Το ΠΑΣΟΚ έχει δύο στόχους στην κάλπη

Το ΠΑΣΟΚ έχει δύο στόχους στην κάλπη

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τρίτη θέση στις αυριανές εκλογές και η ταχύτατη συγκρότηση κυβέρνησης την ερχόμενη εβδομάδα, με ή χωρίς την άμεση συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, παραμένουν οι δύο βασικοί στόχοι του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Στο επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν ως βασικό αντίπαλό τους τη Χρυσή Αυγή. Στην τελευταία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον κ. Βενιζέλο, το πρωί της Πέμπτης, οι εκλογικοί αναλυτές του κόμματος παρουσίασαν την εκτίμησή τους, βάσει της οποίας σε 18 εκλογικές περιφέρειες κρίνονται ισάριθμες έδρες μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Χρυσής Αυγής. Εν ολίγοις, στο ένα τρίτο των εκλογικών περιφερειών της χώρας κρίνεται αν ο βουλευτής που θα εκλεγεί θα ανήκει στο ΠΑΣΟΚ ή στη Χρυσή Αυγή. Πρόκειται για περιφέρειες στις οποίες το «Ποτάμι» δεν έχει καμία τύχη. «Το “Ποτάμι” δεν υπάρχει με φυσικά πρόσωπα σε αυτές τις περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συγκεκριμένη σύσκεψη ο κ. Βενιζέλος. Ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές είναι η Δράμα και η Ξάνθη, οι δύο τελευταίοι σταθμοί στις περιοδείες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Και σε αυτές τις δύο ομιλίες του, ο κ. Βενιζέλος ανέπτυξε το επιχείρημά του περί αιτιολόγησης ως χαμένης της ψήφου που θα κατευθυνθεί στο «Ποτάμι». Οι αναλυτές της Χαρ. Τρικούπη τονίζουν ότι το κόμμα του κ. Στ. Θεοδωράκη δεν διαθέτει στέρεη εκλογική βάση. Στηριζόμενοι κατά βάση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπικών ευρημάτων, οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου διαπιστώνουν ότι βασικό χαρακτηριστικό όσων εκφράζονται στις δημοσκοπήσεις υπέρ του «Ποταμιού» είναι η ρευστότητα και η μεταβλητότητα στις απόψεις, αλλά και μια διαρκής και σταθερή διολίσθηση προς τα δεξιά. Στη Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν, επίσης, ότι «η ειρωνεία και η υπεροψία» των εκπροσώπων του «Ποταμιού» θα κοστίσει στο νεοπαγές κόμμα.

Ανάλογη είναι και η αντιμετώπιση του κόμματος του κ. Γ. Παπανδρέου από τους συνεργάτες του κ. Βενιζέλου. Στη Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι το Κίνημα έχει δύο βασικά προβλήματα: Πρώτον, τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος, όπως λένε, «συμπεριφέρεται σαν εκείνον που επιμένει οι άλλοι να είναι υποχρεωμένοι να αποδέχονται τις ιδιορρυθμίες και τα λάθη του». Και δεύτερον, επισημαίνουν ότι το Κίνημα δεν κατόρθωσε να δημιουργήσει δυναμική, με αποτέλεσμα να μην κατορθώσει να δημιουργήσει καν μια υποτυπώδη πολιτική βάση.

Στη Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι τα αντανακλαστικά της «χαμένης ψήφου» δεν λειτουργούν μόνον εναντίον του «Ποταμιού» και του Κινήματος, αλλά εναντίον και της Ν.Δ. Ο κ. Βενιζέλος και οι επιτελείς του εκτιμούν ότι η έντονα αρνητική προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ. αποξενώνει σημαντική μερίδα ψηφοφόρων οι οποίοι επιθυμούν τη σταθερότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε στην προχθεσινή σύσκεψη ότι το κόμμα του θα πράξει «στο ακέραιο το πατριωτικό καθήκον του στο πλευρό της νόμιμης κυβέρνησης» (ως προς τη διεθνή διαπραγμάτευση), θέτοντας το ΠΑΣΟΚ σε πλήρη αντιδιαστολή προς τον «πλήρη αντιπολιτευτικό αρνητισμό» της Ν.Δ. Ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε το «πατριωτικό καθήκον» του ΠΑΣΟΚ είτε ως συμμετοχή σε κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ (στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν ότι η πρωτιά της Κουμουνδούρου είναι δεδομένη) είτε διά της παροχής ψήφου ανοχής στη Βουλή.

Στη Χαρ. Τρικούπη αποτιμούν την προεκλογική περίοδο θετικά, από τις συγκεντρώσεις των υποψηφίων, έως τις κεντρικές του κόμματος στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, το κλίμα ήταν σαφώς θερμότερο από εκείνο των ευρωεκλογών. Οι ίδιοι εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την «αποκλειστική», όπως λένε, υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος προς το ΠΑΣΟΚ, κάτι που αποδείχθηκε από την παρουσία και την ομιλία του προέδρου του ΕΣΚ Σεργκέι Στάνισεφ στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο κλειστό γήπεδο του Σπόρτινγκ.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι στο ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή έχουν «παγώσει» οι συζητήσεις για την επόμενη ημέρα, καθώς άπαντες απασχολούνται με τον δύσκολο και πρωτοφανή για τα περισσότερα προβεβλημένα στελέχη αγώνα της πολιτικής επιβίωσης. Σε περίπτωση που το κόμμα δεν κατορθώσει να επιτύχει τον στρατηγικό στόχο της τρίτης θέσης, είναι ασαφές πώς θα κινηθούν τα στελέχη πρώτης γραμμής. Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος έχει ήδη επισημάνει ότι μετά τις εκλογές προτίθεται να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε συνέδριο με ανοιχτά όλα τα ζητήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή