Γαλλικά δημοσιεύματα για τις συνέπειες μίας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Γαλλικά δημοσιεύματα για τις συνέπειες μίας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

  Τις συνέπειες από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ αναλύει, σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους, στη γαλλική οικονομική εφημερίδα «Le Tribune» ο αναπληρωτής διευθυντής της Mirabaud Securities, John Plassard.

   «Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν θελήσει να φύγει από το ευρώ, η ΕΕ θα διέθετε πολύ ισχυρά μέσα πίεσης. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει στην εξουσία και αποφασίσει να μη συνεχίσει τις προσπάθειες λιτότητας, τα ΚΜ θα μπορούσαν να σταματήσουν να πληρώνουν τις δόσεις προς την Ελλάδα. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να σταματήσει να δανείζει και να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα, οπότε η Ελλάδα θα βρίσκονταν χωρίς ρευστότητα και θα ήταν αναγκασμένη να τυπώσει χρήματα εξερχόμενη θεωρητικά και πρακτικά από το ευρώ» αναφέρεται στην ανάλυση.

   Στη συνέχεια το άρθρο καταγράφει τα διάφορα στάδια μια εξόδου, γίνεται μια προσέγγιση στο κόστος μιας εξόδου και αναφέρεται το ποσό των 500 έως 1.000 εκατομμυρίων ευρώ. Ο πληθωρισμός της Ελλάδος θα ανέρχονταν στο 30%, η δραχμή θα υποτιμούνταν κατά 40% και το χρέος θα ανέβαινε στο 330% του ΑΕΠ.

   Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αναφέρει η «Le Tribune», η πλέον εκτεθειμένη είναι η Δημόσια Τράπεζα Επενδύσεων της Γερμανίας ΚfW με δάνεια αξίας 15 δισ. ευρώ στο ελληνικό κράτος, ενώ στην ιδιωτική αγορά η Crédit Agricole έχει δώσει πιστώσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ αλλά μόνο σε ιδιώτες.

   Παρ' όλα αυτά μια έξοδος της Ελλάδος από την Ευρωζώνη, τονίζεται στον επίλογο του δημοσιεύματος, μάλλον δεν θα γίνει, μολονότι υπάρχουν ανησυχητικά στοιχεία, όπως η αύξηση του χρέους της Ελλάδος στο 177% του ΑΕΠ, το γεγονός ότι έγινε σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους που κατείχαν ιδιώτες, η ανταγωνιστικότητα της χώρας έπεσε από την 67η θέση στη 81η τα τελευταία 6 τελευταία χρόνια, οι ξένες επενδύσεις έχουν πέσει κατά 60% και το 30% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχιας. «Οπότε το θέμα της Ελλάδος θα μας απασχολεί όλο το 2015 και απέχει πολύ από το να έχει ρυθμιστεί» καταλήγει το άρθρο.

   H πιθανότητα να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση της χώρας θεωρείται από τα τρία ινστιτούτα στατιστικών ερευνών (Insee, Ifo, Istat) ο πρωταρχικός κίνδυνος για την ευρωπαϊκή οικονομία, γράφει από την πλευρά της η εφημερίδα Figaro. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ, αλλά αποφασισμένος να βάλει τέλος στην πολιτική λιτότητας, αναφέρει η εφημερίδα.

   Σύμφωνα με το στέλεχος Christopher Dembik της Saxo Banque, η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ άμεσα, αλλά το ζήτημα αυτό θα μπορούσε να τεθεί στο μέλλον αν δεν βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της και αν το χρέος της συνεχίσει να βρίσκεται σε τόσο υψηλά επίπεδα.

   Τέλος, «το κλίμα έντονης νευρικότητας που συνοδεύει τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά για την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στην ευρωζώνη» δημοσιεύει υπό τον τίτλο «Η δραστηριότητα στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε στο τέλος του 2014» η εφημερίδα Les Echos και προσθέτει: «Αν και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στην Γερμανία, η υποτίμηση του ευρώ, η πτώση των τιμών του πετρελαίου και η μείωση των επιτοκίων αναμένεται να τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα το 2015.

   Για «κινδύνους από την πολιτική κρίση στην Ελλάδα, την πιθανότητα μιας στάσης πληρωμών από την πλευρά της Ρωσίας και τις ανησυχίες από τις επιπτώσεις από τη "βουτιά" που σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου, που επηρεάζουν αρνητικά το κλίμα στο Χρηματιστήριο της Wall Street» κάνει λόγο σε άλλο ρεπορτάζ, που αναδημοσιεύει από το Reuters, Les Echos.

 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT