Eurogroup με Χαρδούβελη τη Δευτέρα

Eurogroup με Χαρδούβελη τη Δευτέρα

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά τις εκλογές, ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης θα βρεθεί στις Βρυξέλλες στο τραπέζι του Eurogroup. Εκεί οι ομόλογοί του θα περιμένουν την ανάλυσή του για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης σε σχέση με την πέμπτη αξιολόγηση, που παραμένει ακόμα ανοιχτή.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, τη Δευτέρα θα τεθεί και το θέμα παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος «από έξι μήνες μέχρι και το τέλος του 2015», όπως λέει στην «Κ», δεδομένου ότι ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος. Ως γνωστόν, η παράταση που έχουμε αυτή τη στιγμή λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

Η παράταση, όμως, είναι κάτι το οποίο για να δοθεί, πρέπει πρώτα να το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση. Μέχρι αυτή τη στιγμή, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες δεν γνωρίζουν αν και τι θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε περίπτωση το κόμμα του βγει πρώτο στις εκλογές και καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Στο Eurogroup της Δευτέρας, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να παρουσιάσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2015.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι γνωρίζουν ότι η βασική πληρωμή που έχει η χώρα φέτος είναι η λήξη ομολόγων περίπου 7 δισ. και όπως φαίνεται, η Ελλάδα, χωρίς να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση και την είσπραξη της δόσης (ύψους και αυτή περίπου 7 δισ.), δεν θα έχει χρήματα να εκπληρώσει την υποχρέωσή της.

Γι’ αυτό στο τελευταίο Euroworking Group υπονοήθηκε ότι η χώρα μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει από το «μαξιλάρι» των 11 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (που μέχρι στιγμής προορίζεται για την προληπτική πιστοληπτική γραμμή) το ποσό αυτό για την αποπληρωμή του δανείου. Αυτή η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή, καθώς θα απαιτήσει τη συναίνεση των 19 κρατών-μελών της Ευρωζώνης και συνεπάγεται και καινούργιο, τρίτο, δάνειο, καθώς θα χρειαστούν νέα χρήματα για τη μετέπειτα προληπτική γραμμή.

Αυτά τα χρήματα είναι δεδομένο ότι θα μπορέσουν να δοθούν μόνον υπό όρους και προϋποθέσεις που θα πρέπει να συμφωνήσει η Ελλάδα. Ενώ είναι πολύ πιθανό να συναντήσει τις αντιστάσεις του «σκληρού μπλοκ» της Ευρωζώνης, που αποτελείται κυρίως από Αυστρία, Ολλανδία, Γερμανία και Φινλανδία.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο αυτή τη στιγμή είναι το μήνυμα που έρχεται από τις Βρυξέλλες και το οποίο είναι βασικά ένα: «Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας και μετά συζητάμε». Από τη στιγμή που προκηρύχθηκαν οι εκλογές στην Ελλάδα, η στάση των Ευρωπαίων αξιωματούχων, παρά την πληθώρα δηλώσεων που έχουν κάνει τον τελευταίο μήνα, έχει παραμείνει η ίδια.

Από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, που δήλωνε μερικά εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές ότι «το μόνο που μπορούμε και πρέπει να πούμε είναι ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα πρέπει να γίνουν σεβαστές από οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση», μέχρι τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας (που είναι και οι λιγότερο σκληροί στην Ευρώπη) ο οποίος τόνιζε ότι η «χώρα δεν μπορεί να λειτουργεί μονομερώς και να αγνοεί τις υποχρεώσεις της», τα βασικά κέντρα αποφάσεων σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι έχουν ήδη ξεκαθαρίσει τη θέση τους στην καινούργια ελληνική κυβέρνηση.

Σταθερά παραμένουν και τα μηνύματα για το «κούρεμα» του χρέους. Η Ευρώπη δεν συζητάει κάτι τέτοιο και η χώρα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, είναι το βασικό μήνυμα. Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Εντα Κένι, απέκλεισε το ενδεχόμενο σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης για το ευρωπαϊκό χρέος, σημειώνοντας ότι η θέση της χώρας του είναι πολύ διαφορετική απ’ ό,τι εκείνη της Ελλάδας, ενώ η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωνε την προηγούμενη εβδομάδα ότι «κούρεμα» χρέους δεν θα ήταν συμβατό με τους κανονισμούς της Ευρωζώνης και συγχρόνως, κάτι τέτοιο «θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή