Πυροσβεστική παρέμβαση από Τσίπρα

Πυροσβεστική παρέμβαση από Τσίπρα

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «πυροσβεστική» παρέμβαση προχώρησε χθες, νωρίς το απόγευμα, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να καθησυχάσει το έντονα συγκρουσιακό κλίμα που διαμορφώθηκε με εταίρους και δανειστές μετά την επίσκεψη του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην Αθήνα. Ο κ. Τσίπρας, με δήλωσή του στο Bloomberg, έσπευσε να επαναδιαβεβαιώσει ότι «δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους» και ότι η υποχρέωσή του να σεβαστεί την εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε αναπτυξιακή ατζέντα, «σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ». Εθεσε εκ νέου το αίτημα για παροχή χρόνου, προκειμένου η κυβέρνησή του να καταθέσει το δικό της πρόγραμμα ανάκαμψης και επανέλαβε τη δέσμευση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και μεταρρυθμίσεις για πάταξη διαφθοράς και φοροδιαφυγής. Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι, παρά τις αρχικές διαφορετικές προσεγγίσεις, θα επιτευχθεί, τελικά, συμφωνία και αναφέρεται στο κοινό συμφέρον για οικονομική σταθερότητα και ανάκαμψη «για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη».

Το συγκρουσιακό κλίμα επέφερε αλλαγή και στα σχέδια του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, που με τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο αναχώρησαν χθες για Παρίσι, όπου σήμερα, αντί για αύριο όπως είχε προγραμματισθεί αρχικά, θα συναντηθούν με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και ακολούθως θα μεταβούν σε Λονδίνο και Ρώμη για συνομιλίες με τους ομολόγους τους, αλλά και προς καθησυχασμό επενδυτών. Ο κ. Βαρουφάκης, μετά την αναταραχή που προκάλεσαν οι τοποθετήσεις του και, κυρίως, η εικόνα από τις κοινές δηλώσεις με τον επικεφαλής του Eurogroup,Γερούν Ντάισελμπλουμ, υιοθέτησε πιο ήπιους τόνους σε δηλώσεις του στο BBC αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Η διαμόρφωση συμμαχιών πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στις 12 Φεβρουαρίου, όπου αναμένεται να κυριαρχήσει για άλλη μια φορά η Ελλάδα, και ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί για πρώτη φορά απέναντι στους εταίρους, βρίσκεται στις προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει αύριο, μεθαύριο και την Τετάρτη σε Κύπρο, Ιταλία και Γαλλία, προσδοκώντας να λάβει θετική ανταπόκριση σε αυτό που ο ίδιος έχει περιγράψει ως «μέτωπο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου» και τη στήριξη του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ. Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Η ολοκλήρωση της πρώτης εβδομάδας διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Τσίπρα συνοδεύθηκε από κλιμάκωση του προβληματισμού εταίρων και δανειστών έναντι των προθέσεων της νέας κυβέρνησης και διαμόρφωση σκηνικού σύγκρουσης, στον απόηχο των επισκέψεων στην Αθήνα του κ. Ντάισελμπλουμ και του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Ο προβληματισμός των εταίρων έναντι της νέας κυβέρνησης είχε αρχίσει να εκδηλώνεται από πιο νωρίς, με βάση δύο στοιχεία: την απόφαση για κυβερνητικό συνασπισμό με τους ΑΝΕΛ, καθώς όλοι ανέμεναν στροφή του κ. Τσίπρα προς το κέντρο και το μπαράζ δηλώσεων υπουργών, οι οποίοι επιδόθηκαν σε έναν άτυπο διαγωνισμό «ξηλώματος» μνημονιακών ρυθμίσεων. Η επίπτωση των δηλώσεων αυτών, από επαναπροσλήψεις, παύση των ιδιωτικοποιήσεων, ανάκληση διαθεσιμοτήτων, κατάργηση εισφορών, αντικατοπτρίσθηκε άμεσα στην αγορά, με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να εκτινάσσονται και τις μετοχές στο Χρηματιστήριο να καταρρέουν, εξέλιξη που επέφερε «πυροσβεστική» παρέμβαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Στην κυβέρνηση, κάνοντας τον δικό τους απολογισμό της πρώτης εβδομάδας, κρατούν ως θετικό ότι από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και κατ’ επέκταση της ευρωπαϊκής ηγεσίας επιδείχθηκε διάθεση να συνομιλήσουν και στην Αθήνα έσπευσαν οι κ. Σουλτς και Ντάισελμπλουμ. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε το πακέτο μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Αυτό που εισέπραξε, ωστόσο, ήταν ισχυρές παραινέσεις να παρουσιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο για την επομένη της 28ης Φεβρουαρίου οπότε λήγει η παράταση του προγράμματος, πριν θέσει οποιοδήποτε άλλο ζήτημα.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος από συνεργάτες του να συνεχίσει να θέτει τη δική του ατζέντα, ζητώντας χαλάρωση των προβλέψεων του Συμφώνου Σταθερότητας, αναθεώρηση των στόχων για τους προϋπολογισμούς της χώρας και αναπροσανατολισμό των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Αν και κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι χωρίς όλα αυτά δεν μπορεί να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα εστιασμένο στην ανάπτυξη, αναγνωρίζουν τις δυσκολίες στο να εξασφαλισθεί η σύμφωνη γνώμη των εταίρων εάν τα εν λόγω αιτήματα διατυπώνονται μόνο από την Ελλάδα και δεν υπάρξει συνολική αναθεώρηση του ευρωπαϊκού πλαισίου αντιμετώπισης της κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή