Κίνηση παραμονής από τον κ. Σαμαρά

Κίνηση παραμονής από τον κ. Σαμαρά

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρών στις πολιτικές εξελίξεις, από τη θέση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλέον, δήλωσε χθες ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς μετά την οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος. Εμφανίστηκε αποφασισμένος να διαφυλάξει τα κεκτημένα που πέτυχε στα 2,5 χρόνια διακυβέρνησης (εξάλειψη ελλειμμάτων, ενίσχυση ασφάλειας, παραμονή στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη), αποκαλύπτοντας ότι πάνω σε αυτά θα οικοδομήσει και την εφεξής πολιτική του στάση έναντι της νέας κυβέρνησης που αναμένεται να συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κυρίως, όμως, ο κ. Σαμαράς έδωσε σαφές στίγμα ως προς τις προθέσεις του για το εσωκομματικό πεδίο, διαψεύδοντας έτσι και τα σενάρια που κυκλοφόρησαν στο παρασκήνιο για ραγδαίες εξελίξεις στο κόμμα της Ν.Δ., ειδικά όταν -βάσει των exit polls- η ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. βρισκόταν σε διψήφια μεγέθη. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επικαλέστηκε τη μικρή πτώση των ποσοστών του κόμματος σε σχέση με το 2012, παρά τα σκληρά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση. Και ναι μεν αναγνώρισε ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι ευχάριστο» αλλά, όπως σημείωσε, «δείχνει ότι η Ν.Δ. είναι όρθια παρά τα αυστηρά μέτρα που πήραμε και παραμένουμε έτοιμοι για να παίξουμε καθοριστικό ρόλο από εδώ και μπρος, ως εγγυητές της σταθερότητας, της ασφάλειας και των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να γίνουν».

Ο κ. Σαμαράς, έπειτα από μακρές συσκέψεις που ξεκίνησαν ήδη από το μεσημέρι της Κυριακής όταν άπαντες συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της Συγγρού, εμφανίστηκε αποφασισμένος να διατηρήσει τη θέση του προέδρου της Ν.Δ., προκαλώντας, επί της ουσίας, όποιον θέλει να τον αμφισβητήσει. Μεταξύ των συνεργατών του προέδρου της Ν.Δ., υπάρχει η εκτίμηση ότι δεν συντρέχουν οι συνθήκες αμφισβήτησής του («Τι θα πουν; Οτι κακώς λάβαμε μέτρα προκειμένου να κρατήσουμε τη χώρα στην Ευρωζώνη;», ήταν το ρητορικό ερώτημα που έθετε συνεργάτης του), δεν υπάρχει διάδοχη λύση ικανή -αυτή την ώρα τουλάχιστον- να αποτελέσει αντίπαλον δέος, ενώ και οι πολιτικές εξελίξεις το προσεχές διάστημα θα είναι τέτοιες που θα καθιστούν άκαιρη την έγερση ζητήματος ηγεσίας.

«Παραδίδω μια χώρα χωρίς ελλείμματα, με ασφάλεια για τον πολίτη, μια χώρα που βγαίνει από την κρίση και πάνω από όλα μια χώρα που είναι μέλος της Ε.Ε. Και του ευρώ. Εύχομαι η επόμενη κυβέρνηση να διατηρήσει αυτά τα κεκτημένα. Εχω ήσυχη τη συνείδησή μου γιατί είπα μέχρι τέλους την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Εύχομαι να μην επαληθευτούν οι προβλέψεις μου», ήταν η σχετική αναφορά του κ. Σαμαρά, ο οποίος νωρίτερα είχε τηλεφωνήσει στον κ. Τσίπρα προκειμένου να τον συγχαρεί για τη νίκη του.

Χθες, πάντως, εν αναμονή και του τελικού αποτελέσματος, που δεν αναμενόταν να αποκλίνει περισσότερο από δύο μονάδες σε σχέση με το ποσοστό της Ν.Δ. το 2012, οι περισσότεροι εκ των κορυφαίων είτε απείχαν από τα τηλεοπτικά κανάλια είτε περιορίστηκαν σε αναφορές στη βαριά ήττα αναμένοντας τις πρωτοβουλίες του κ. Σαμαρά προς αναζήτηση των αιτιών. Υπό την έννοια αυτή, ουδείς μπορεί να αποκλείσει -εφόσον απαιτηθεί- το ενδεχόμενο πρωτοβουλιών εκ μέρους του απερχόμενου πρωθυπουργού σε εσωκομματικό επίπεδο, με προφανή στόχο την ανανέωση της κομματικής ψήφου εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή