Στάση αναμονής τηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στάση αναμονής τηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε αναμονή βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, καθώς ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ είναι έτοιμος να ακούσει από κοντά τις θέσεις του Ελληνα πρωθυπουργού αύριο το πρωί στις Βρυξέλλες.

Η στροφή της κυβέρνησης που έγινε το Σάββατο το μεσημέρι μετά τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα στο πρακτορείο Bloomberg -όπου ανέφερε ότι θα αποπληρώσει τα δάνεια σε Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ότι θα βρεθεί μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους- θεωρήθηκε ένα θετικό βήμα εκ μέρους της ελληνικής πλευράς και θα αποτελέσει σημείο αφετηρίας για τις συζητήσεις μεταξύ του κ. Τσίπρα με τον κ. Γιουνκέρ.

Τηλεφωνική επικοινωνία

Αλλωστε ο πρόεδρος της Επιτροπής είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Αλ. Τσίπρα το Σάββατο το πρωί, μετά μια σειρά από επαφές που είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αλλά και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για να ρίξει τους τόνους μετά την επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα, που δεν έγινε σε θετικό κλίμα, όπως επιβεβαιώνουν πηγές των Βρυξελλών.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μ. Σχοινάς χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη με τον επίτροπο αρμόδιο για Οικονομικές Υποθέσεις Π. Μοσκοβισί την Κυριακή το απόγευμα στο Παρίσι, ενώ στην Αθήνα διαρρέει η πληροφορία ότι ο κ. Μοσκοβισί δεσμεύτηκε να μεσολαβήσει σε όλα τα επίπεδα που μπορεί, και για αυτό σε συνέχεια της συνομιλίας που είχε με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας συναντήθηκε χθες το βράδυ στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε με θέμα συζήτησης τη χώρα μας. Σε παρασκηνιακό επίπεδο γίνεται προσπάθεια από την ελληνική κυβέρνηση να υπάρξει πρόσκληση από τον ίδιο τον κ. Σόιμπλε, ιδανικά μετά τη συνάντηση του Ελληνα υπουργού Οικονομικών με τον Ιταλό ομόλογό του Πιερ-Κάρλο Παντοάν. Προς το παρόν πάντως δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο.

Σε ερώτηση αν τα δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου για κατάργηση της τρόικας ισχύουν, ο κ. Σχοινάς παρέπεμψε στην προεκλογική δήλωση -για τις ευρωεκλογές- του κ. Γιουνκέρ (τον περασμένο Μάιο) ότι «στο μέλλον θα είμαστε σε θέση να αντικαταστήσουμε την τρόικα με έναν πιο δημοκρατικό θεσμό που θα έχει λογοδοσία και έλεγχο». Με αυτό τον τρόπο κατέστη σαφές ότι η αλλαγή της μορφής της τρόικας δεν θα γίνει ύστερα από ελληνική πίεση αλλά επειδή ήταν δρομολογημένη και θεωρείται αναγκαία και από τον ίδιο τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Σχοινάς έκανε, επίσης, απολύτως σαφές ότι «οποιαδήποτε συμφωνία με την Ελλάδα και τα 18 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη όλων των μελών», για να προσθέσει ότι η Επιτροπή μπορεί να έχει λόγο στις αποφάσεις για την Ελλάδα, αλλά τελικά το «πράσινο φως» δίνεται από τα ίδια τα κράτη-μέλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή