ΗΠΑ: Στηρίζουμε την Ελλάδα εντός ευρώ

ΗΠΑ: Στηρίζουμε την Ελλάδα εντός ευρώ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζένιφερ Ψάκι δήλωσε την Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες η Ελλάδα να παραμείνει στο Ευρώ και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευθεί.

Η κυρία Ψάκι συνεχάρη δημοσίως τον ΣΥΡΙΖΑ και το νέο πρωθυπουργό της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα για τη νίκη τους στις εκλογές. Οπως τόνισε, οι ΗΠΑ «προσβλέπουν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά και με τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδος, προς όφελος των δύο εθνών», προσθέτοντας ότι  «η Ελλάδα είναι ένας ιστορικός φίλος και σύμμαχος». Σύμφωνα με την κυρία Ψάκη, «καθώς η νέα κυβέρνηση αρχίζει το έργο της, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και τις διεθνείς της προσπάθειες ώστε να ενισχύσει την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδος. Συμφέρον των ΗΠΑ ήταν και παραμένει η Ελλάδα να εξέλθει από την παρατεταμένη κρίση ισχυρότερη και πιο σταθερή».

Σε ερώτηση αν η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει επιπτώσεις για την οικονομική πολιτική και την πολιτική παροχής βοήθειας στην Ευρωζώνη ώστε να ξεπεράσει τα προβλήματά της, η κυρία Ψάκι είπε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν η χώρα να παραμείνει στο Ευρώ και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, σκοπό για τον οποίο βρίσκονται σε επαφή με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν κάνει ξεκάθαρο ότι θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ενώ θα σέβεται τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν αυτές τις προσπάθειες».

Σύμφωνα μάλιστα με την εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, παραμένουν «σε τακτική επαφή με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους ηγέτες για τα μέτρα που χρειάζονται ώστε να διασφαλισθεί η πρόοδος που έχει επιτύχει η Ελλάδα στην οικονομική της ανάκαμψη, η οποία έχει γίνει με μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού». Οπως είπε, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο σε ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομία είναι έτοιμη να επιστρέψει στην ανάπτυξη, αλλά παραμένουν πολλές προκλήσεις. Γι’ αυτό είμαστε σε επαφή με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και με το ΔΝΤ, και θα δούμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα». Σε ερώτηση τέλος αν η προεκλογική ρητορική περί μη αποπληρωμής του χρέους και σημαντικών αλλαγών στο πρόγραμμα διάσωσης είχε ανησυχήσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κυρία Ψάκι δεν θέλησε όπως είπε «να παρέμβει» ούτε και μετά τις εκλογές στα εσωτερικά της Ελλάδας, αλλά εκτίμησε ότι δεν είχε προκαλέσει ανησυχία στην ομάδα με την οποία μιλά η ίδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή