741 ξένοι δημοσιογράφοι στην Αθήνα

741 ξένοι δημοσιογράφοι στην Αθήνα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Paul Rozenheim της Bild ανεβαίνει ανέμελος τα σκαλιά του Ζαππείου λίγο πριν από τις έξι το απόγευμα. Εχουν αρχίσει να μαζεύονται οι 741 διαπιστευμένοι ξένοι δημοσιογράφοι, εκ των οποίων 590 είναι απεσταλμένοι για τις «σημαντικότερες εκλογές της Μεταπολίτευσης».

Ο νεαρός δημοσιογράφος, που συνδέθηκε περισσότερο από οποιονδήποτε με την κρίση στην Ελλάδα όπως και την κατ’ επέκτασιν κρίση των ελληνογερμανικών σχέσεων, δεν κρύβει ότι πολλά έχουν αλλάξει. «Τότε έγραφα καθημερινά για την Ελλάδα», θυμάται, ενώ τώρα ασχολήθηκε μόνον με ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. «Ο Τσίπρας είναι χαρισματικός, αλλά θα απογοητεύσει τους ψηφοφόρους του», αποφαίνεται ο Paul, ενώ μας αποκαλύπτει το σημερινό πρωτοσέλιδο της Bild, που δεν έχει απολέσει τον σκωπτικό της χαρακτήρα. «Πόσο θα μας κοστίσει η εκλογική νίκη αυτής της ανορθωμένης γροθιάς;».

Για την Ιταλίδα συνάδελφο του Paul, Oktavia Brugger, το μήνυμα της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ προς τους Ιταλούς είναι διαφορετικό. «Μας προτρέπει να αποκτήσουμε και εμείς το θάρρος να διεκδικήσουμε περισσότερα από τις Βρυξέλλες», σημειώνει στην «Κ» η κ. Brugger, που είναι συνταξιούχος κοινοβουλευτική συντάκτρια του RAI3. «Ηρθα μόνο και μόνο επειδή ο Τσίπρας μου έχει κινήσει το ενδιαφέρον», εξηγεί. Με προσμονή παρακολουθεί και η κοινή γνώμη στην Ισπανία την εκλογική μάχη. «Ο,τι συμβαίνει στην Ελλάδα ύστερα από ενάμιση χρόνο το βλέπουμε στην Ισπανία», σχολιάζει Ισπανός δημοσιογράφος. «Αν ο Τσίπρας τα πάει καλά, ενδέχεται τα ποσοστά του αντίστοιχου κόμματός μας να εκτιναχθούν». Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο που η πολυπληθέστερη ομάδα δημοσιογράφων είναι οι Ισπανοί (101), ενώ ακολουθούν οι Βρετανοί (94), οι Γερμανοί (70) και οι… Ιάπωνες (33).

Το Ζάππειο, το Σύνταγμα, η πλατεία Κλαυθμώνος και η Κουμουνδούρου έγιναν για μια νύχτα οι πιο δημοφιλείς τοποθεσίες για πλάνα. Λίγο πριν από τις επτά το απόγευμα και ενώ αναμένονται τα πρώτα exit polls, στους ορόφους του Athens Plaza η αγωνία κορυφώνεται. Σε κάθε μπαλκόνι του ξενοδοχείου με θέα το ελληνικό Κοινοβούλιο ένας δημοσιογράφος ξένου τηλεοπτικού σταθμού για να ανακοινώσει τα exit polls κάνοντας έναν ολιγόλεπτο σχολιασμό. Πηγαινοέρχονται τεχνικοί, μακιγιέρ, μεταφραστές, ντελίβερι φαγητού, ενώ πολλοί έχουν κλείσει δωμάτια στο ξενοδοχείο για να περάσουν εκεί τη νύχτα. «Δέκα χρόνια τώρα τα έχω δει όλα στην Ελλάδα», παραδέχεται ένας Αυστριακός τεχνικός, «φωτιές, διαδηλώσεις, “αγανακτισμένους”, απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, εδώ δεν βαριέστε ποτέ». Η νύχτα προβλέπεται για τους περισσότερους μακρά, καθώς θα ακολουθήσουν άλλες ζωντανές συνδέσεις, με εκτενέστερες αναλύσεις, μέχρι νωρίς το πρωί. «Τα exit polls θα πέσουν μέσα αυτήν τη φορά;» ρωτά γεμάτος αγωνία ο πρώτος εξ αυτών.

«Παλιότερα το ενδιαφέρον μας για την Ελλάδα ήταν περιορισμένο, αλλά τώρα οι ισορροπίες έχουν αλλάξει», επισημαίνει o Aιγύπτιος δημοσιογράφος Abdelsattar Barakat. «Υπάρχει ζωηρή ανησυχία εκ μέρους μας, γιατί η πρόσφατη επίσκεψη του Αντ. Σαμαρά γέννησε ελπίδες για την απαρχή μιας συμμαχίας μεταξύ των χωρών μας».

Αυξανόμενη φτώχεια και μετανάστευση μυαλών διαπιστώνει κατά τα ρεπορτάζ του ο πεπειραμένος Γερμανός δημοσιογράφος του ZDF, Alexander von Sobeck. «Η υπομονή των Γερμανών έχει μειωθεί, ωστόσο, τόσο ένα Grexit όσο και ένα “κούρεμα” δεν θα ήταν ενδεδειγμένες λύσεις». Παρόμοια η εικόνα και της αυστριακής κοινής γνώμης, σύμφωνα με τον Ernst Gelegs του ORF. «Τα ρεπορτάζ μας αυτές τις μέρες ήταν ποικίλα, σε ένα εξ αυτών δώσαμε το βήμα σε νέους που συναντήσαμε σε ταβέρνες και μπαρ στο κέντρο της πόλης», διηγείται. Αντίστοιχα, εκτός Αθηνών βγήκε ο Charles Forelle της Wall Street Journal. «Επισκέφθηκα τη Βόρεια Ελλάδα, π.χ. τη Νάουσα, όπου η έλλειψη οικονομικής δραστηριότητας είναι οφθαλμοφανής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή