Ανησυχία στο «Ποτάμι» για το «σχέδιο» Τσίπρα

Ανησυχία στο «Ποτάμι» για το «σχέδιο» Τσίπρα

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά ανήσυχοι δηλώνουν όλοι στο «Ποτάμι» μετά τις αδιέξοδες συναντήσεις που είχε η κυβέρνηση με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και τον επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ. Είναι ενδεικτικό ότι συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους αν η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί τον κίνδυνο να έχει υποβάλει τη χώρα στον ρόλο της Ιφιγένειας. Πολύ περισσότερο, όπως λένε, όταν υπάρχουν πια σαφείς ενδείξεις ότι κάποιοι επιθυμούν πιθανώς να εργαλειοποιήσουν την Ελλάδα ως αποσταθεροποιητικό παράγοντα της Ε.Ε.

Δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά και ο κ. Στ. Θεοδωράκης αναρωτήθηκε δημοσίως αν το σχέδιο του Αλ. Τσίπρα είναι η έξοδος της χώρας από το ευρώ, καθώς, όπως τόνισε, δεν μπορεί να ερμηνεύσει διαφορετικά ότι η νέα κυβέρνηση οδηγεί τα πράγματα σε απόλυτο αδιέξοδο. Το νόημα αυτό είχε άλλωστε και η έκκλησή του στον κ. Τσίπρα να συγκαλέσει εδώ και τώρα σύσκεψη με τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που θεωρούν αδιαπραγμάτευτο τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Επιδίωξε εμφανώς να θέσει τον νέο πρωθυπουργό προ των ευθυνών του, καθώς η συγκεκριμένη σύσκεψη θα έφερνε για πρώτη φορά τον κ. Τσίπρα στη δύσκολη θέση να συναντηθεί όχι μόνον με τον ίδιο αλλά από κοινού με τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο και θα φαινόταν εντέλει ποιος εξωθεί τη χώρα σε αδιέξοδο και ποιος επιχειρεί να την σώσει.

Οι εξελίξεις άρχισαν να χαρακτηρίζονται ακόμη και επικίνδυνες στο «Ποτάμι» αμέσως μόλις τελείωσε η συνέντευξη Ντάισελμπλουμ – Βαρουφάκη. Το σκωπτικό σχόλιο του τομεάρχη οικονομικών Θαν. Σκόκου «αν κατάλαβα καλά, σε περίπτωση που η Ευρώπη δεν συμμορφωθεί μαζί μας θα τα βρει σκούρα» ακολούθησε δήλωση της Αντ. Λυμπεράκη. Εκείνη τόνισε ότι είναι αδύνατον να αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι «το καινοφανές επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μιλάει πλέον με την τρόικα τη στιγμή που οι θεσμοί που εκπροσωπεί είναι ακριβώς αυτοί με τους οποίους η νέα κυβέρνηση αξιώνει να συνομιλήσει».

Το ίδιο ανήσυχος δήλωνε και ο στενός συνεργάτης του κ. Θεοδωράκη, κ. Στρατής Μούγερ, ο οποίος εκτιμούσε επιπλέον ότι ο κ. Γ. Βαρουφάκης παίζει ένα εξαιρετικά επικίνδυνο παιχνίδι, καθώς αρνείται να τοποθετηθεί ακόμη και επί της τεχνικής παράτασης του προγράμματος που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, την οποία σημειώνεται ότι ακόμη και ο κ. Ντάισελμπλουμ υπονόησε ότι θα μπορούσε να δοθεί αν ζητηθεί από την Αθήνα. Ο κ. Μούγερ χαρακτήριζε την προοπτική να περάσει η συγκεκριμένη ημερομηνία χωρίς να έχει προσυμφωνηθεί μια λύση με τους εταίρους «εφιαλτική για τη χώρα», καταλογίζοντας επιπλέον στον κ. Βαρουφάκη ότι είναι άκρως επικίνδυνος αν πιστεύει ότι με την υστέρηση εσόδων που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες σε συνδυασμό με την εκροή καταθέσεων, οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν ασφαλείς χωρίς τη στήριξη της ΕΚΤ και τη δόση των 7,1 δισ. ευρώ που ο κ. Βαρουφάκης τάχα «απειλεί» τους Ευρωπαίους ότι δεν χρειάζεται η χώρα.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ενώ στο «Ποτάμι» προσπαθούν να εκπέμψουν ψυχραιμία, δεν κρύβουν ότι είναι πλέον έτοιμοι για κάθε εξέλιξη. Ετσι ίσως εξηγείται και η σπουδή του κ. Θεοδωράκη να ανακοινώσει την Παρασκευή -σχεδόν μια εβδομάδα πριν ανοίξει η Βουλή- ότι οι δύο κοινοβουλευτικοί του εκπρόσωποι θα είναι ο κ. Χ. Θεοχάρης και η κ. Αντ. Λυμπεράκη, ενώ ως αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου θα προτείνει τον κ. Σπ. Λυκούδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή