Αναμονή και εύθραυστη εκεχειρία στη Ν.Δ.

Αναμονή και εύθραυστη εκεχειρία στη Ν.Δ.

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρότα σύγκρουσης με την τρόικα που χαράσσει η κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα μοιάζει να αποτελεί το ισχυρότερο επιχείρημα και παράλληλα τη μεγαλύτερη ασπίδα του κ. Αντώνη Σαμαρά έναντι της κριτικής που δέχεται για το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου. Στάση αναμονής, δημοσίως, τηρούν και τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη του κόμματος, επικαλούμενα ακριβώς την κρίσιμη συγκυρία και τον, εν πολλοίς, ριψοκίνδυνο βηματισμό της κυβέρνησης, που συγκρότησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Η εικόνα στο μέχρι την περασμένη Κυριακή,κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θυμίζει ψυχρό πόλεμο καθώς και οι δύο πλευρές εξοπλίζονται, ωστόσο οι εχθροπραξίες δεν ξεσπούν. Τουλάχιστον προσώρας.

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ν.Δ. την Πέμπτη, την πρώτη κομματική διαδικασία μετά τις εκλογές, κυριάρχησε η γραμμή του κ. Σαμαρά ότι ο βίος της κυβέρνησης θα είναι εξαιρετικά σύντομος και, συνεπώς, η δικαίωση του ιδίου και της Ν.Δ. ορατή. Και, κυρίως, η άποψη ότι η Ν.Δ. βγήκε αλώβητη από τις κάλπες. Υπό αυτήν την προσέγγιση, η όποια αυτοκριτική περιορίστηκε σε ήσσονος σημασίας, διαχειριστικά και οργανωτικά ζητήματα και τον… ΕΝΦΙΑ, αποτρέποντας μία επί της ουσίας αξιολόγηση της κυβερνητικής πορείας, αλλά και της προεκλογικής στρατηγικής της Ν.Δ. Μοιάζει παράδοξο για κόμμα που έπεσε από την εξουσία, αλλά στην εν λόγω συνεδρίαση κυριάρχησαν (με την εξαίρεση 3-4 εκ των παρευρισκομένων), μάλλον, τα συγχαρητήρια για τις εκλογικές αντοχές παρά η κριτική για το τι οδήγησε στην ήττα.

Δείτε αποσπάσματα από τις δηλώσεις Σαμαρά στην Εκτελεστική Γραμματεία:

Επαφές και αρνήσεις

Ο τέως πρωθυπουργός επιχείρησε, όλες τις προηγούμενες ημέρες, ανοίγματα προς τους κορυφαίους του κόμματος, με στόχο τη συγκρότηση ενός «πολιτικού διευθυντηρίου», που θα σηματοδοτήσει μια πιο συλλογική λειτουργία του κόμματος. Ωστόσο, οι αρνήσεις ήταν πολλές. Με πιο ηχηρή αυτή του απερχόμενου προέδρου της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη. Με τον κ. Στ. Δήμα εκτός κομματικών δρωμένων εδώ και χρόνια και τον κ. Δ. Αβραμόπουλο στην Κομισιόν και στο κατώφλι της Προεδρίας, ο κ. Σαμαράς πρότεινε –σύμφωνα με πληροφορίες– στον, με ιδιαίτερη απήχηση στην κομματική βάση, κ. Μεϊμαράκη να αναλάβει αντιπρόεδρος του κόμματος. Ο κ. Μεϊμαράκης, που είχε επιστρατευθεί και μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2012 στην εκλογική επιτροπή που συγκροτήθηκε ενόψει του Ιουνίου (σ.σ. κάτι που δεν έγινε σε αυτήν την αναμέτρηση), αρνήθηκε την πρόταση καίτοι αποδέχθηκε σιωπηρά τη συμμετοχή του στο μάλλον μικρού βεληνεκούς «πολιτικό συμβούλιο» που, τελικά, συγκροτήθηκε. Αντιστοίχως, εκρηκτικές υπήρξαν και αρκετές από τις επαφές του κ. Σαμαρά με βουλευτές, ακόμη και με κάποιους που, διαχρονικά, τον είχαν στηρίξει.

Στον τέως πρωθυπουργό υπεβλήθησαν και εισηγήσεις για αλλαγές στο στενό του επιτελείο, που, προφανώς, τον ακολούθησε από το Μαξίμου στα κομματικά γραφεία της Συγγρού. Ωστόσο, παρά τη φημολογία, κάτι τέτοιο δεν μοιάζει να περιλαμβάνεται στις προθέσεις του, ενώ αντιβαίνει και στον προσωπικό του κώδικα λειτουργίας.

Ο ίδιος και οι στενοί του συνεργάτες μοιάζουν να πιστεύουν στη λογική της «αριστερής παρένθεσης», θεωρούν ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει η δικαίωση –και άρα και η επιστροφή στο Μαξίμου– ενώ έναντι των όποιων φωνών για αλλαγή ηγεσίας αντιτάσσουν το επιχείρημα ότι ούτε ο Κων. Μητσοτάκης το 1985 ούτε ο Κ. Καραμανλής το 2000 παραιτήθηκαν, καίτοι οι δύο βρίσκονταν εκείνη την περίοδο σε πορεία προς την εξουσία και όχι σε φάση πτώσης από την κυβέρνηση.

Ομως, ακόμη σε απευθείας επαφές τους με τον κ. Σαμαρά κάποια στελέχη αμφισβητούν εντόνως αυτή την ανάλυση, θεωρώντας ότι η πρωθυπουργία του 40χρονου Τσίπρα αλλάζει άρδην τα δεδομένα. «Αν κάνεις πάλι τα ίδια, δεν έχεις ελπίδα να κερδίσεις, ό,τι κι αν συμβεί», φέρεται ειπών συνομιλητής του κ. Σαμαρά, βάζοντας το δάκτυλο επί τον τύπον των κυβερνητικών και προεκλογικών ήλων στον σταυρό της Ν.Δ. Ισχυρό επιχείρημα για τον κ. Σαμαρά και τον στενό κύκλο συνεργατών του, που τον ακολούθησε από το Μαξίμου στα κομματικά γραφεία της Συγγρού, είναι και το ότι ελάχιστοι εκ των κορυφαίων διαφοροποιήθηκαν στα 2,5 χρόνια διακυβέρνησης από την ασκούμενη πολιτική και πολύ λιγότεροι από την προεκλογική γραμμή του κόμματος.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει, πάντως, αποδείξει κατά το παρελθόν ότι μπορεί να εκμεταλλευθεί υπέρ του τον χρόνο. Και σε αυτό επενδύει και σήμερα, παράλληλα με τη δικαίωση όλων των προειδοποιήσεων που απηύθυνε προς τους πολίτες προεκλογικά. Το ενδεχόμενο εξελίξεων στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωζώνη οδηγεί εκ των πραγμάτων σε μία εύθραυστη εκεχειρία στο εσωκομματικό μέτωπο. Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να απευθυνθεί, την προσεχή εβδομάδα, στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα που ανεδείχθη από τις εκλογές, ενώ στον προγραμματισμό του περιλαμβάνεται και η σύγκληση, σε βάθος χρόνου, της Πολιτικής Επιτροπής και ενός συνεδρίου ανασυγκρότησης της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή