Ανοιγμα Π. Καμμένου στον ΣΥΡΙΖΑ

Ανοιγμα Π. Καμμένου στον ΣΥΡΙΖΑ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βεβαιότητα ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα μπουν στην επόμενη Βουλή εξέφρασε ο κ. Πάνος Καμμένος, ενώ δήλωσε «απολύτως έτοιμος» να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που η αξιωματική αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές. Στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ότι είναι ανοικτός απέναντι σε όλους τους δυνατούς τρόπους συνεργασίας, δηλαδή από ψήφο ανοχής έως συμμετοχή με υπουργούς στο κυβερνητικό σχήμα. Τόνισε, πάντως, ότι το κόμμα του διαθέτει κυβερνητική εμπειρία και άφησε να εννοηθεί ότι στη δεύτερη περίπτωση θα ευνοούσε την ανάληψη υπουργικών θέσεων σε τομείς που άπτονται των «κόκκινων γραμμών» που έχει θέσει γι’ αυτή τη συνεργασία (εθνικά θέματα, σχέσεις Εκκλησίας – κράτους, υπερφορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων).

Περί Προέδρου

Ενδεικτικά, ο κ. Καμμένος ανέφερε πως οι ΑΝΕΛ θα ενδιαφέρονταν π.χ. για τη θέση του υφυπουργού Θρησκευμάτων σε μια συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν οι ΑΝΕΛ σε ένα κυβερνητικό σχήμα όπου θα συμμετάσχει και το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ ή το «Ποτάμι», το οποίο χαρακτήρισε «κόμμα με σπόνσορες». Σε ό,τι αφορά την επικείμενη εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι δεν έχει πρόθεση να αποδεχθεί «οποιοδήποτε πρόσωπο προτείνει ο κ. Τσίπρας» και εξήγησε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ενώνει τους Ελληνες.

Ο κ. Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε και σε αυτή τη συνέντευξη εν εκτάσει στις περίφημες «κόκκινες γραμμές» και αναλυτικά στις θέσεις των ΑΝΕΛ υπέρ της μείωσης της φορολογίας των μισθών, αλλά και του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 7%, κάτι που προκάλεσε αλλεπάλληλες ερωτήσεις για το πώς θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν οι θέσεις των δύο κομμάτων αποκλίνουν τόσο πολύ. Εκεί σηματοδότησε διάθεση συμβιβασμού, χάριν της αναζήτησης του κοινού τόπου, λέγοντας: «Μπορεί με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην είμαστε ιδεολογικά κοντά, αλλά δεν του ζητάμε να αλλάξει θέσεις, ζητάμε να σεβαστεί αυτά που λέμε, θα σεβαστούμε κι εμείς τις δικές του θέσεις».

Οπως έχει κάνει σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ο κ. Καμμένος επιχείρησε να κινητοποιήσει τις ανησυχίες των κεντροδεξιών ψηφοφόρων απέναντι σε μια ενδεχόμενη αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι  θα  πρέπει να επιλέξουν «εάν θέλουν  μια αυτοδύναμη και αλαζονική  κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ» ή «μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ ως εγγυητές των “κόκκινων  γραμμών”  που  έχουν θέσει».

Επίθεση κατά Σαμαρά

Ταυτόχρονα, ωστόσο, επιχείρησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι οι εκλογές έχουν κριθεί και ότι η Νέα Δημοκρατία καταρρέει. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 7 ποσοστιαίες μονάδες, έκανε λόγο για αποσυσπείρωση της Ν.Δ. και εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση κατά του πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και των συνεργατών του, κάνοντας λόγο για «συνονθύλευμα ακροδεξιών που δεν θα περνούσαν ποτέ την πόρτα της Ν.Δ. επί Κώστα Καραμανλή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή