Στο «Ποτάμι», αισιοδοξία και προβληματισμός

Στο «Ποτάμι», αισιοδοξία και προβληματισμός

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ψήφος στη Ν.Δ. είναι πλέον χαμένη γιατί οι εκλογές έχουν κριθεί. Ψηφίστε “Ποτάμι” γιατί μόνον εμείς είμαστε το κόμμα που μπορεί να ανακόψει τις ακραίες φωνές του ΣΥΡΙΖΑ».

Αυτό είναι το υπόγειο σύνθημα που επιχειρεί να περάσει στους «γαλάζιους» ψηφοφόρους τις τελευταίες ημέρες ο κ. Στ. Θεοδωράκης. Και ο λόγος που απευθύνεται σε αυτούς είναι προφανής. Διαβάζοντας τα επιμέρους ευρήματα των δημοσκοπήσεων, ξέρει πολύ καλά ότι από τους φιλελεύθερους ψηφοφόρους θα κριθεί η τύχη του «Ποταμιού» και όχι από τους κεντροαριστερούς που έχουν ήδη στραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Για να το πούμε απλά, αν –μέρος έστω– του 6,5% που τον Μάιο του 2012 ψήφισε «Δράση», «Δημιουργία Ξανά» και το «κόμμα Μπακογιάννη» επιλέξει το «Ποτάμι», ο κ. Θεοδωράκης μπορεί να αποτελέσει την έκπληξη των εκλογών. Πολύ περισσότερο όταν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει ήδη διασφαλίσει τη μερίδα του λέοντος της ΔΗΜΑΡ. Αν δεν τα καταφέρει, θα κινδυνέψει να παραμείνει στο ποσοστό που συγκέντρωσε στις ευρωεκλογές. Γεγονός που θα δυσκολέψει τη θέση του. Πολύ περισσότερο αν τον περάσει η Χ.Α. και κληθεί να γίνει ο ασθενής εταίρος του κ. Τσίπρα, στην πιθανή περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συγκεντρώσει 151 έδρες.

Το απευκταίο αυτό σενάριο για το «Ποτάμι» είναι που καθόρισε και τη στρατηγική του τις τελευταίες μέρες. Ο κ. Θεοδωράκης, απαντώντας σε όσους του καταλόγιζαν ασάφεια θέσεων, θα έλεγε κανείς ότι περιέγραψε ευκρινέστερα απ’ όλα τα κόμματα τι πρέπει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση ήδη από τη Δευτέρα. Η πρόταση του «Ποταμιού» είναι να υπάρξει το ταχύτερον δυνατόν συμφωνία με τους εταίρους για να κλείσει η 5η αξιολόγηση που έχει αφήσει σε εκκρεμότητα η Ν.Δ. και σε δεύτερο στάδιο –δηλαδή αφού η χώρα επανακτήσει οικονομική σταθερότητα– να ζητήσει την ελάφρυνση του χρέους της. Μάλιστα, ο κ. Θεοδωράκης απαρίθμησε και τα σημεία στα οποία θα ζητούσε από τους εταίρους να οπισθοχωρήσουν (ομαδικές απολύσεις, λοκ άουτ κ.ά.) εξηγώντας ότι στον αντίποδα, θα υπερθεμάτιζε σε άλλες «αξιώσεις» τους, όπως π.χ. στη σύσταση εντελώς ανεξάρτητου από τα κόμματα υφυπουργείου Εσόδων.

Ως προς το χρέος, τέλος, το οικονομικό επιτελείο του «Ποταμιού» έθεσε ως κεντρικό ζητούμενο να μειωθεί κάτω από το 2% η υποχρέωση της χώρας να έχει ετήσιο πλεόνασμα 4,5%, προκειμένου η Ελλάδα να μπορεί μόνη της να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη της οικονομίας της και παράλληλα να μετακυλισθούν στο μέλλον οι πληρωμές των τοκοχρεολυσίων των δανείων της ούτως ώστε να επιτευθεί μια δίκαιη επιμήκυνση του χρέους της.

Το σχέδιο αυτό, που είναι προφανές ότι επ’ ουδενί στοχεύει σε ρήξη με τους εταίρους, θα επαναλάβει δημοσίως από τη Δευτέρα ο κ. Θεοδωράκης στον κ. Τσίπρα σε περίπτωση που κληθεί να συμπράξει μαζί του. Και ο λόγος που το εξηγούν τις τελευταίες ώρες με τόση λεπτομέρεια τα στελέχη του «Ποταμιού» είναι γιατί δεν προτίθενται –και το λένε πλέον– να συμπράξουν με τον ΣΥΡΙΖΑ αν ο κ. Τσίπρας δεν δηλώσει ξεκάθαρα τη Δευτέρα ότι η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη δεν αποτελεί θέμα διαπραγμάτευσης. Το ενδεχόμενο να συμβεί το αντίθετο εξηγεί άλλωστε και μια ανομολόγητη ευχή που διατυπώνουν τα στελέχη του «Ποταμιού». Να μπουν οι ΑΝΕΛ στη Βουλή για να έχει και άλλον δυνάμει εταίρο ο κ. Τσίπρας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή