Οι στόχοι Σαμαρά στην τελική ευθεία προς τις κάλπες

Οι στόχοι Σαμαρά στην τελική ευθεία προς τις κάλπες

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με όπλο τη λελογισμένη ανησυχία για τον κίνδυνο ενός ατυχήματος που θα «τινάξει στον αέρα» τις προσπάθειες των τελευταίων ετών αλλά και με ενίσχυση της προσπάθειας γοητείας των μετριοπαθών ψηφοφόρων στον χώρο του κέντρου εισέρχεται στην τελική ευθεία για την κάλπη της 25ης Ιανουαρίου η Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρωθυπουργός ήδη από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας έδωσε το στίγμα των προθέσεών του για την τελική μάχη. Επεδίωξε να σχηματοποιήσει γύρω από τη Ν.Δ. μία ευρωπαϊκή – αστική παράταξη, προσκαλώντας σε αυτήν όχι μόνο τη σημαντική μερίδα των αναποφάσιστων ψηφοφόρων (σ.σ.: σταθερά σε διψήφιο ποσοστό) αλλά και τους πολίτες που φέρονται αποφασισμένοι να στηρίξουν σχήματα του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, όπως το «Ποτάμι», το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα, και πάντως όλους όσοι τάσσονται υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Η συντριπτική πλειοψηφία, άλλωστε, των πολιτών επιμένει στην ανάγκη παραμονής της Ελλάδας στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, ένα στοιχείο που ο κ. Σαμαράς αναμένεται να αξιοποιήσει τα επόμενα, λίγα, 24ωρα μέχρι τις κάλπες. Πώς; Αναδεικνύοντας τον κίνδυνο, λόγω των πολλών και αντικρουόμενων απόψεων στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου αλλά και της ισχυρής τάσης ρήξης με την Ευρώπη, η χώρα να βρεθεί απομονωμένη και χωρίς ερείσματα, σε πείσμα της ισχυρής βούλησης του 75% των πολιτών.

Μία ακόμη παράμετρος που αναδεικνύουν τα στελέχη του Μαξίμου είναι αυτή του ατυχήματος μόνον και μόνον εξαιτίας της δεδομένης καθυστέρησης – εμπλοκής που ενδέχεται να υπάρξει στην ολοκλήρωση της διαβούλευσης με την τρόικα. Η νέα κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με ασφυκτικές προθεσμίες -το ισχύον πρόγραμμα λήγει στις 28 Φεβρουαρίου- ενώ με δεδομένη τη βούληση του ΣΥΡΙΖΑ να μη διαβουλευθεί «με τους υπαλλήλους της τρόικας», το ενδεχόμενο μιας εμπλοκής μοιάζει παραπάνω από πιθανό, λένε στο Μαξίμου. Προσθέτουν, δε, ότι ακόμη κι αν υπάρξει και νέα παράταση του προγράμματος, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ισχυρούς κλυδωνισμούς, όπως κατέδειξε, άλλωστε, και η πρωτοβουλία των συστημικών τραπεζών να ενεργοποιήσουν την πρόσθετη κάλυψη του ELA προκειμένου να αντεπεξέλθουν στη φυγή καταθέσεων.

«Χαμένη ψήφος»

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε ονομαστικά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, που συμμετείχαν στην απερχόμενη κυβέρνηση, προκειμένου να οικοδομήσει μία νοητή ιστορική συνέχεια ευρωπαϊσμού στην Ελλάδα. Αποκάλυψε, κατά πολλούς, και τις πηγές από τις οποίες προσδοκά να αντλήσει ψήφους προς την τελική ευθεία για την κάλπη, δηλαδή από ΠΑΣΟΚ, «Ποτάμι» και Κίνημα Παπανδρέου.

Από τη Ν.Δ. δεν ακούγεται η φράση «χαμένη ψήφος», τουλάχιστον όχι επισήμως. Αλλωστε, αρκεί η δημόσια κάθετη άρνηση του κ. Τσίπρα για μετεκλογική συνεργασία με τα τρία αυτά κόμματα, ώστε να στοιχειοθετηθεί το επιχείρημα του Μαξίμου ότι ΠΑΣΟΚ, «Ποτάμι» ακόμη και το Κίνημα μπορούν να έχουν μετεκλογικό ρόλο μόνον εφόσον η Ν.Δ. αναδειχθεί πρώτο κόμμα. Αλλωστε, ο εκλογικός νόμος που «πριμοδοτεί» με 50 έδρες το πρώτο κόμμα ακόμη και με μία ψήφο διαφορά από το δεύτερο, δεν επιτρέπει οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική. Εξ ου και ο κ. Σαμαράς έσπευσε να διαμηνύσει την πρόθεσή του για συγκρότηση μιας ευρείας φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης (σ.σ.: δηλαδή με τη συμμετοχή των κομμάτων του κέντρου που θα μπουν στη Βουλή) ακόμη και αν η Ν.Δ. αναδεικνυόταν αυτοδύναμη από τις κάλπες.

Το πόσοι θα ανταποκριθούν τελικά, εάν η ψαλίδα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις μικρύνει ή διευρυνθεί, δεν θα κριθεί από την οργανωτική επάρκεια που επέδειξε το κόμμα ήδη από την προκήρυξη των εκλογών, ούτε βέβαια από τη διαφημιστική καμπάνια και το μπαράζ των δημοσιεύσεων στο Διαδίκτυο.

Θα κριθεί, απολύτως, από το μήνυμα που θα εκπέμψει η Ν.Δ. στην τελική ευθεία, για τη μορφή του οποίου, όπως πληροφορείται η «Κ», υπήρχαν και υπάρχουν ακόμη διαφωνίες στον στενό πυρήνα των συνεργατών του κ. Σαμαρά. Για τους περισσότερους, η στροφή προς το «κέντρο» ή κατά τη φράση της καραμανλικής περιόδου τον «μεσαίο χώρο» (σ.σ.: που κάποτε έκρινε τις εκλογές) αποτελούσε μονόδρομο. Για κάποιους άλλους, οι ψηφοφόροι αυτής της κατηγορίας θα στήριζαν εκόντες άκοντες τον κ. Σαμαρά οπότε το βάρος θα έπρεπε να πέσει στους ψηφοφόρους της, εκτός Ν.Δ., Δεξιάς. Το αποτέλεσμα της προσεχούς Κυριακής, και όχι φυσικά οι δημοσκοπήσεις, θα κρίνουν ποιος είχε δίκιο…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT