La Reppublica: Οι Έλληνες ψηφίζουν και δεν πληρώνουν φόρους

La Reppublica: Οι Έλληνες ψηφίζουν και δεν πληρώνουν φόρους

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτεταμένη αναφορά κάνει σήμερα ο ιταλικός Τύπος στην ελληνική πολιτική προεκλογική εκστρατεία. «Η Αθήνα προς την ψήφο, οι Έλληνες παύουν να πληρώνουν φόρους», τιτλοφορεί άρθρο της η εφημερίδα La Reppublica και ο δημοσιογράφος Έττορε Λιβίνι γράφει ότι τον Νοέμβριο τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν κατά 50%, διότι πολλές οικογένειες, φοβούμενες την αβεβαιότητα της ψήφου, προτίμησαν να κρατήσουν στην τσέπη τους τα σίγουρα χρήματά τους, αναβάλλοντας την πληρωμή των φόρων για μετά την εκλογική αναμέτρηση.

Στην ίδια εφημερίδα σημειώνεται ότι το μεγάλο φαβορί για τις εκλογές είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος «συνεχίζει να διατηρεί (παρά τις προσδοκίες Σαμαρά) ένα σημαντικό προβάδισμα στα γκάλοπ, έναντι της κεντροδεξιάς της Νέας Δημοκρατίας».

Το εβδομαδιαίο περιοδικό L’Espresso τιτλοφορεί σχόλιό του «αν το Ευρώ διέρχεται κρίση, δεν φταίει η Αθήνα». «Όποιος φοβάται ότι η μικρή Ελλάδα μπορεί να ενεργοποιήσει τη διαδικασία που θα οδηγήσει στην αποσύνθεση του ευρώ, δεν θέλει να δει τις σαφώς βαρύτερες και καθοριστικές ευθύνες των χωρών που επιμένουν στην εφαρμογή μιας οικονομικής πολιτικής που καταστρέφει το ευρωπαϊκό ιδεώδες», γράφει ο αναλυτής Μάσσιμο Ρίβα, σύμφωνα με τον οποίο «η Ελλάδα δεν είναι το φεγγάρι, αλλά το δάχτυλο το οποίο δείχνει το φεγγάρι».

Η εφημερίδα της ιταλικής ένωσης βιομηχάνων, Ιl Sole 24 Ore, υπογραμμίζει σε σύντομο άρθρο της ότι «στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη προσέλευση στις τράπεζες, από τις οποίες οι πολίτες απέσυραν τρία δισεκατομμύρια ευρώ». Με αναφορά σε στοιχεία της «Καθημερινής», ο δημοσιογράφος Βιττόριο Ντα Ρολτν γράφει ότι δυο ελληνικές τράπεζες ζήτησαν «έκτακτη παροχή ρευστού χρήματος» από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η Ιl Sole 24 Ore προσθέτει ότι «πολλές επιχειρήσεις φέρονται να αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω μείωσης της κατανάλωσης και χαμηλότερων συνολικών επιπέδων ρευστού χρήματος». Η αριστερή εφημερίδα Il Manifesto, τέλος, δημοσιεύει σήμερα τετρασέλιδο αφιέρωμα στις ελληνικές εκλογές και στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ των άλλων, η συγγραφέας και δημοσιογράφος Λουτσιάνα Καστελλίνα γράφει ότι «η Ελλάδα, τώρα, δεν ζητά ελεημοσύνη, αλλά τα αναγκαία μέσα για να φτιάξει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που να μην είναι η αναπαραγωγή τού έξωθεν κατευθυνόμενου, του μοντέλου των ξένων κερδοσκόπων, που σε συνεργασία με εκείνους της Ελλάδας οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή».

«“Ναι, είμαι Έλληνας”, η μόνη εναλλακτική στο τέλος της Αριστεράς», γράφει στην ίδια εφημερίδα ο κεντροαριστερός πολιτικός Στέφανο Φασσίνα, πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Ενρίκο Λέττα. «Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, στην Ευρώπη, η δυνατή εναλλακτική στον νεοφιλελευθερισμό είναι λαϊκή, χωρίς να είναι αυτή του λαϊκισμού και προσλαμβάνει χαρακτήρα προοδευτικό και όχι εκείνον του εθνικισμού και της ξενοφοβίας», υπογραμμίζει ο Στ. Φασσίνα, στο άρθρο του στην Il Manifesto.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή