Πώς οι 17.191 ψήφοι στον Λεβέντη έγιναν 110.000

Πώς οι 17.191 ψήφοι στον Λεβέντη έγιναν 110.000

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ψηφοδέλτιό του δεν είχε μόνο εκείνον φωτογραφία, αλλά και μια σήραγγα φωτισμένη, μαζί με μία λεζάντα: «Η έξοδος από το σκοτεινό τούνελ». Ο Βασίλης Λεβέντης, βέβαια, δεν είναι και πολύ πιθανόν να βγάλει τη χώρα απ’ το τούνελ της κρίσης. Μετά τις τελευταίες εκλογές, όμως, εκείνος τουλάχιστον βγήκε απ’ τη σήραγγα στην οποία ήταν παγιδευμένος τα τελευταία 30 χρόνια: τη σήραγγα της γραφικότητας.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, βλέπετε, είχε αναλάβει να αλλάξει την παλιά εικόνα του Β. Λεβέντη ο άνθρωπος που έχει σατιρίσει τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων περισσότερο από κάθε άλλον (και είχε τεράστιο συναγωνισμό, γιατί οι «άλλοι» ήμασταν πολλοί…). Στις 12 Ιανουαρίου, λοιπόν, ο Γ. Μητσικώστας εμφανίστηκε στο YouTube σε ένα βίντεο – απολογία για τη σάτιρα 20 ετών. Το βίντεο τελείωνε με τον γνωστό μίμο να λέει: «Πρόεδρε, σ’ εμπιστεύομαι και σε στηρίζω. Βασίλης Λεβέντης στη Βουλή στις 25 του Γενάρη». Και δεν είχε καμία σκωπτική διάθεση.

Κάπως έτσι άνοιξαν οι κάλπες και διαπιστώσαμε όλοι μαζί πως η Ενωση Κεντρώων πήρε ποσοστό 1,79%. Που μεταφράζεται σε περισσότερες από 110.000 ψήφους! Και αυτό χωρίς διαφήμιση, με ελάχιστες εμφανίσεις στα κανάλια, και μόνο με την «καμπάνια» μερικών πρώην Πασόκων στη Θεσσαλονίκη που απ’ το ραδιόφωνο ζητούσαν, αντί για τον Β. Βενιζέλο, να ψηφίσουν οι διαμαρτυρόμενοι πιστοί του πράσινου ήλιου τον Βασίλη Λεβέντη.

Του το χρωστούσαν, άλλωστε. Στο κάτω κάτω, υπήρξε δικό τους παιδί. Βλέπετε, ο Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος μεγάλωσε στα Ταμπούρια του Πειραιά, ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ το 1974. Ο ίδιος διηγείται πώς προσπαθώντας να κρεμάσει ένα πανό του κόμματος σε μια κολόνα, κόντεψε να πέσει από πέντε μέτρα ύψος στο οδόστρωμα. Οταν όμως έγινε πρόεδρος ο Χρ. Σαρτζετάκης, ο Β. Λεβέντης έχασε την πίστη του και στο ΠΑΣΟΚ και στον Ανδρ. Παπανδρέου. Τη φυγή του απ’ τον σοσιαλισμό ακολούθησε μια μικρή βουτιά στον φιλελευθερισμό: το 1989, επί Μητσοτάκη, συμφώνησε να βοηθήσει τη Ν.Δ. σε θέματα οικιστικής πολιτικής, και χωρίς καλά καλά να το καταλάβει, βρέθηκε υποψήφιος στις εκλογές. Ο ίδιος, πάντως, θεωρεί πως η πορεία του αρχίζει το 1992. Τότε, δηλαδή, που ίδρυσε την Ενωση Κεντρώων και απέκτησε νόημα η τηλεοπτική του εμμονή με το Κανάλι 67.

Οι μοναχικές εκπομπές με το φραπέ στο κάτω δεξιό άκρο του πλάνου νανούρισαν γενιές ολόκληρες τηλεθεατών, και με τις τηλεφωνικές φάρσες στον Β. Λεβέντη για χρόνια ξεκαρδιζόταν όλη η Ελλάδα. Αλλά ήταν το κλείσιμο του Καναλιού 67 και το ξέσπασμα του προέδρου το 1993 που έγραψε ιστορία στο Ιντερνετ. Τα βίντεο με τη φράση «Να πεθάνουν οι προδότες» έχει 650.000 χτυπήματα στο YouTube. Αντίστοιχα «χτυπήματα», βέβαια, έχει και το επεισόδιο με τον Π. Παναγιωτόπουλο και την πίτσα: ο Β. Λεβέντης προσπαθούσε να εξηγήσει στον (δημοσιογράφο, τότε) Πάνο Παναγιωτόπουλο πώς τα δάνεια θα γονατίσουν την ελληνική οικονομία, κι εκείνος, ως παρουσιαστής του «Προφίλ», ειρωνευόταν κάθε του φράση. Η εικόνα ήταν ήδη ενοχλητική, αλλά όταν εμφανίστηκαν και πίτσες στο στούντιο, ο τηλεθεατής άρχιζε να νιώθει ντροπή για λογαριασμό του δημοσιογράφου. Ο Β. Λεβέντης, όμως, κράτησε την ψυχραιμία του. «Αυτό που κάνατε δεν είναι έντιμο», είπε. «Κι αν έκατσα εδώ τόση ώρα, ήταν γιατί ήθελα να δω πού θα φτάσετε. Και το είδα». Την επομένη, ο Π. Παναγιωτόπουλος κλήθηκε στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ και η συνεργασία του με τον ΑΝΤ1 λύθηκε. Εκ των υστέρων, βέβαια, από όλη την εκπομπή οι πίτσες κάνουν τη μικρότερη εντύπωση. Τη μεγαλύτερη την κάνουν οι προβλέψεις του Β. Λεβέντη πως κάποια μέρα οι πολίτες θα είναι τόσο έξαλλοι, που θα προπηλακίζουν τους πολιτικούς στον δρόμο. Από εκείνη την εποχή, άλλωστε, είναι και το άλλο «διάσημο» βίντεο: αυτό στο οποίο ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων προβλέπει με ακρίβεια Νοστράδαμου πώς θα απαξιωθεί όλο το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας όταν τα δάνεια ξετινάξουν την οικονομία της χώρας.

Φυσικά, όταν καταστροφολογείς για 30 χρόνια, κάτι απ’ αυτά που λες κάποτε θα επαληθευτεί. Η διαφορά είναι πως δεν υπάρχει κανένα βίντεο με τον Βασίλη Λεβέντη να τάζει ποτέ τίποτε σε κανέναν. Και καθώς το επίπεδο της ελληνικής Βουλής από εκλογές σε εκλογές όλο και πέφτει, σήμερα πλέον ο Δον Κιχώτης του Καναλιού 67 δεν μοιάζει πια τόσο αλλόκοτος. Κι έτσι, με ψήφους σοβαρές ή με ψήφους για πλάκα, από συμπάθεια ή από εκτίμηση, ο Βασίλης Λεβέντης, με τα μαλλιά σχεδόν λευκά και χωρίς φραπέ στο χέρι, έπεισε την Κυριακή που μας πέρασε 110.000 ψηφοφόρους να τον σταυρώσουν. Γιατί πράγματι: είναι εξίσου γραφικός με μερικούς απ’ τους βουλευτές τελευταίας εσοδείας. Ακόμη κι έτσι, όμως, παραμένει όμως με διαφορά ο πιο αγνός απ’ όλους τους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT