Οι «υπερκινητικοί» των ψηφοδελτίων

Οι «υπερκινητικοί» των ψηφοδελτίων

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αιφνιδιαστική, λίγο μετά την πρόωρη διάλυση της Βουλής, ανακοίνωση της μεταγραφής της βουλευτού Κερκύρας Αντζελας Γκερέκου από το ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ. συνοδεύτηκε από ισχυρό κρότο: προσομοίαζε εκείνου που χαρακτηρίζει το γνωστό έθιμο με το σπάσιμο της στάμνας στο νησί της βουλευτού, πλην όμως πηγή του ήταν ο εκνευρισμός που προκάλεσε στη Χαριλάου Τρικούπη η συγκεκριμένη εξέλιξη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεώρησε την «αρπαγή» της Αντζελας unfair και μάλιστα έφτασε στο σημείο να διαμαρτυρηθεί εγγράφως στον πρωθυπουργό. Η περίπτωση της κ. Γκερέκου ήταν ηχηρή (από το 2004 εκλεγόταν με το ΠΑΣΟΚ), αλλά όχι και μοναδική σε ένα πολιτικο-βουλευτικό σύστημα που θυμίζει στους καιρούς των Μνημονίων κάτι σαν κέντρο διερχομένων.

Από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις –αν όχι η χαρακτηριστικότερη– είναι εκείνη του κ. Βασ. Οικονόμου, καθώς με τη συμμετοχή του τώρα στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια συμπληρώνει μια διαδρομή που περιλαμβάνει «τρία συν ένα κόμματα», καθώς και μία κίνηση: ήταν στο ΠΑΣΟΚ από το οποίο έφυγε, με επόμενο μεγάλο σταθμό τη ΔΗΜΑΡ. Στο μεσοδιάστημα ιδρύει με τον τότε –επίσης προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ– βουλευτή Γ. Δημαρά το «Αρμα Πολιτών», από το οποίο θα φύγει για να ιδρύσει κίνηση υπό τον τίτλο «Ελεύθεροι Πολίτες». Αποχώρησε και από τη ΔΗΜΑΡ για να παραμείνει ανεξάρτητος βουλευτής. Τώρα πλέον είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ., δηλώνοντας –όπως και η κ. Γκερέκου– ότι ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του πρωθυπουργού για εθνική συστράτευση με στόχο τη διάσωση της χώρας.

Σε διαρκή κίνηση και με «στάση» στην πλατεία Συντάγματος προσφάτως για απεργία πείνας σε συμπαράσταση Σύρων προσφύγων, ο Γ. Μιχελογιαννάκης ξεκίνησε επίσης από το ΠΑΣΟΚ (το κόμμα-κίνημα που αποδεικνύεται πλέον μεγαλύτερος «τροφοδότης» άλλων κομμάτων σε επίπεδο στελεχών), πέρασε στη ΔΗΜΑΡ, κάθισε στα έδρανα των ανεξαρτήτων, έως που έφθασε στην Κ.Ο. και τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρόμοιο βηματισμό επέδειξαν η Θεοδώρα Τζάκρη και οι Θ. Παραστατίδης και Οδ. Βουδούρης. Με αφετηρία το ΠΑΣΟΚ, πέρασαν η κ. Τζάκρη και ο κ. Παραστατίδης από τα έδρανα των ανεξάρτητων, ενώ ο κ. Βουδούρης από τη ΔΗΜΑΡ, για να βρίσκονται σήμερα ως υποψήφιοι βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στα ίδια ψηφοδέλτια βρέθηκε την τελευταία στιγμή και η Ραχήλ Μακρή, με προέλευση ωστόσο τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Μάλιστα είχε λεχθεί ότι υπήρξε αντίδραση από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ για την ένταξή της, αλλά η προσωπική επιλογή του Αλ. Τσίπρα έλυσε το πρόβλημα και δρομολογήθηκε και αυτή η «εξωτερική συνεργασία».

Κόντρα στο ρεύμα (που οδηγούσε στους συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ) κινήθηκε ο Πέτρος Τατσόπουλος, επιλογή που τον οδήγησε στο «Ποτάμι»: εξελέγη με τον ΣΥΡΙΖΑ, για να ανεξαρτητοποιηθεί στη συνέχεια και τώρα είναι υποψήφιος με το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη. Μαζί του και οι βουλευτές που έως πρότινος ανήκαν στη ΔΗΜΑΡ αλλά διαφωνώντας αποχώρησαν: Σπ. Λυκούδης, Νίκη Φούντα, Αικατερίνη Μάρκου και Γρ. Ψαριανός.

O τροφοδότης

Οπως προαναφέρθηκε, το ΠΑΣΟΚ μάλλον είναι η σημαντικότερη αφετηρία των περισσότερων πολύπλοκων διαδρομών για αρκετούς βουλευτές. Και ήταν έτσι ακόμα και στη μικρή εκδοχή του, δηλαδή με τα μικρά ποσοστά που έλαβε στις προηγούμενες εκλογές, υπό την προεδρία του Ευ. Βενιζέλου. Στην τελευταία αυτή εκδοχή, έχουμε νέες μετακινήσεις, αλλά όχι προς την Κουμουνδούρου: τούτη τη φορά προς το συγγενές Κίνημα που δημιούργησε ο Γ. Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός έφυγε από το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του και πήρε μαζί του στα ψηφοδέλτια όχι μόνο τον Χρ. Αηδόνη που είχε ήδη ανεξαρτητοποιηθεί, αλλά και τους εκλεγμένους με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2012 Φ. Σαχινίδη, Θ. Μωραΐτη και Σ. Κεδίκογλου, συγγράφοντας έτσι το σενάριο για ένα πολιτικό ριμέικ της γνωστής ταινίας «Κράμερ εναντίον Κράμερ».

Κινητικότητα, πάντως, δεν καταγράφηκε μόνο στον χώρο της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, αλλά και σ’ εκείνον του οποίου κεντρικός πρωταγωνιστής είναι η Ν.Δ. Εδώ, «αιμοδότης» φαίνεται πως είναι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, οι οποίοι είχαν γεννηθεί από τα σπλάγχνα της Ρηγίλλης, καθώς οι εκλεγέντες με τον Π. Καμμένο στις εκλογές του ’12 Κ. Γιοβανόπουλος, Γ. Νταβρής και Μίκα Ιατρίδη βρίσκονται σήμερα στους συνδυασμούς της Ν.Δ., ενώ επέστρεψε μετά ένα πέρασμά του από τον χώρο των ανεξαρτήτων και ο Γ. Κασαπίδης.

Υπάρχουν, τέλος, και περιπτώσεις βουλευτών οι οποίοι δεν συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια των κομμάτων με τα οποία είχαν εκλεγεί στο παρελθόν, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Από τη Ν.Δ. ο Πρ. Παυλόπουλος, από το ΠΑΣΟΚ ο Κων. Τριαντάφυλλος και ο (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) ανεξάρτητος έως χθες Μ. Μπόλαρης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή