ΠΟΛΙΤΙΚΗ

NYT: Ενδείξεις σύγκρουσης της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρώπη

nyt-endeixeis-sygkroysis-tis-ellinikis-kyvernisis-me-tin-eyropi-2065544

Την απότομη στροφή της Ελλάδας σηματοδοτούν σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times τόσο η σύνθεση της νέας κυβέρνησης όσο και η προειδοποίηση προς την Ε.Ε. για τη στάση της απέναντι στη Ρωσία.

Ο κ. Τσίπρας δείχνει ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει την Ελλάδα σαν έναν μικρότερο και αδύναμο σύμμαχο, εκφράζοντας την έντονη δυσφορία του για την αυστηρή δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούσε περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία χωρίς τη συναίνεση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Μάλιστα το άρθρο επισημαίνει ότι η στάση αυτή του κ. Αλέξη Τσίπρα θα μπορούσε να περιπλέξει σε μεγάλο βαθμό την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε.

Πολιτικοί αναλυτές στην Αθήνα ερμήνευσαν τις προειδοποιήσεις του κ. Τσίπρα ως μια έξυπνη πολιτική στάση, δεδομένου ότι σύντομα η κυβέρνησή του θα αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους πιστωτές για το σχέδιο διάσωσης. «Αν δείξει ότι θα μπορούσε να περιπλέξει τους ευρωπαϊκούς στόχους στην Ουκρανία, ίσως να εξασφάλιζε ένα πλεονέκτημα και στις οικονομικές διαπραγματεύσεις», σχολίασαν χαρακτηριστικά οι αναλυτές στην εφημερίδα.