Οζμπορν: Κίνδυνος η αντιπαράθεση Ελλάδας-ευρωζώνης

Οζμπορν: Κίνδυνος η αντιπαράθεση Ελλάδας-ευρωζώνης

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν δήλωσε σήμερα ότι μια αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος καθίσταται ταχέως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία.

"Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση και είναι σαφές ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία", δήλωσε ο Όζμπορν αφού συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

"Καλώ τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να ενεργήσει με υπευθυνότητα, αλλά είναι επίσης σημαντικό η ευρωζώνη να αποκτήσει ένα καλύτερο σχέδιο για τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη", δήλωσε ο Όζμπορν.

"Είναι μια αναδυόμενη απειλή για τη βρετανική οικονομία. Και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι στην Ευρώπη, όπως και στη Βρετανία, επιλέγουμε την ικανότητα αντί για το χάος", πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός.

Ο κ. Βαρουφάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Όζμπορν επί 45 λεπτά στο γραφείο του τελευταίου στην Ντάουνινγκ Στριτ. Μετά τη συνάντηση ο Έλληνας υπουργός αναχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Πάντως πηγή του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η συνάντηση του Βρετανού υπουργού Οικονομικών με τον Έλληνα ομόλογό του διεξήχθη σε πολύ καλό και εποικοδομητικό κλίμα». Μάλιστα όπως ήταν αναμενόμενο, έντονο ήταν το ενδιαφέρον των βρετανικών μέσων ενημέρωσης που από το πρωί βρέθηκαν έξω από το Νο 11 της Ντάουνιγκ Στριτ για να καλύψουν το γεγονός. Παρόλα αυτά, οι δύο άντρες δεν έκαναν καμία δήλωση στις κάμερες, αλλά όπως έγινε γνωστό οι δύο υπουργοί θα βγάλουν αργότερα κοινή ανακοίνωση.

Οι ελληνικές επαφές των τελευταίων ημερών είναι ούτως ή άλλως πολύ «ψηλά» και στα σημερινά βρετανικά μέσα ενημέρωσης, με το BBC να προβάλει τη δήλωση του κ. Βαρουφάκη που είπε πως «Η Ευρώπη έρχεται πρώτη», το SKY NEWS να μιλάει για τις συζητήσεις που έχει ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση για μια νέα συμφωνία για το χρέος της και τους FT να κάνουν λόγο για «συναγερμό στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με πηγή του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, η χρονική συγκυρία της συνάντησης είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς η Βρετανία εδώ και πολύ καιρό αναζητεί συμμάχους εντός της ΕΕ μια και επιθυμεί την αλλαγή συνθηκών της Ένωσης με στόχο την χαλάρωση των δεσμεύσεων που έχει το Λονδίνο έναντι των Βρυξελλών. «Έτσι λοιπόν είναι μια πολύ καλή ευκαιρία και για την Μεγάλη Βρετανία να συμμαχήσει με ένα ακόμη κράτος της ΕΕ για ριζικές αλλαγές, μέσα στην Ένωση», ανέφερε η εν λόγω πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επιπλέον, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στο Λονδίνο είναι έντονη η φημολογία ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Μεγάλη Βρετανία επιθυμούν την χαλάρωση των μέτρων λιτότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς πιστεύουν ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται τα τελευταία 5 χρόνια «μόνο καλό δεν έχει κάνει στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Σήμερα το βράδυ ο Έλληνας υπουργός οικονομικών θα συναντηθεί με στελέχη του "Σίτυ" του Λονδίνου για τους ενημερώσει για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή