Στρατηγική ρήξης με Ε.Ε. βλέπει το «Ποτάμι»

Στρατηγική ρήξης με Ε.Ε. βλέπει το «Ποτάμι»

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν είναι μόνο μια κακή κυβέρνηση. Το ακόμη πιο προβληματικό είναι ότι η επιλογή των περισσότερων υπουργών προϊδεάζει για στρατηγική ρήξης με την Ε.Ε., γεγονός που μας προκαλεί εντονότατη ανησυχία. Οχι μόνο για το αν θα επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους μας, αλλά ακόμη και για την ομαλή πορεία της χώρα εντός του ευρώ».

Αυτή ήταν η αντίδραση των στελεχών του οικονομικού επιτελείου του «Ποταμιού» μόλις ανακοινώθηκαν οι νέοι υπουργοί και κυρίως τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τους τομείς που εκ των πραγμάτων απαιτούν αγαστή συνεργασία με την Ε.Ε. Στις συζητήσεις στη Σεβαστουπόλεως από τη μία εκφραζόταν πραγματική απορία για το πώς υπουργοί όπως οι κ. Λαφαζάνης, Στρατούλης, Κουράκης, Δρίτσας και Κατρούγκαλος θα συμβιβαστούν στην ιδέα ότι η χώρα εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να λειτουργήσει εκτός ενός πλαισίου συμφωνίας με την Ε.Ε., και από την άλλη δεν έκρυβαν την ανακούφισή τους που το «Ποτάμι» δεν εξαναγκάστηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα να μπει στην εν λόγω κυβέρνηση. Γι’ αυτόν, άλλωστε, τον λόγο οι στενοί συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη μόνον αυτονόητο δεν θεωρούσαν ότι μπορεί να προκύψει εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, όπως αυτή που επιζητεί ο κ. Τσίπρας. Πολύ περισσότερο, όπως έλεγαν, όταν ο νέος «τσάρος» της οικονομίας, Γιάνης Βαρουφάκης, μοιάζει να μην έχει αποφασίσει ποιες ακριβώς διεκδικήσεις θα προβάλει η νέα κυβέρνηση από τους δανειστές της, μεταβάλλοντας σχεδόν καθημερινά τις απόψεις του. Στο οικονομικό επιτελείο του «Ποταμιού» επικαλούνταν ως κραυγαλέο παράδειγμα πολιτικής υποκρισίας του ΣΥΡΙΖΑ την προχθεσινή συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη στο BBC, στην οποία «ούτε λίγο ούτε πολύ παραδέχθηκε ότι η περιβόητη διαγραφή του χρέους δεν θα αποτελέσει καν κεντρικό στοιχείο της επικείμενης διαπραγμάτευσης, υπονοώντας ότι ελέχθη από τον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως για λόγους προεκλογικής ψηφοθηρίας».

Επισήμως, βέβαια, ο κ. Θεοδωράκης επιλέγει μέχρι στιγμής σαφώς χαμηλότερους τόνους, χωρίς όμως να κρύβει την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις. Σχολιάζοντας χθες την ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου, τόνισε ότι «η χωρίς αρχές συμμαχία του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο ανέδειξε, όπως αναμενόταν, ένα κακό κυβερνητικό σχήμα», και αφού ανέφερε ότι «ελάχιστες είναι οι καλές εξαιρέσεις», περιέγραψε τη νέα κυβέρνηση ως ένα συνονθύλευμα «παλαιοκομματικής συνταγής που περιέχει από πρώην υπουργούς της Ν.Δ. μέχρι γνωστούς ανεπαρκείς κομματικούς υπαλλήλους».

Σημειώνεται, τέλος, ότι το «Ποτάμι» καυτηρίασε ως εντελώς ακατάλληλη και την επιλογή της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου για την προεδρία της Βουλής. Γεγονός που μαζί με τα προηγούμενα δεν αφήνουν πια αμφιβολία ότι στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος, ο κ. Θεοδωράκης θα προαναγγείλει την καταψήφιση της κυβέρνησης εκ μέρους του «Ποταμιού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή