ΠΑΣΟΚ: εξελίξεις σε συνάρτηση με διαπραγμάτευση

ΠΑΣΟΚ: εξελίξεις σε συνάρτηση με διαπραγμάτευση

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί αφού «αποσαφηνιστεί η πορεία της χώρας», θα αποφασιστεί ποιος θα διαδεχθεί τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Η φράση ανήκει στον ίδιο τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος σε χθεσινή ευχαριστήρια επιστολή του προς υποψήφιους βουλευτές, γραμματείς και μέλη των νομαρχιακών επιτροπών του κόμματος, επισήμανε ότι ισχύει η δρομολόγηση των συνεδριακών διαδικασιών κατά τον τρόπο που τις ανακοίνωσε το βράδυ των εκλογών. «Πολύ σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε ανοικτά και σε βάθος για όλα», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Η επιστολή του κ. Βενιζέλου δόθηκε στη δημοσιότητα λίγη ώρα αφότου κυκλοφόρησαν πληροφορίες περί άμεσης αποχώρησής του από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Η δημοσιοποίηση αυτών των πληροφοριών οδήγησε τη Χαρ. Τρικούπη στην έκδοση ανακοίνωσης μέσω της οποίας διαψεύστηκαν και επισήμως. «Ολα», τονίζεται, «συμπεριλαμβανομένου και του θέματος της ηγεσίας, θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν στο συνέδριο που θα γίνει με τρόπο συντεταγμένο και ουσιαστικό». Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι οι δύο βασικοί διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματος θα είναι η κ. Φώφη Γεννηματά και ο κ. Α. Λοβέρδος. Οι νεότεροι κ. Ν. Ανδρουλάκης και Κυρ. Πιερρακάκης δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν θα συμμετάσχουν σε μια ανοιχτή εκλογική διαδικασία. Ηδη αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ πιέζουν τον κ. Πιερρακάκη ή τον κ. Ανδρουλάκη να συμμετάσχουν σε πιθανές ενδοκομματικές διαδικασίες. Και τούτο διότι εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει ηγετική γενιά προκειμένου να μπορέσει να αλλάξει πολιτική αφήγηση και να γίνει εκ νέου ελκυστικό προς τους ψηφοφόρους. Ορισμένοι τοποθετούν στη χορεία των πιθανών υποψηφίων προέδρων και τον κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος ενδέχεται να αναλάβει και καθήκοντα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και του Πολιτικού Συμβουλίου, όπου ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να περιγράψει τις προτεραιότητές του το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Πάντως, σε δείπνο που είχε προχθές το βράδυ με στενούς συνεργάτες του φέρεται να είπε ότι το χρονοδιάγραμμα του συνεδρίου θα πρέπει να βρίσκεται σε συνάρτηση με τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων που θα έχει η ελληνική κυβέρνηση με τους εταίρους. Εν ολίγοις, ο κ. Βενιζέλος δεν επιθυμεί να βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ σε ενδοκομματική περιδίνηση, σε περίπτωση που η κυβέρνηση συναντήσει αντιστάσεις από τους εταίρους στη διαπραγματευτική γραμμή την οποία θα τηρήσει. Από τη Χαρ. Τρικούπη επισημαίνουν ότι εφόσον δημιουργηθεί Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης, προφανώς και το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει σε αυτήν, καθώς αποτελεί επανειλημμένως διατυπωμένη πρόταση του κ. Βενιζέλου ήδη από το 2012, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Από τη Χαρ. Τρικούπη σχολίασαν χθες και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι θα κριθεί από τις πράξεις της, «εξ αντικειμένου και όχι εξ υποκειμένου». Περιγράφουν τα πρόσωπα που συνθέτουν την κυβέρνηση ως «ετερόκλητους και αντιφατικούς οιωνούς, χωρίς πολιτική συνοχή και καθαρότητα». Η σχετική ανακοίνωση της Χαρ. Τρικούπη καταλήγει: «Σημειώνουμε επίσης με ενδιαφέρον ότι ορισμένες θεσμικές επιλογές του κ. Τσίπρα δείχνουν αίσθηση του χιούμορ», αποστροφή η οποία, εμμέσως πλην σαφώς, φαίνεται ότι απευθύνεται στην προταθείσα για την Προεδρία της Βουλής, κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή