Η «χαρτούρα» και το κόστος των εκλογών

Η «χαρτούρα» και το κόστος των εκλογών

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά χαμηλότερο θα μπορούσε να είναι το κόστος της εκλογικής αναμέτρησης αν εκσυγχρονίζονταν ορισμένες από τις εκλογικές διαδικασίες που παραμένουν αμετάβλητες εδώ και δεκαετίες, παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας. Η βασικότερη οικονομία σε χρήμα αλλά και σε χρόνο θα μπορούσε να προκύψει από τον περιορισμό της κατανάλωσης χαρτιού που τυπώνεται εν αφθονία σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, για τη μεταφορά εγγράφων διά ζώσης από υπηρεσία σε υπηρεσία και βέβαια από τον περιορισμό του αριθμού των υπαλλήλων που απασχολούνται για να μεταφέρουν τον όγκο της -κοινώς λεγόμενης- «χαρτούρας». Επίσης με τη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας θα μπορούσε η ανακήρυξη κομμάτων και υποψηφίων να γίνεται συντομότερα και χωρίς να χρειάζεται να τυπώνονται εκατοντάδες σελίδες. Μάλιστα το συγκεκριμένο έργο έχει ενταχθεί στο επόμενο ΕΣΠΑ από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ενδεικτικά, σε αυτές τις εκλογές το υπουργείο Εσωτερικών χρειάστηκε να καταβάλει επιπλέον κονδύλι ύψους 300.000 ευρώ στα ΕΛΤΑ για τη μεταφορά υλικού. Στις προηγούμενες εκλογές, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, 60.000 ευρώ δόθηκαν σε εταιρεία ταχυμεταφοράς εγγράφων και 21.700 ευρώ απλώς ξοδεύτηκαν για την προμήθεια χαρτιού Α4 για τις ανάγκες εκτύπωσης των υπηρεσιών του υπουρ­­γείου Εσωτερικών. Τις ημέρες των εκλογών εκτυπωτές και φαξ σε όλη τη χώρα παίρνουν φωτιά καθώς οι υπηρεσίες χρειάζονται… έγγραφα.

Από τη στιγμή της προκήρυξης έως την ημέρα διεξαγωγής τους, δεκάδες διοικητικά έγγραφα πρέπει να εκδοθούν από το υπ. Εσωτερικών σε εφαρμογή της νομοθεσίας. Παρόλο που τα περισσότερα εξ αυτών δεν έχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις από τη μια εκλογική αναμέτρηση στην άλλη, είναι υποχρεωτικό να συντάσσονται και να δημοσιοποιούνται και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Κάθε απόφαση χρειάζεται να περάσει από πολλά γραφεία και να λάβει πλήθος υπογραφών -η ηλεκτρονική υπογραφή δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί στις περισσότερες υπηρεσίες- για να είναι έγκυρη. Μετά αποστέλλεται ταχυδρομικά σε πολλαπλούς δεκάδες αποδέκτες, όπως σε όλους τους νομούς της χώρας, τις αποκεντρωμένες περιφέρειες και όποιον άλλο εμπλέκεται στη διαδικασία.

Για να αλλάξουν οι συγκεκριμένες διαδικασίες χρειάζεται διάθεση αλλά και σθένος από τον εκάστοτε υπουργό Εσωτερικών που θα πρέπει να πάρει το ρίσκο να αλλάξει τις εκλογικές διαδικασίες σε ανύποπτο χρονικό διάστημα.Ομως ακόμα και η αναφορά της λέξης «εκλογές» σε ουδέτερο χρόνο πυροδοτεί φήμες για πρόωρες εκλογές και δεύτερον, γιατί να αλλάξεις μια διαδικασία που δουλεύει εδώ και δεκαετίες ριψοκινδυνεύοντας να χρεωθείς ένα λάθος;

«Απαραίτητες οι θεσμικές αλλαγές»

«Οπωσδήποτε απαιτούνται θεσμικές αλλαγές για να αλλάξει οτιδήποτε και επίσης περίοδος πιλοτικής εφαρμογής» τονίζει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Γιάννης Ιωαννίδης. «Πάντως από το 2010 και μετά προχωρούμε σε εξοικονομήσεις και εξορθολογισμό της εκλογικής διαδικασίας. Παλαιότερα η εκλογική διαδικασία ήταν πολύ ακριβή γιατί είχε επιδοματική, προς τους υπαλλήλους, λογική. Δεν έχουμε πετύχει την απόλυτη δικαιοσύνη αλλά προσπαθούμε να πληρώνονται μόνο όσοι χρειάζονται και εργάζονται» συμπληρώνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή