NYT: Οι εκλογές στην Ελλάδα αντικατοπτρίζουν τον διχασμό στην Ευρώπη

NYT: Οι εκλογές στην Ελλάδα αντικατοπτρίζουν τον διχασμό στην Ευρώπη

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκλογές στην Ελλάδα όχι μόνο ενίσχυσαν τους αντιπάλους της λιτότητας αλλά επανέφεραν στο προσκήνιο την πίεση που ασκείται στην Ευρώπη τις τελευταίες έξι δεκαετίες για την σφυρηλάτηση μιας πιο στενής ένωσης δημοκρατικών κρατών: τι θα πρέπει να γίνει δηλαδή όταν οι ψηφοφόροι από τις χώρες της Ευρώπης έχουν διαφορετικές, σχεδόν αντίθετες απαιτήσεις.

Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος της Ελλάδας, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από αντικαθεστωτικούς πολιτικούς στην Ευρώπη ως μια απόδειξη ότι οι Βρυξέλλες, με την προτροπή της Γερμανίας, το παρατράβηξαν με τις περικοπές στις δαπάνες που οδηγούν στη φτώχεια τους πολίτες.

Ωστόσο, πίσω από όλα αυτά τα επιχειρήματα περί λιτότητας κρύβεται μια βαθύτερη σύγκρουση δημοκρατικής θέλησης, ανάμεσα στους ψηφοφόρους στην Ελλάδα που καταδικάζουν τα μέτρα λιτότητας και ζητούν απεγνωσμένα κάποια ανακούφιση και αυτούς στη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία που δεν επιθυμούν οι φόροι που πληρώνουν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση στη λευκή επιταγή για χώρες με οικονομικά προβλήματα.

«Πρόκειται για μια σύγκρουση δημοκρατιών, παρά για μια σύγκρουση ιδεών», δηλώνει ο Ματς Πέρσον,  διευθυντής του οργανισμού Open Europe με έδρα το Λονδίνο, επισημαίνοντας ότι Ελλάδα και Γερμανία έχουν θεμελιώδεις διαφορές σε θέματα οικονομίας.

Ενδεικτικές οι δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Πίτερ Αλτμάγιερ από το επιτελείο της Μέρκελ. Ο πρώτος προανήγγειλε τον θάνατο της λιτότητας και ο δεύτερος απέκλεισε οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στην μέχρι τώρα πολιτική.

Πάντως ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν φαίνεται να ασπάζεται τον διχασμό  βορρά και νότου, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλές χώρες όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία που έκαναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επέστρεψαν πλέον σε τροχιά ανάπτυξης.

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα ήταν το πρωτοσέλιδο της γερμανικής εφημερίδας Bild, η οποία έδωσε τη δική της απάντηση στο αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα με το ερώτημα πόσα επιπλέον δισεκατομμύρια αναμένεται να στοιχίσουν οι Έλληνες στους Γερμανούς φορολογούμενους.

H εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνουν τέλος οι New York Times ήταν μάλλον το «κερασάκι στην τούρτα» έπειτα από τις ανακοινώσεις Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα περί αγοράς κρατικών ομολόγων αξίας 60 δισ. ευρώ. Κάτι που έβρισκε αντίθετη τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Οι αντίπαλοί της μάλιστα έσπευσαν να κάνουν λόγο για μιας μορφής ήττα σε ό,τι αφορά τη σκληρή γραμμής της απέναντι στο χρέος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή