Χωρίς κομματικό χρώμα η λίστα της Κουμουνδούρου

Χωρίς κομματικό χρώμα η λίστα της Κουμουνδούρου

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ψηφοδέλτιο Επικρατείας «καθαρό» από κομματικά στελέχη, τουλάχιστον όσον αφορά τις εκλόγιμες θέσεις, παρουσίασε χθες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξαίρεση, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος είχε από νωρίς εξασφαλίσει την παρουσία του στην επόμενη Βουλή μέσω του Επικρατείας.

Τη σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας χειρίσθηκε προσωπικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε και τις επικοινωνίες για να κλείσει τους υποψηφίους. Στενοί συνεργάτες του αναφέρουν ότι η τελική λίστα προέκυψε με βάση την άποψη ότι θα πρέπει το Επικρατείας να συμβολίζει ένα πολυδιάστατο άνοιγμα. Η αλήθεια είναι ότι οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, για κάτι αντίστοιχο στα υπόλοιπα ψηφοδέλτια, δεν επιβεβαιώθηκαν. Η αντίληψη διατήρησης εσωκομματικών ισορροπιών και οι αντιστάσεις της βάσης επέτρεψαν μετρημένες στα δάχτυλα εξωκομματικές υποψηφιότητες στα ανά τη χώρα ψηφοδέλτια.

Ποιοι έμειναν εκτός

Οι χειρισμοί του κ. Τσίπρα δείχνουν ότι είχε εξαρχής στο μυαλό του ένα ψηφοδέλτιο Επικρατείας χωρίς κομματικό χρώμα. Ετσι, αρνήθηκε σε σειρά στελεχών του κόμματος τα οποία ζήτησαν να συμπεριληφθούν σε αυτό να τα τοποθετήσει εκεί και τα κατηύθυνε στη μάχη του σταυρού. Εκείνοι που δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να εισέλθουν σε αυτή τη διαδικασία, όπως ο Γιάννης Μηλιός, έμειναν εκτός. Για το Επικρατείας είχαν ακουστεί τα ονόματα μιας σειράς κομματικών στελεχών, όπως ο γραμματέας της Κ.Ε. Δημήτρης Βίτσας και ο πρώην ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής. Πέραν του υπερκομματικού χαρακτήρα που ήθελε να δώσει στο συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο, ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε επ’ ουδενί να επαναληφθεί ακόμη ένας κύκλος αδιέξοδων εσωκομματικών διαπραγματεύσεων για το ποιος θα τοποθετηθεί στο Επικρατείας, σε ποια θέση, αν η τελική σύνθεση αποτυπώνει τους συσχετισμούς δυνάμεων κ.λπ. Ετσι, αφού ξέκοψε τη συζήτηση σε όσους εποφθαλμιούσαν μια θέση και μάλιστα εκλόγιμη, άρχισε τον κύκλο επαφών για να κλείσει την τελική σύνθεση.

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ήταν από τα ονόματα που αποδέχθηκαν την πρόταση και συμφώνησε να ενταχθεί στο Επικρατείας εδώ και αρκετές ημέρες. Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «την πιο δυνατή υποψηφιότητα των επερχόμενων εκλογών», αναδεικνύοντας τη διεθνή αναγνώρισή του ως διανοουμένου. Σπεύδουν, δε, να προσθέσουν ότι «έγκαιρα και πριν από το Μνημόνιο αποστασιοποιήθηκε από τον νεοφιλελευθερισμό». Η διεθνής ακτινοβολία και επίδραση σε κέντρα λήψης αποφάσεων ήταν το κριτήριο και για τη δεύτερη επιλογή, αυτήν της πανεπιστημιακής ερευνήτριας Ράνιας Αντωνοπούλου.

Η κ. Αγλαΐα Κυρίτση παραπέμπει στην υπόθεση της ΕΡΤ, ενώ την πέμπτη και πιθανότατα τελευταία εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε ο στρατηγός εν αποστρατεία Νίκος Τόσκας. Η ιδέα να τοποθετηθούν στο Επικρατείας ένας απόστρατος των Ενόπλων Δυνάμεων και ένας εκπρόσωπος του δικαστικού σώματος είχε συζητηθεί έντονα τις προηγούμενες ημέρες ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του, προκειμένου να σηματοδοτηθεί άνοιγμα στους χώρους αυτούς. Τελικά, για εκπρόσωπο του δικαστικού σώματος επικράτησε η άποψη πως «ίσως είναι καλύτερα να αφεθούν να κάνουν τη δουλειά τους», καθώς, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, η όποια πρόταση θα γινόταν σε εν ενεργεία δικαστικό και θα μπορούσε «να αφαιρέσει ένα στήριγμα για την επόμενη φάση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή