από τον κ. Σαμαρά, το Σάββατο.

Το ίδιο διάστημα, άρχισε να ωριμάζει στο εσωτερικό του στενού πρωθυπουργικού πυρήνα η απόφαση ότι η στελέχωση του Επικρατείας δεν θα έπρεπε να περιοριστεί στη συμμετοχή κομματικών, αλλά, αντιθέτως, να σηματοδοτεί το άνοιγμα σε προσωπικότητες και πολιτικά στελέχη εκτός κομματικών τειχών (Θ. Φορτσάκης, Νίκη Κεραμέως, Β. Οικονόμου, δρ Ιω. Γούσιας) καθώς και σε στελέχη που δραστηριοποιούνται σε καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια (Γρ. Φαρμάκης, Π. Τσακίρης). Παράλληλα, να διατηρεί αναφορές σε συγκεκριμένα κοινά, όπως π.χ. η υποψηφιότητα του στενού συνεργάτη της Ελλαδικής Εκκλησίας Κ. Χολέβα, του παρολυμπιονίκη Ν. Πέππα και του επίτιμου Αρχηγού Στόλου Γρ. Δεμέστιχα (5ος).

Οι αποφάσεις ελήφθησαν κατά την επιστροφή του κ. Σαμαρά από το Παρίσι και χθες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στην κ. Κεραμέως ότι αντί της τιμητικής συμμετοχής θα πρέπει να ετοιμάζεται για τη… Βουλή. Σε παράλληλο χρόνο, ο κ. Χρύσ. Λαζαρίδης ανακοίνωνε (Μega) ότι ο ίδιος ζήτησε να μην είναι υποψήφιος, εξηγώντας ότι το έπραξε «για να ανοίξουν θέσεις εκλόγιμες για νέους ανθρώπους». «Δεν θα ήθελα να είμαι για δεύτερη φορά, συνεχόμενη τουλάχιστον, στη Βουλή μέσω του ψηφοδελτίου Eπικρατείας», προσέθεσε ο κ. Λαζαρίδης, απαντώντας έτσι και στην κριτική που ασκήθηκε από… άσπονδους φίλους στο ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφιος στη λίστα Επικρατείας. Την ίδια τύχη είχαν, εκ των πραγμάτων, και οι υποψηφιότητες στελεχών όπως ο κ. Στ. Παπασταύρου ή ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρ. Παπαμιμίκος, που συζητήθηκαν στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου.

Μέχρι και την ύστατη ώρα, χθες, στο Μαξίμου αναζητούσαν ακόμη πιο δυνατούς υποψηφίους και περισσότερες γυναίκες (σ.σ. όπως της πολύτεκνης κ. Παγώνας Μανούσακα – Τσιριντάνη), ειδικά μετά την απόφαση της κ. Νίκης Τζαβέλλα να μην αποδεχθεί την πρόταση που της είχε υποβληθεί για τη 12η θέση, πιθανώς ως αντίδραση στην αναβάθμιση της κ. Κεραμέως. «Απαιτείται να σταλεί σαφές μήνυμα για το διακύβευμα της εκλογής, να απευθυνθούμε στο σύνολο των πολιτών», σημείωνε, χαρακτηριστικά, στέλεχος που ενεπλάκη στις σχετικές ζυμώσεις, σημειώνοντας ότι η αρχική σκέψη να τοποθετηθούν δύο ή ακόμη και τρεις συνεργάτες του κ. Σαμαρά σε εκλόγιμες θέσεις θα συνιστούσε «αμυντική κίνηση», που θα έδινε εικόνα αδυναμίας και προσπάθειας «οχύρωσης» του στενού πρωθυπουργικού πυρήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή