«Ποτάμι» καλεί Τσίπρα να ανακοινώσει τον Πρόεδρο

Να αποκαλύψει πριν από την Κυριακή το πρόσωπο που θα προτείνει ως επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκάλεσε χθες ο κ. Στ. Θεοδωράκης τον κ. Αλ. Τσίπρα, προειδοποιώντας τον ότι θα είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιήσει για δεύτερη φορά τον ανώτατο θεσμό για τα μικροκομματικά του οφέλη. «Εμείς δεν θα συνεργήσουμε στον εξευτελισμό του θεσμού του ΠτΔ. Ζητάμε να εκλεγεί ο Πρόεδρος στην πρώτη ψηφοφορία με 180 ψήφους. Ζητάμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να πει αυτή τη στιγμή στην κοινωνία ότι «δεν ψηφίσαμε τον Στ. Δήμα, γιατί θέλουμε να πάμε σε αυτή την επιλογή». Ζητάμε να αποκαλύψει την επιλογή του, για να τη σταθμίσει ο κόσμος στην ψήφο του».

Η αιφνίδια αυτή πρόκληση δεν έγινε τυχαία από τον κ. Θεοδωράκη. Σαφής πρόθεσή του είναι να στριμώξει τον κ. Τσίπρα για να αποσαφηνίσει αν έχουν βάση τα σενάρια που τον θέλουν να προτείνει ως ΠτΔ τον κ. Αβραμόπουλο με την καθ’ όλα υστερόβουλη σκέψη να φέρει σε δύσκολη θέση τη Ν.Δ. και να τοποθετήσει παράλληλα έναν δικό του στην Κομισιόν. Γι’ αυτό ο επικεφαλής του «Ποταμιού» έδωσε έμφαση στο θέμα, επιδιώκοντας να εκθέσει τον κ. Τσίπρα. «Εμείς είπαμε ότι δεν θέλουμε Πρόεδρο κάποιον παλιό υπουργό που έχει ταυτιστεί με τα λάθη των τελευταίων δεκαετιών», ανέφερε και υπενθυμίζοντας την εισήγησή του να διαδεχθεί τον κ. Παπούλια ένας κοσμοπολίτης Ελληνας με διεθνές κύρος, προκάλεσε ευθέως τον κ. Τσίπρα να πει αν έχει αντιπρόταση. Ανάλογοι ήταν και οι όροι που έθεσε στον χώρο της οικονομίας για να συνεργαστεί σε μια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε επίπεδο προσώπων διαχώρισε τους κ. Σταθάκη και Δραγασάκη, τους οποίους αποκάλεσε «ενέσεις λογικής στον ΣΥΡΙΖΑ», αλλά υπογράμμισε ότι δεν προτίθεται «να συμπράξει με αντιευρωπαϊστές ή σε μια κυβέρνηση σούπα». Εστειλε έτσι το μήνυμα στον κ. Τσίπρα να μην υπολογίζει το «Ποτάμι» εάν πρόθεσή του είναι να μοιράσει τα υπουργεία στις συνιστώσες του.

Ακόμη πιο απόλυτος υπήρξε στον τρόπο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Εθεσε ως απαράβατο όρο κυβερνητικής συμμετοχής του «Ποταμιού» να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης το πρόγραμμα που άφησε σε εκκρεμότητα η χώρα και όχι το «ευχολόγιο» της Θεσσαλονίκης, όπως αποκάλεσε το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτα πρέπει να βρεθεί συμφωνία πάνω στα 19 σημεία για να πάρουμε τα 7,5 δισ. και μετά θα ζητήσουμε την ελάφρυνση του χρέους, είπε, διαφωνώντας με τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ να βάλει αμέσως και το χρέος στη συζήτηση.

Τέλος, συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη ακούγοντας το βράδυ τον κ. Τσίπρα να χαρακτηρίζει το «Ποτάμι» ως «εγγυητή της παράδοσης της χώρας στην κ. Μέρκελ», του εύχονταν… καλή επιτυχία με τον κ. Καμμένο.