Οι επτά καθοριστικές ημερομηνίες μέσα στον Φεβρουάριο

Οι επτά καθοριστικές ημερομηνίες μέσα στον Φεβρουάριο

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά ημερομηνίες «σταθμοί» υπάρχουν μέσα στον Φεβρουάριο που εν πολλοίς θα κρίνουν την τύχη των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα, αλλά και το εάν θα καταφέρει η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Υποχρεώσεις που ανέρχονται σε 19 δισ. ευρώ (από λήξεις ομολόγων μέχρι και πληρωμή συντάξεων κ.λπ.), όταν τα έσοδα για το επόμενο δίμηνο ανέρχονται στα 6,4 δισ. ευρώ. Tα μηνύματα από το εξωτερικό δείχνουν ότι οι διαπραγματεύσεις κάθε άλλο παρά εύκολες θα είναι και εφόσον δεν παρουσιαστεί αναλυτικό σχέδιο, που θα στηρίζεται στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τη χώρα, πολύ δύσκολο να γίνει οποιοσδήποτε οικονομικός προγραμματισμός με τους εταίρους μας.

Το νέο οικονομικό επιτελείο γνωρίζει πλέον πολύ καλά την κατάσταση στην οποία βρίσκονται ο προϋπολογισμός, τα κρατικά ταμεία και το τραπεζικό σύστημα και καλείται να βρει τις ισορροπίες που θα οδηγήσουν τη χώρα στην επόμενη ημέρα χωρίς να συμβεί κάποιο «ατύχημα» διαχειριστικής φύσεως. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αρκεί μόνο να αναφερθεί ότι οι ανελαστικές υποχρεώσεις του Δημοσίου (κάλυψη εντόκων γραμματίων, αποπληρωμή ΔΝΤ και τόκων, καταβολή μισθών και συντάξεων, δαπάνες για ασφάλιση και υγεία, καταναλωτικές δαπάνες και επιστροφές φόρων) για το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου ανέρχονται σε 19 δισ. ευρώ, όταν τα έσοδα που έχει προβλεφθεί να εισπραχθούν στο ίδιο διάστημα είναι μόλις 6,4 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η είσπραξη των φόρων έχει ατονήσει σημαντικά, συνεπεία της προεκλογικής περιόδου και των εξαγγελιών για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ακόμα και για σεισάχθεια στα «κόκκινα» δάνεια. Είναι ενδεικτικό ότι η κατάρρευση των εσόδων τον Ιανουάριο, ανάγκασε το υπουργείο Οικονομικών να παρατείνει για ένα μήνα τις ημερομηνίες υποβολής ΦΠΑ και κατ’ επέκταση την πληρωμή του σχετικού φόρου. Η αναστροφή της αρνητικής εικόνας των εσόδων είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχόλησε το οικονομικό επιτελείο στις πρώτες συσκέψεις που πραγματοποίησε υπό την πίεση μάλιστα και των δηλώσεων του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ανέφερε ότι εάν γίνουν όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις ο ελληνικός προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί πολύ σύντομα.

Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει αύριο και μεθαύριο σειρά επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του σε μία προσπάθεια να παρουσιάσει το κυβερνητικό σχέδιο για την οικονομία και να «χτίσει» συμμαχίες. Από Τετάρτη, όμως, ξεκινούν τα δύσκολα:

1. Στις 4 Φεβρουαρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αποφασίσει εάν θα παρατείνει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA).

2. Στις 6 του μήνα λήγουν έντοκα γραμμάτια ύψους 1 δισ. ευρώ και θα φανεί εάν οι τράπεζες θα μπορέσουν να τα αναχρηματοδοτήσουν ή όχι.

3. Στις 10 Φεβρουαρίου θα πρέπει βάσει προγραμματισμού να ανακοινωθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα εμφανίζουν υστέρηση (βρίσκονται πολύ κάτω από τον στόχο των 4,5 δισ. ευρώ) λόγω του κλίματος χαλάρωσης που προκάλεσε η προεκλογική περίοδος. Κύκλοι της Καραγεώργη Σερβίας αναφέρουν ότι πολλά εξαρτώνται από την πορεία των φορολογικών εσόδων.

4. Στις 12 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, θα συμμετάσχει στην πρώτη του Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει τις προγραμματικές της δηλώσεις και η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο επίσημο «κρας τεστ» της πολιτικής που θέλει να ακολουθήσει η Αθήνα.

5. Στις 16 του μήνα συνεδριάζει το Eurogroup, το οποίο έχει ξεκαθαρίσει ότι περιμένει αίτημα της Ελλάδας για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος. Κάτι που δεν δέχεται αυτή τη στιγμή η Αθήνα, αν και αναγνωρίζει την ανάγκη μιας συμφωνίας «γέφυρας» έως την τελική συμφωνία.

6. Στις 18 Φεβρουαρίου και εφόσον στις 4 του μήνα η ΕΚΤ εγκρίνει δύο εβδομάδων παράταση του ELA, θα επανεξετάσει το ενδεχόμενο νέας παράτασης δύο εβδομάδων.

7. Στις 25 του μήνα τα κρατικά ταμεία «στερεύουν». Σύμφωνα με τις προβολές για τα έσοδα και τα έξοδα του κράτους, εκείνη την ημέρα τα ταμειακά διαθέσιμα αποκτούν αρνητικό πρόσημο, ενώ το πρόβλημα διογκώνεται, με αποτέλεσμα στο τέλος Μαρτίου η «τρύπα» να είναι της τάξης των 5 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή