Ανανέωση αποτελεσμάτων ανά λεπτό

Ανανέωση αποτελεσμάτων ανά λεπτό

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκλογικά αποτελέσματα ταχύτερα απ’ όλες τις προηγούμενες φορές υπόσχεται η SingularLogic που έχει αναλάβει τη συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Οπως ανακοίνωσε χθες η εταιρεία, τα στοιχεία Επικράτειας στη σελίδα μετάδοσης του υπουργείου Εσωτερικών θα ανανεώνονται κάθε λεπτό και όχι κάθε πέντε λεπτά όπως στις προηγούμενες αναμετρήσεις. Η πρώτη εκτίμηση αποτελεσμάτων θα ανακοινωθεί περίπου στις 9.30 -όπως παραδοσιακά πλέον ισχύει- με βάση τα στοιχεία που θα αποσταλούν μέσω του συστήματος SRT – σε 4.815 εκλογικά τμήματα δικαστικοί αντιπρόσωποι θα διαθέτουν πιστοποιημένα κινητά τηλέφωνα με τα οποία θα αποστείλουν με κωδικοποιημένο μήνυμα τα αποτελέσματα των εκλογών στην εταιρεία με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης.

Τα μικρά κόμματα

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Mιχάλης Καριώτογλου, τόνισε, ωστόσο, ότι ειδικά σε αυτές τις εκλογές υπάρχουν πολλά μικρά κόμματα, ορισμένα από τα οποία ενδέχεται να βρίσκονται κοντά στο 3%. Είναι πολύ πιθανό να έχουμε συνέχεια ανατροπές και να αργήσει να διαμορφωθεί η τελική εικόνα της σύνθεσης της Βουλής. «Είναι πιθανό στις 9.30 να γνωρίζουμε το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο κόμμα αλλά να μη γνωρίζουμε ποιο θα είναι το τελευταίο κόμμα που θα εκλέξει βουλευτές. Αρα δεν θα μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα υπάρχει αυτοδυναμία» τόνισε ο κ. Καριώτογλου μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την ενημέρωση για τη διαδικασία.

Κατ’ εφαρμογήν του εκλογικού νόμου, το ποσοστό με το οποίο το πρώτο κόμμα μπορεί να πετύχει – έστω ισχνή- αυτοδυναμία, δηλαδή να εκλέξει τουλάχιστον 151 βουλευτές, εξαρτάται (είναι αντιστρόφως ανάλογο) με το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα τα οποία θα μείνουν εκτός Βουλής. Το σύνολο των ποσοστών αυτών συνήθως δεν ξεπερνά το 5%-6%, ωστόσο στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2012 τα κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής έφτασαν συνολικά το 19,2% και στις βουλευτικές του Ιουνίου 2012 το 5,98%. Ενδεικτικά, αν το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που δεν θα εκλέξουν βουλευτές, δεν θα επιτύχουν δηλαδή να συγκεντρώσουν ποσοστό μεγαλύτερο του 3% και άρα να συμμετέχουν στην κατανομή εδρών, είναι στο 7%, τότε το κόμμα που θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό μπορεί να κερδίσει αυτοδυναμία με ποσοστό 37,57% και να εκλέξει 151 βουλευτές, ενώ με ποσοστό 39,06 εκλέγει 155 βουλευτές και με ποσοστό 40,92% 160 βουλευτές.

Σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση επίσης για πρώτη φορά θα καταχωρίζονται άμεσα στο σύστημα και οι σταυροί προτίμησης των υποψηφίων και στις άλλες εκλογικές περιφέρειες εκτός Αθήνας και Πειραιά, εφόσον βέβαια αυτοί καταχωρίζονται από τις αρμόδιες περιφερειακές ενότητες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ετεροδημότες δεν θα ψηφίσουν όπως συνέβαινε παλαιότερα κοντά στο σπίτι τους, αλλά σε ειδικά τμήματα ετεροδημοτών που έχουν συσταθεί σε διάφορα σημεία στην Αττική και για την επαρχία κυρίως στις πρωτεύουσες των νομών. Οπως σημειώνει το υπουργείο Εσωτερικών, θα πρέπει να αναζητήσουν μέσω του ειδικού τηλεφωνικού αριθμού ή της ιστοσελίδας, το συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα στο οποίο θα πρέπει να μεταβούν προκειμένου να βρουν ψηφοδέλτια της εκλογικής τους περιφέρειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή