Νέος βασιλιάς παλιοί φόβοι της Σ. Αραβίας στην περιοχή

Νέος βασιλιάς παλιοί φόβοι της Σ. Αραβίας στην περιοχή

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ξέσπασαν οι εξεγέρσεις της Αραβικής Ανοιξης, πριν από τέσσερα χρόνια, οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας έτρεμαν. Αντί όμως το χάος στην περιοχή να υπονομεύσει τη σαουδαραβική μοναρχία, φαίνεται ότι της προσέδωσε ανεπανάληπτη ισχύ και επιρροή. Η άνοδος στον σαουδαραβικό θρόνο ενός νέου βασιλιά, του 79χρονου βασιλιά Σαλμάν, συμπίπτει με την ενίσχυση σε όλη την περιοχή απολυταρχικών τάσεων διακυβέρνησης, με έμφαση στη σταθερότητα.

Το πολιτικό Ισλάμ, που προξενούσε φόβο στους Σαουδάραβες, τώρα είναι υπό διωγμόν. Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ, ο υπουργός Εσωτερικών που τέθηκε επικεφαλής της μάχης κατά του πολιτικού Ισλάμ, ανταμείφθηκε την περασμένη εβδομάδα με την προαγωγή του σε αναπληρωτή διάδοχο και έγινε ο πρώτος της γενιάς του στη γραμμή της διαδοχής.

Η ενίσχυση των Σαουδαράβων είναι σε μεγάλο βαθμό υποπροϊόν της αδυναμίας ή της ημικατάρρευσης πολλών γειτονικών κρατών, όπως το Ιράκ, η Αίγυπτος, η Συρία, η Υεμένη, αλλά και η Λιβύη, το Μπαχρέιν και η Τυνησία. Οσο για την αντοχή της παλαιάς τάξης πραγμάτων, αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμο από τη συνεχή ροή σαουδαραβικών κονδυλίων.

Οι Σαουδάραβες ενισχύουν το βασίλειο του Μπαχρέιν και πολεμούν στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση της Βαγδάτης. Δισεκατομμύρια δολάρια από τα σαουδαραβικά ταμεία ενισχύουν φιλικές κυβερνήσεις στην Αίγυπτο και στην Ιορδανία. Αντάρτες υποστηριζόμενοι απο τη Σαουδική Αραβία πολεμούν στη Λιβύη, ενώ νέα μέσα ενημέρωσης, σαουδαραβικής ιδιοκτησίας, υποστηρίζουν τους εκλεκτούς τους στην Τυνησία και αλλού.

Το βασίλειο μπορεί να υπερηφανεύεται για κάποιες νίκες, όπως η στρατιωτική κυβέρνηση του Καΐρου και η εκλεγμένη κυβέρνηση της Τύνιδας. Αλλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γείτονές τους, αποτελούν λόγους ανησυχίας και για τους ίδιους τους Σαουδάραβες. Οι προσπάθειές τους δεν έχουν σταθεροποιήσει ούτε κατ’ ελάχιστον τη Συρία, το Ιράκ ή τη Λιβύη. Το σαουδαραβικό σχέδιο πολιτικής μετάβασης στην Υεμένη κατέρρευσε, αφήνοντας την πρωτεύουσα στα χέρια ανταρτών που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Οπως η Λιβύη όταν βρισκόταν υπό τον Καντάφι, η Σαουδική Αραβία ελέγχεται από μια βασιλική οικογένεια, ενώ οι υπόλοιποι θεσμοί είναι αδύναμοι. Και όπως οι κυβερνώντες στη Συρία, έτσι και οι Σαουδάραβες μονάρχες έχουν κρατήσει αυστηρά υπό έλεγχο τις εθνοτικές εντάσεις ανάμεσα στη σιιτική μειονότητα και τη σουνιτική ηγεσία.

Στην πραγματικότητα, κάποιοι ιστορικοί υποστηρίζουν πως η Σαουδική Αραβία συχνά προβάλλει τις εγχώριες ανησυχίες της στην περιοχή. Οι τεταμένες σχέσεις με τους σιίτες στο εσωτερικό της ενισχύουν την αντιζηλία με το σιιτικό Ιράν ενώ οι φόβοι για την επιρροή του πολιτικού Ισλάμ εντός του βασιλείου τροφοδοτούν την εχθρότητα του σαουδαραβικού βασιλείου προς τη μουσουλμανική αδελφότητα στο εξωτερικό.

«Οι Σαουδάραβες λένε ότι “αυτά τα πράγματα πρέπει να διευθετηθούν στην περιοχή” επειδή αυτά είναι πράγματα που χρειάζεται να ελέγξουν στο εσωτερικό του βασιλείου τους», είπε ο ιστορικός Τόμπι Τζόουνς.

Το 2013, όταν ο Αμπντελ Φατάχ ελ Σίσι, τότε στρατηγός και πρώην στρατιωτικός ακόλουθος στη Σαουδική Αραβία, κατέλαβε στρατιωτικά το Κάιρο, η Σαουδική Αραβία έγινε ο σημαντικότερος χρηματοδότης του, παρέχοντας 12 δισ. δολάρια οικονομικής βοήθειας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Σίσι, που τώρα είναι πρόεδρος, προχώρησε στο ασυνήθιστο βήμα της προκήρυξης επταήμερου πένθους στην Αίγυπτο για τον θάνατο του Σαουδάραβα βασιλιά Αμπντάλα. Σε αυτό περιλαμβανόταν η ακύρωση των εορτασμών για την τέταρτη επέτειο της Αραβικής Ανοιξης – ως αναγνώριση του ρόλου του βασιλιά στην κατάπνιξη της εξέγερσης αυτής.

Αυτό που κάνει τους Σαουδάραβες να φαίνονται ισχυροί είναι η αδυναμία της υπάρχουσας τάξης, αφού «είναι οι μόνοι που έχουν ακόμη αρκετή ισχύ και πόρους για να τη στηρίξουν», τονίζει ο ιστορικός Τζόουνς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή