Δημοψήφισμα και συμφωνία

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πολιτική προμετωπίδα τη διενέργεια δημοψηφίσματος κατέρχεται στις αυριανές εκλογές το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του κ. Γ. Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ότι οι τρέχουσες γενικότερες εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη δικαιώνουν απολύτως την επιλογή που έκανε τον Νοέμβριο του 2011 και οδήγησε στην κατάρρευση της κυβέρνησής του.

Ο κ. Παπανδρέου επιμένει στο εξής χρονοδιάγραμμα: στη συγκρότηση κυβέρνησης με στόχο τη διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει σε έξοδο από το Μνημόνιο. Η συμφωνία με τους εταίρους θα πρέπει να γίνει, όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του, στη βάση ενός ελληνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία της οικονομίας και του κρατικού μηχανισμού. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει ως αντάλλαγμα αποφάσεις που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ο κ. Παπανδρέου θέτει ως όρο για τη συμμετοχή του σε μια νέα, πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας, την προώθηση ενός δημοψηφίσματος μέσω του οποίου οι πολίτες θα εγκρίνουν τη νέα συμφωνία που θα προκύψει μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.

Οι επιτελείς του κ. Παπανδρέου τονίζουν ότι ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα μετατραπεί σε ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί έναντι των εταίρων και θα οδηγήσει σε ευρύτατες συναινέσεις στο εσωτερικό. Ταυτόχρονα, κατά την ίδια άποψη, ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα έχει εγκριθεί από τους Ελληνες πολίτες θα εξασφαλίσει την επιτυχή προώθηση αλλαγών που θα επιτρέψουν τον ουσιαστικό μετασχηματισμό της οικονομίας, δίχως την πολιτικά καταστροφική αίσθηση ότι αυτές επιβάλλονται από το εξωτερικό, πλήττοντας την εθνική κυριαρχία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σε αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα θα μπορέσει να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη από συστημικές αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ευρώπη, όπως η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης την οποία προωθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο κ. Μάριο Ντράγκι.

Πέρα από το γενικό κυβερνητικό αφήγημα, ο κ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του ευελπιστούν ότι το Κίνημα θα κατορθώσει να επιτύχει τους στόχους του, δηλαδή την υπέρβαση του ορίου του 3%, που θα επιτρέψει στο κόμμα του να εκπροσωπηθεί στη Βουλή. Ο κ. Παπανδρέου στηρίζεται κατά βάση στις εκροές από το ΠΑΣΟΚ, ευελπιστώντας ότι θα είναι επαρκείς για να τον ωθήσουν στη Βουλή. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται, βεβαίως, η εντεινόμενη επίθεση προς τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος κατηγορείται από τον κ. Παπανδρέου ως υπεύθυνος για την υπονόμευσή του και την ακύρωση του δημοψηφίσματος τον Νοέμβριο του 2011. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Παπανδρέου πραγματοποίησε τις δύο τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις του στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Πάτρα, πρωτεύουσες δύο νομών στους οποίους το ΠΑΣΟΚ σημείωνε υψηλότατα ποσοστά σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια των μεταπολιτευτικών εκλογικών αναμετρήσεων. Στην επαρχία το ΠΑΣΟΚ διατήρησε το 2012 σε αρκετές περιοχές υψηλότατα ποσοστά (σίγουρα πολύ υψηλότερα από το εθνικό 12,1%), γεγονός το οποίο εξηγεί και το ότι ο κ. Παπανδρέου διεξήγαγε μια προεκλογική εκστρατεία με επίκεντρο την περιφέρεια και λιγότερο την Αθήνα, όπου, όπως όλα δείχνουν, τόσο το Κίνημα όσο και το ΠΑΣΟΚ θα κινηθούν σε χαμηλά επίπεδα.

Στο Κίνημα εκτιμούν ότι μια σημαντική δεξαμενή άντλησης πιθανών ψήφων μπορεί να αποτελέσει και το «Ποτάμι», στο οποίο στις ευρωεκλογές του Μαΐου «εγκλωβίστηκαν» αρκετοί νεότερης ηλικίας ψηφοφόροι. Στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου περιορίζονται να πουν ότι μετά τις εκλογές θα προωθηθούν και οι διαδικασίες οργανωτικής συγκρότησης του Κινήματος. Θα πραγματοποιηθεί, όπως αναφέρουν, ιδρυτικό συνέδριο, από το οποίο θα προκύψουν ο μηχανισμός λειτουργίας και τα όργανα του νέου κόμματος. Είναι προφανές ότι η δρομολόγηση των όποιων διαδικασιών συνδέεται άμεσα με το αυριανό εκλογικό αποτέλεσμα. Αν και αρκετοί στο Κίνημα δεν αποκλείουν τη συμμετοχή του κ. Παπανδρέου σε μια ευρύτερη συζήτηση για την ανασύνθεση του χώρου του μεταρρυθμιστικού κέντρου, γίνεται κατανοητό ότι αυτή μπορεί να γίνει εφικτή μόνον εφόσον το κόμμα που αύριο θα συμπληρώσει μόλις 22 ημέρες επίσημης λειτουργίας εξασφαλίσει τη συμμετοχή στη νέα Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή