Στην Αθήνα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ

Στην Αθήνα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να μεσολαβήσει άμεσα στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους, σε μία προσπάθεια να συμβάλει στη γεφύρωση του χάσματος. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών μεταβαίνει στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα για να συναντήσει τον νέο ομόλογό του κ. Γ. Βαρουφάκη.

Με τα διεθνή ΜΜΕ να προβλέπουν κρίση ρευστότητας τον Μάρτιο μετά την απόφαση της κυβέρνησης να διώξει την τρόικα, οι Αμερικανοί αναλαμβάνουν δράση προκειμένου να αποφύγουν αστάθεια  στις  διεθνείς αγορές  και, κατ’ επέκταση, στην παγκόσμια  οικονομία από  μία  κρίση ρευστότητας  στην  Ελλάδα.

Στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα λειτουργήσουν καταστροφικά στην ψυχολογία των αγορών. Μπορεί οι ευρωπαϊκές τράπεζες να είναι προστατευμένες και τα μέτρα της ΕΚΤ να έχουν δημιουργήσει έναν τοίχο προστασίας για τις άλλες αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, αλλά φοβούνται ότι το πλήγμα εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη που θα προκαλέσει μία πιθανή έξοδος θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμο. Ετσι, όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ την Παρασκευή, «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με την Ε.Ε. κι αυτό σημαίνει και με τους νέους πολιτικούς ηγέτες στην Ελλάδα, ώστε να προσπαθήσουμε να λύσουμε αυτές τις διαφορές… διότι αυτό είναι τελικά προς το συμφέρον της αμερικανικής οικονομίας».

Οι ΗΠΑ είναι ήδη σε επαφή τόσο με το ΔΝΤ όσο και με τους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς ενδιαφέρονται να διασφαλίσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα. Αν και είναι πολέμιος της λιτότητας, η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν ήταν απαραίτητες για να επιστρέψει η Ελλάδα στη δημοσιονομική βιωσιμότητα – και ότι πρέπει να συνεχισθούν. Ζητούμενο για τις ΗΠΑ είναι, όπως δήλωσε ο Λευκός Οίκος, «να ενισχυθούν οι βάσεις για τη μακροπρόθεσμη ευημερία της Ελλάδας».

Την ίδια ώρα, μία εβδομάδα μετά τις εκλογές, στο ΔΝΤ δεν έχουν ακόμη καμία επαφή με τη νέα κυβέρνηση. Μπορεί η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει έτοιμη να συζητήσει, αλλά όπως τονίζει αξιωματούχος του Ταμείου, η πρωτοβουλία ανήκει στην ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με το καταστατικό του ΔΝΤ, είναι οι αρχές των χωρών που ενημερώνουν το ΔΝΤ για τις προθέσεις τους, είτε σκοπεύουν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις είτε να σταματήσουν ένα πρόγραμμα. Ούτε όμως η κ. Λαγκάρντ έχει τηλεφωνήσει για να συγχαρεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στο ΔΝΤ υποβαθμίζουν το γεγονός, τονίζοντας ότι ο διεθνής οργανισμός δεν είναι κράτος για να έχει διπλωματικά πρωτόκολλα αβροφροσύνης.

Μπορεί να μην έχουν επικοινωνία με την Αθήνα, ωστόσο στο ΔΝΤ παρακολουθούν προσεκτικά τις πρώτες κινήσεις και δηλώσεις της κυβέρνησης, χωρίς να τοποθετούνται επισήμως. Εχουν όμως αιφνιδιασθεί από την ταχύτητα με την οποία άρχισε το ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας, εκτιμώντας ότι τέτοιου είδους αλλαγές «θα έπρεπε να συζητηθούν στις διαπραγματεύσεις» για την επόμενη ημέρα του προγράμματος. Αν αλλάξει θέση για την τρόικα, η πρόταση του κ. Βαρουφάκη για μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα πιθανώς να βρει ευήκοα ώτα στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου στο πλαίσιο μιας επαναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος. Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται από αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε αυτό να παραμείνει βιώσιμο όπως απαιτεί το καταστατικό του.

Κι ενώ η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει κάθε συζήτηση με την τρόικα, το ΔΝΤ διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τα υπόλοιπα μέλη της. Τα ευρωπαϊκά γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες βρίσκονται σε επαφή με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και ενημερώνουν διεξοδικά τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πολ Τόμσεν.

Οπως εκτιμά, πάντως, ο ερευνητής του ινστιτούτου διεθνών οικονομικών Peterson Τζέικομπ Κίρκεγκααρντ, «η θέση του ΔΝΤ είναι ότι μία συμφωνία εξαρτάται κυρίως από τους Ευρωπαίους και την Ελλάδα», καθώς το ίδιο δεν θα βάλει άλλα χρήματα στην χώρα. «Αν η λύση είναι αποδεκτή από τους Ευρωπαίους, μάλλον θα είναι αποδεκτή και από το ΔΝΤ» λέει χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή