Τον ελληνικό «γρίφο» προσπαθεί να λύσει η Δύση

Τον ελληνικό «γρίφο» προσπαθεί να λύσει η Δύση

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στάση αναμονής τηρούν οι δυτικοί εταίροι της Ελλάδας στην Ε.Ε. και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ, ενώ προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις προθέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης στο γεωπολιτικό πεδίο. Τον αρχικό σκεπτικισμό που προκάλεσε σε ευρωατλαντικούς κύκλους η αναρρίχηση στην εξουσία ενός «ριζοσπαστικού αριστερού» κόμματος που επιδεικνύει τάσεις σύγκρουσης με την Ευρωζώνη και έχει ως διακηρυγμένη θέση την έξοδο από το ΝΑΤΟ, ενέτεινε η συμμετοχή στην κυβέρνηση των ΑΝΕΛ και η ανάληψη του ευαίσθητου τομέα της άμυνας από τον κ. Πάνο Καμμένο, ο οποίος περιγράφεται από δυτικούς διπλωμάτες ως «αντιευρωπαϊστής και εθνικιστής».

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι προσβλέπουν στην αποσαφήνιση των προθέσεων του κ. Τσίπρα πρωτίστως σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά και για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τόσο της εγχώριας όσο και, κυρίως, της ισλαμικής. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, δυτικοί διπλωμάτες υπογραμμίζουν την άριστη συνεργασία που έχει υπάρξει με τις ελληνικές αρχές τα τελευταία χρόνια -με ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά και ανάπτυξη κοινών δράσεων- και αναρωτιούνται αν αυτή θα συνεχισθεί και με τη νέα κυβέρνηση.

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η σχέση με τη Ρωσία, όπου η πρόσφατη τάση διαφοροποίησης της Αθήνας από την αρχική κοινοτική ανακοίνωση για κυρώσεις κατά της Μόσχας δημιούργησε ένα πρώτο ρήγμα. Πέραν της έκπληξης Ευρωπαίων αξιωματούχων, υπήρξε και κριτική από διεθνή μέσα ενημέρωσης που έλαβε και προσωπικά χαρακτηριστικά καθώς έκαναν λόγο για σχέσεις των κ. Κοτζιά και Καμμένου με Ρώσους ακροδεξιούς και πρόσωπα που πρόσκεινται στον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Δεν είμαι μαριονέτα των Ρώσων» φέρεται να είπε ο κ. Κοτζιάς στον Ιταλό ομόλογό του, ενώ κατευναστικά λειτούργησε και η συνάντηση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας με τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ, καθώς έχουν φοιτήσει στο ίδιο πανεπιστήμιο, γεγονός που επιτρέπει τη δημιουργία καλής χημείας, εξέλιξη που θα μπορούσε να αποβεί χρήσιμη στη σημερινή συγκυρία των δύσκολων σχέσεων με το Βερολίνο.

Τελικά, υπήρξε συμβιβασμός για παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και τροποποίηση του κειμένου συμπερασμάτων, ενώ ο κ. Κοτζιάς άδραξε την ευκαιρία να εστιάσει στην κατάσταση στη Μαριούπολη όπου ζουν 160 χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής. Ο Ελληνας υπ. Εξωτερικών τόνισε στο Συμβούλιο ότι η Ελλάδα δεν υιοθετεί μια απόλυτη θέση εναντίον των κυρώσεων, αλλά αντίθετα τάσσεται υπέρ της επικρατούσας άποψης, ενώ εμμέσως φαίνεται να προσδοκά να λειτουργήσει ως δίαυλος στην αναζήτηση τρόπων άρσης των σημερινών αδιεξόδων στη σχέση με τη Μόσχα. Από την πλευρά του, ο κ. Καμμένος έχει ταχθεί ενάντια στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και πριν από δύο εβδομάδες επισκέφθηκε τη Μόσχα όπου, μεταξύ άλλων, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας. Είναι ενδεικτικό ότι πολλά ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης καλωσόρισαν με ενθουσιασμό τη νέα ελληνική κυβέρνηση και τα πρώτα δείγματα γραφής της Αθήνας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι περιορίζονται να σημειώνουν με δηκτικό τρόπο ότι «σε αυτό το στάδιο» δεν υπάρχει ανησυχία και διαμηνύουν τις προσδοκίες της κυβέρνησης Ομπάμα, επισημαίνοντας ότι η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση «βοήθησε πολύ στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα στη Ρωσία ότι αυτό που ζητάμε είναι αλλαγή της επιθετικής πολιτικής προς τους γείτονές της». Θα κινηθούν με βάση την ενημέρωση του πρωθυπουργού στον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς, ενώ θυμούνται ότι κατά την επίσκεψή του κ. Τσίπρα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πριν από δύο ακριβώς χρόνια, τον είχαν ακούσει με ικανοποίηση να εξηγεί πως είναι μεν ιδεολογικά αντίθετος στο ΝΑΤΟ, αλλά αποτιμά με ρεαλισμό τα γεωπολιτικά δεδομένα και δεν πρόκειται να αμφισβητήσει τη θέση της Ελλάδας εντός της Συμμαχίας.

Τέλος, εγείρονται ερωτήματα και αναμένονται απαντήσεις, σχετικά με τη συνέχιση της πολυεπίπεδης συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με το Ισραήλ, η οποία, με δεδομένη τη εύφλεκτη συγκυρία στην κυπριακή ΑΟΖ, έχει αποκτήσει αυξημένη σημασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή