Ενισχύονται οι δύο μεγάλοι σχηματισμοί

Ενισχύονται οι δύο μεγάλοι σχηματισμοί

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πόλωση οδηγεί σε συσπείρωση και αύξηση των ποσοστών των δύο μεγάλων κομμάτων, με τη μεταξύ τους διαφορά να παραμένει σταθερή, ενώ συμπιέζονται τα μικρά κόμματα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που παρουσίασε χθες ο ΣΚΑΪ.

Η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα παραμένει στις 4,5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το συνολικό σκηνικό έχει όλο και περισσότερα χαρακτηριστικά από τον διπολισμό του παρελθόντος. Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 31,5% έναντι 27% της Ν.Δ. (τα δύο κόμματα καταγράφουν την ίδια αύξηση -από 2%- σε σχέση με τη μέτρηση που είχε γίνει πριν από δύο εβδομάδες όταν είχαν 29,5% και 25% αντίστοιχα). Το «Ποτάμι» ανακτά 1,5% της δύναμής του και βρίσκεται στην τρίτη θέση με 6,5%, οριακά πάνω από τη Χρυσή Αυγή, η οποία κινείται σταθερά στο 6%, ποσοστό που εξασφαλίζει και το ΚΚΕ (5% στην προηγούμενη μέτρηση). Η πόλωση «πιέζει» το ΠΑΣΟΚ που χάνει μία μονάδα και υποχωρεί στο 3% (από 4%). Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες παρουσιάζουν άνοδο και αγγίζουν το όριο εισόδου στη Βουλή με 3% (2%), ενώ το νεοσυσταθέν Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου, στην πρώτη μέτρησή του από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας εξασφαλίζει μόλις 2%.

Με τις μέχρι τώρα ενδείξεις να δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα, για άλλη μια φορά καταγράφεται σαφώς η επιθυμία για κυβερνήσεις συνεργασίας. Το 31% επιθυμεί οικουμενική κυβέρνηση, το 18,5% επιθυμεί να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 14,5% προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας όπου η Ν.Δ. θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα. Αντίθετα, το 18% θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το 10,5% της Ν.Δ.

Δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών

Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει σημαντική βελτίωση και ισοψηφεί με τον Αντώνη Σαμαρά με 28% «θετική» και «πολύ θετική» εικόνα. Πάντως, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να έχει το προβάδισμα με 35% έναντι 28,5% του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ερώτημα ποιος είναι πιο κατάλληλος να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή