Εκλογικά αποτελέσματα: Από τις μανιβέλες στο σύστημα SRT

Εκλογικά αποτελέσματα: Από τις μανιβέλες στο σύστημα SRT

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αγης Βούρβουλης έχει πάρει θέση μπροστά από τη σατανική μηχανή που έχει μόλις αγοράσει η εφημερίδα. Και ο Κώστας Ψαλτήρας κάνει το πρώτο τηλεφώνημα από το υπουργείο Εσωτερικών. «Αγη, αρχίζουμε» του λέει. Και ο Αγης με το ένα χέρι αρχίζει να πληκτρολογεί τα αποτελέσματα που του υπαγορεύει ο Κώστας και με το άλλο γυρίζει τη μανιβέλα του μηχανικού υπολογιστή. «Κώστα, κάνε κράτει, να βγάλω ποσοστά» έλεγε κάθε τόσο ο Αγης και γυρνώντας προς τα πίσω τη μανιβέλα, το σατανικό αυτό μηχάνημα μπορούσε να κάνει ακόμη και διαιρέσεις.

Βρίσκεστε στα γραφεία της «Κ» ακριβώς πριν από 40 χρόνια. Τότε, δηλαδή, που τα κινητά τηλέφωνα δεν υπήρχαν ούτε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Πόσο μάλλον το SRT, δηλαδή το σύστημα «Secure Transmission Result» με το οποίο η Singular Logic συγκεντρώνει ήδη από το 2009 τα εκλογικά αποτελέσματα μέσω κινητών τηλεφώνων και τα μεταδίδει σε χρόνο ρεκόρ. Κι όμως τότε, το 1974, ο Αγης Βούρβουλης και ο Κώστας Ψαλτήρας, που ήταν οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι στο υπουργείο των Εσωτερικών, κατόρθωσαν το ακατόρθωτο, μπροστά στους έκπληκτους συναδέλφους τους του πολιτικού ρεπορτάζ. Να βγάζουν συγκεντρωτικά ποσοστά πριν ακόμη και από το υπουργείο, και την άλλη μέρα να δημοσιεύουν αναλυτικά αποτελέσματα που δεν είχε καμία άλλη εφημερίδα! Και όλα χάριν βέβαια μιας από τις πρώτες χειροκίνητες αριθμομηχανές.

Ο Ανδρέας Δρυμιώτης, που ήταν εκ των συνιδρυτών της εταιρείας «Ηλεκτρονικοί Διερευνηταί», πρόδρομος της Singular Logic, έχει απίστευτες ιστορίες να θυμηθεί όταν τον προκαλείς να διηγηθεί την ιστορία της μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων. Και είναι χαριτωμένο ότι όλες οι διηγήσεις του μέχρι το ’81 οδηγούν σε… μανιβέλες. Με μανιβέλες πρόσθεταν τις ψήφους οι 400 υπάλληλοι που επιστρατεύονταν τις Κυριακές των εκλογών στο υπουργείο. Γυρνούσαν τις μανιβέλες των αριθμομηχανών και εκείνες πρόσθεταν αυτόματα τις ψήφους. Με μανιβέλες, όμως, κατέφθαναν και τα μαντάτα στο υπουργείο. Μέχρι και το 1981 για να θεωρούνται αξιόπιστα τα αποτελέσματα έπρεπε οπωσδήποτε να διαβιβαστούν από τα μαγνητικά τηλέφωνα των κατά τόπους Νομαρχιών που επίσης είχαν μανιβέλα. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν που πήρε την πρωτοβουλία να εκσυγχρονίσει όλο αυτό το πρωτόγονο σύστημα. Συγχυσμένος που πέντε μέρες μετά τις εκλογές του 1977 δεν είχαν καν γίνει γνωστά τα ονόματα των 300 βουλευτών (οι μανιβέλες δούλευαν εκ των υστέρων για να υπολογίσουν τους σταυρούς) έδωσε εντολή στον τότε υπ. Εσωτερικών, Χριστόφορο Στράτο, «να κάνεις κάτι για να τα μαθαίνουμε νωρίτερα». Και πράγματι το 1981 έγινε ένα πραγματικό θαύμα. Ο Δρυμιώτης και οι συνεργάτες του, αφού μελέτησαν το «σύστημα», έκαναν κάτι που απεδείχθη επαναστατικό, καθότι ισχύει μέχρι σήμερα. Μοίρασαν σε όλα τα εκλογικά τμήματα το ίδιο ακριβώς τριπλότυπο έντυπο στο οποίο τα κόμματα είχαν αναγραφεί με μια συγκεκριμένη σειρά και ζήτησαν από τους δικαστικούς αντιπροσώπους, αφού αναγράψουν τις ψήφους, να τις διαβιβάσουν με αυτή τη σειρά στο υπουργείο. Οσο αυτονόητη κι αν ακούγεται η ιδέα, διευκόλυνε τρομερά τη συγκέντρωση των αποτελεσμάτων, καθώς μέχρι τότε κάθε Νομαρχία διαβίβαζε τα αποτελέσματα με τον τρόπο που εκείνη επιθυμούσε!

Αν κάτι, ωστόσο, κατόρθωσε η ομάδα Δρυμιώτη ήδη από το 1981 είναι ότι επενδύοντας στην τεχνολογία (εμπιστεύθηκε τότε τον ένα και μοναδικό «υπολογιστή φαινόμενο» της Tράπεζας Πίστεως) κατόρθωσε να ανακοινώσει συγκεντρωτικά αποτελέσματα νωρίτερα από κάθε άλλη φορά. Δυόμισι ώρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες. Ο Γεώργιος Ράλλης μόλις έμαθε το συντριπτικό για εκείνον αποτέλεσμα όχι μόνον δεν περίμενε την επιβεβαίωση της ομάδας Δρυμιώτη από το υπουργείο, αλλά έσπευσε στο Κέντρο Τύπου που είχε στηθεί στη «Μεγάλη Βρεταννία» για να συγχαρεί δημοσίως τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ηταν τότε που είπε και την ιστορική, όπως απεδείχθη, φράση «ελπίζω οι Ελληνες να μη μετανοήσουν στο μέλλον για τη σημερινή τους επιλογή»…

Υ.Γ.: Ο γιος του Ανδρέα Δρυμιώτη, Αλέξης, και ο Μιχ. Καριώτογλου που έχουν σήμερα την ευθύνη της Singular Logic -μιας εταιρείας που σημειωτέον θεωρείται πρότυπο διεθνώςεπιφυλάσσονται το αργότερο μέχρι τις 9.30 το βράδυ μέσω του συστήματος SRT να τα έχουμε μάθει όλα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή