Αγώνας για χρόνο και τραπεζική ρευστότητα

Αγώνας για χρόνο και τραπεζική ρευστότητα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διασφάλιση χρόνου και ρευστότητας έχει ως κεντρικό της στόχο η Αθήνα στο διπλωματικό παιχνίδι που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες και θα συνεχιστεί με μεγάλη ένταση τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη.

Οι επαφές του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκη και του πρωθυπουργού, κ. Αλ. Τσίπρα, με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους και τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων, έχουν στο επίκεντρό τους το να λάβει η νέα κυβέρνηση τον απαραίτητο χρόνο έως ότου ολοκληρώσει το πρόγραμμά της για να το παρουσιάσει στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, όμως, αντιλαμβανόμενη την κατάσταση, η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει και την ύπαρξη επαρκούς ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα κατά τη διάρκεια του χρόνου που χρειάζεται για να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της.

Στο πλαίσιο αυτών των επιδιώξεων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Γ. Δραγασάκης, δήλωσε ότι είναι πιθανή μία «πολιτική συμφωνία» μεταξύ του κ. Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Τρίτη. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ανέφεραν χθες πώς η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει τις θέσεις της και ότι «δεν δέχεται τον εκβιασμό ότι στις 28 Φεβρουαρίου λήγει το πρόγραμμα» και αναμένει από την Ευρώπη την αντίδρασή της. Πάντως, ο κ. Βαρουφάκης, δήλωσε χθες πώς η παροχή έκτακτης ρευστότητας είναι δουλειά της ΕΚΤ και δική μας δουλειά είναι να διασφαλίζουμε ότι θα υπάρχει συμφωνία με την Κομισιόν.

Χθες, υπήρξαν δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο που ανέφεραν πρώτον ότι ο κ. Γιούνκερ βάζει τέλος στην τρόικα και δεύτερον πώς ο πρόεδρος της Κομισιόν έχει καταρτίσει σχέδιο που θα διασφαλίζει την χρηματοδότηση της Ελλάδας έως το καλοκαίρι. Γενικότερα, στελέχη της τρόικας ανέφεραν πώς στα θετικά δημοσιεύματα συνέβαλε η δήλωση του κ. Τσίπρα ότι θα αποπληρωθούν κανονικά οι υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Από την άλλη πλευρά, όλα τα δημοσιεύματα που επικαλούνταν Ευρωπαίους αξιωματούχους ανέφεραν πώς αυτό που δεν συζητά η Ευρωζώνη είναι ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Μάλιστα, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, κ. Χανς-Γέργκ Σέλινγκ, εμφανίστηκε ακόμα πιο σκληρός δηλώνοντας ότι «είναι τελείως σίγουρο ότι δεν θα ανεχθούμε εκβιασμό» και πρόσθεσε ότι «η μπάλα της κρίσης χρέους βρίσκεται τώρα μόνον στην Ελλάδα». Σημείωσε, δε, πώς η Ευρώπη και η Αυστρία, έχουν κάνει πάρα πολλά και είναι πρόθυμες να παρέχουν περαιτέρω υποστήριξη, ωστόσο μόνο με ταυτόχρονη καταβολή προσπαθειών από τους ίδιους τους Ελληνες.

Πάντως, χθες, ο κ. Βαρουφάκης συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, κ. Μ. Σαπέν, και σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα ήταν πιο θετικό από ότι το περίμενε η ελληνική αποστολή. Αμέσως μετά δήλωσε πώς η αποπληρωμή του χρέους θα πρέπει να συνδεθεί με την ανάπτυξη, ενώ σχολιάζοντας την πρόσληψη της Lazard ως σύμβουλο για θέματα χρέους ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλους τους εμπειρογνώμονες που μπορούν να βοηθήσουν. Να σημειωθεί ότι σήμερα ο κ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του, Τζορτζ Οζμπορν, και την Τρίτη με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Παντόαν, στη Ρώμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή