Μπαράζ ανατροπών από υπουργούς ΣΥΡΙΖΑ

Μπαράζ ανατροπών από υπουργούς ΣΥΡΙΖΑ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, πιθανόν προβληματισμένος από τον… μεταρρυθμιστικό οίστρο ορισμένων υπουργών του, οι οποίοι, αμέσως μετά τον προχθεσινό ορισμό τους, επιδόθηκαν σε κρεσέντο δηλώσεων για τις αλλαγές που θα προωθήσουν άμεσα, ζήτησε απ’ όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις εξαγγελίες τους. «Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που θα αναγνωσθούν σύντομα στη Βουλή, θα θέσουν το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα του κυβερνητικού έργου», τους είπε. Εκ του αποτελέσματος, η προτροπή του μάλλον δεν έπιασε τόπο. Οι τελετές παράδοσης – παραλαβής που ακολούθησαν για τα περισσότερα υπουργεία συνοδεύθηκαν από πλειοδοσία δηλώσεων «ξηλώματος» των περισσότερων μεταρρυθμίσεων. Το αποτέλεσμά τους είναι ένα συμπίλημα ατάκτως ερριμένων υποσχέσεων, που θα φανεί από τις προγραμματικές δηλώσεις που θα εκφωνηθούν σε συνεδρίαση της Βουλής το τριήμερο 7 – 9 Φεβρουαρίου, εάν εντάσσονται όλες στον προγραμματισμό της νέας κυβέρνησης. Η Βουλή θα συνέλθει σε Σώμα στις 5 Φεβρουαρίου και στις 6 θα γίνει η εκλογή του νέου Προεδρείου.

Ο κ. Τσίπρας έστειλε χθες μήνυμα συνεννόησης προς τους εταίρους, δηλώνοντας ότι «δεν σκοπεύουμε να πάμε για ρήξη, δεν θα συνεχίσουμε, όμως, και την καταστροφή», ενώ και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης μίλησε για σειρά επαφών που θα ακολουθήσουν, «με στόχο μια νέα συμφωνία-γέφυρα μεταξύ των προηγούμενων προγραμμάτων και της τελικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ». Πολλά κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο, προφανώς κινούμενα στον αστερισμό των προεκλογικών υποσχέσεων, έσπευσαν να θέσουν τη δική τους ατζέντα, προκαλώντας εύλογο προβληματισμό, σύγχυση και ανησυχία, όχι μόνο στους εταίρους και δανειστές, αλλά και στις αγορές και το Χρηματιστήριο, που αποτυπώθηκε στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και στην κατάρρευση των μετοχών.

Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, χθες ειπώθηκε ότι: σταματούν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης για ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ (Π. Λαφαζάνης), σταματά η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων (Γ. Σταθάκης), δεν θα συνεχισθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των λιμένων (Θ. Δρίτσας), ανακαλούνται οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες που έγιναν βάσει Μνημονίου (Ν. Βούτσης), επαναπροσλαμβάνονται όλοι οι υπάλληλοι που τέθηκαν εκτός Δημοσίου βάσει Μνημονίου (Γ. Κατρούγκαλος), ένας ένας θα καταργηθούν όλοι οι εφαρμοστικοί νόμοι (Π. Λαφαζάνης), 12.000 ευρώ αφορολόγητο και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τους αγρότες (Π. Λαφαζάνης), κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και της καταβολής ενός ευρώ ανά συνταγή (Ανδρέας Ξανθός), επιστρέφουν στις θέσεις τους όλοι οι απολυμένοι και διαθέσιμοι καθηγητές, διοικητικοί υπάλληλοι και σχολικοί φύλακες (Τάσος Κουράκης).

Αυτό το υπουργικό… ξεσάλωμα και η αναταραχή που προκαλεί απασχόλησαν και τη σύσκεψη που είχε χθες το απόγευμα ο κ. Τσίπρας με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και το οικονομικό επιτελείο (Γ. Βαρουφάκης, Γ. Σταθάκης).

Ενα αρχικό στίγμα των προθέσεων του κ. Τσίπρα και του οικονομικού επιτελείου αναμένεται να δοθεί σήμερα, στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, και κατά την επίσκεψη στην Αθήνα, αύριο, του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, τους οποίους ο πρωθυπουργός επιθυμεί να αξιοποιήσει ως «αγγελιαφόρους» προς τους συνομιλητές του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή