Ο Σόιμπλε απορρίπτει μονομερείς ενέργειες

Ο Σόιμπλε απορρίπτει μονομερείς ενέργειες

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στην ιδιαίτερα σκληρή στάση της έναντι της Ελλάδας εμμένει η γερμανική κυβέρνηση. Μαζί της συντάσσονται, υπερθεματίζοντας μάλιστα, όχι μόνο οι παραδοσιακοί «σκληροί» της Ευρωζώνης –Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία– αλλά και πρώην μνημονιακές χώρες, Πορτογαλία, Ιρλανδία και ιδιαίτερα η Ισπανία, καθιστώντας δυσχερέστερη την προσπάθεια της κυβέρνησης για αναζήτηση περισσότερων συμμάχων.

Χαρακτηριστικές για τη στάση του Βερολίνου, το οποίο πάντως ταυτόχρονα άνοιξε τον δρόμο για μία συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ήταν οι χθεσινές δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά και του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που επέμειναν στη διατήρηση της τρόικας. «Δεν συντρέχουν λόγοι να παρεκκλίνουμε από τον δοκιμασμένο μηχανισμό», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Κριστιάνε Βιρτς, που πρόσθεσε ότι «ο κ. Τσίπρας είναι καλοδεχούμενος συνομιλητής» και η γερμανική κυβέρνηση τον «αναμένει με χαρά στο Βερολίνο». Ανέφερε ότι είναι βέβαιο ότι η κ. Μέρκελ και ο κ. Τσίπρας θα έχουν κατ’ ιδίαν συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου, αλλά και ότι το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί στην επικείμενη συνάντηση Ομπάμα – Μέρκελ στις 9 Φεβρουαρίου.

«Η ύπαρξη της τρόικας είναι κατοχυρωμένη στο καταστατικό των δύο ταμείων Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του EFSF και ESM», τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ. Επισήμανε ακόμη ότι η αλλαγή του δεν μπορεί να γίνει μονομερώς, αλλά προϋποθέτει αλλαγή των συμφωνιών, όπως και έγκριση από τα Κοινοβούλια των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Επιβεβαίωσε επίσης ότι υπάρχει αλληλογραφία μεταξύ των κ. Σόιμπλε και Βαρουφάκη, στην οποία εκφράζεται επιθυμία για συνάντηση.

Συγχρόνως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι το Βερολίνο δεν θα αποδεχθεί οποιεσδήποτε μονομερείς μεταβολές στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. «Θέλουμε να συνεχίσει η Ελλάδα σε αυτόν τον επιτυχημένο δρόμο για το συμφέρον τόσο της ίδιας όσο και των Ελλήνων, αλλά δεν θα δεχθούμε μονομερείς αλλαγές στο πρόγραμμα», είπε στο Reuters Euro Zone Summit. Επίσης, σημείωσε πως σε αυτή τη φάση δεν τίθεται θέμα παράτασης του ελληνικού προγράμματος και πως βλέπει κίνδυνο να μειωθεί η στήριξη για Ευρώπη και Ευρωζώνη στη Γερμανία εξαιτίας της αναταραχής στην Ελλάδα, αλλά και της πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο κ. Σόιμπλε διαμήνυσε και αυτός πως δεν μπορεί να αλλάξει η συμμετοχή του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ισπανία, Πορτογαλία

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, οι κεντροδεξιές κυβερνήσεις τους θεωρούν ότι δεν μπορούν να σταθούν πολιτικά αν η Ευρωζώνη προβεί σε παραχωρήσεις προς μία αριστερή ελληνική κυβέρνηση, όταν οι ίδιες έκαναν ό,τι τους ζητήθηκε. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση χθες του υπουργού Oικονομικών της Ισπανίας κ. Μοντόρο, που εμφανίσθηκε κατηγορηματικά αντίθετος στην ιδέα «να αλλάξουν οι κανόνες» της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να υπάρξει ανταπόκριση στα αιτήματα της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας πως η Ισπανία έχει σεβασθεί τους κανόνες αυτούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή