Σαπέν: «Δεν θα βρεθούμε απέναντι στη Γερμανία»

Σαπέν: «Δεν θα βρεθούμε απέναντι στη Γερμανία»

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η ΕΚΤ δεν είναι πρόθυμη να εγκρίνει την αύξηση έκδοσης εντόκων γραμματίων κατά 10 δισ. ευρώ, ένα αίτημα που υπέβαλε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης στις συναντήσεις του στο Παρίσι και αποκάλυψε χθες η «Κ». Τα επιπλέον 10 δισ. θα επέτρεπαν στην κυβέρνηση να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό της και να διασφαλιστεί ο απαραίτητος χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Την ίδια τύχη θα έχει και το συμπληρωματικό αίτημα για την άμεση επιστροφή των κερδών του ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων, που ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ, και μέχρι τώρα ήταν συνδεδεμένα με την τελευταία αξιολόγηση της τρόικας.

Στην ίδια σκληρή γραμμή της παροχής ρευστότητας με το σταγονόμετρο φαίνεται να κινείται και το Βερολίνο. Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg, η γερμανική πλευρά αναμένει να μη συναφθεί συμφωνία με την Ελλάδα στο τέλος του μήνα (που λήγει το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος) και να μείνει η χώρα χωρίς συμφωνία μέχρι τον Απρίλιο ή τον Μάιο, όπου πια θα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Σύμφωνα με πηγές κοντά στην καγκελάριο, με αυτό τον τρόπο η Γερμανία θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της έναντι της Ελλάδας.

Ενδεικτική της δύναμης της Γερμανίας στην Ευρωζώνη είναι και η στάση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μ. Σαπέν, που μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γ. Βαρουφάκη έστειλε μήνυμα στο Βερολίνο μέσα από συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters. Εκεί προειδοποίησε την Ελλάδα να μη βάζει το Παρίσι απέναντι από το Βερολίνο στο θέμα του ελληνικού χρέους. «Δεν έχει νόημα να παίζει κανείς βάζοντας μια χώρα της Ευρωζώνης εναντίον της άλλης και ειδικά τη Γαλλία εναντίον της Γερμανίας, καθώς μια λύση που θα βοηθήσει την Ελλάδα θα γίνει μέσω μιας συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας», είπε χαρακτηριστικά.

Συγχρόνως, στις Βρυξέλλες εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνει έκτακτο Eurogroup πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο, η απόφαση θα ληφθεί μετά τη σημερινή συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Γιουνκέρ αλλά και τις συναντήσεις του κ. Βαρουφάκη με τον κ. Ντράγκι και τον κ. Σόιμπλε, όπου θα κριθεί κατά πόσο υπάρχει αρκετή «ουσία» και τεκμηριωμένες θέσεις από την Αθήνα για να γίνει μια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με θέμα την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ από την πλευρά του, σε παρέμβασή του στο Ευρωκοινοβούλιο, αναφέρθηκε στην Ελλάδα λέγοντας ότι υπάρχει ανάγκη για κάποια διαφοροποίηση στις πολιτικές, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «δεν θα ανατρέψουμε τα πάντα επειδή είχαμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα».

Συγχρόνως τόνισε ότι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την έκφραση της δημοκρατικής θέλησης του ελληνικού λαού, «τον οποίο συγχαίρω για το θάρρος του». Ο κ. Γιουνκέρ ανέφερε ότι όσοι κερδίζουν τις εκλογές στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες θα πρέπει και αυτοί με τη σειρά τους να λαμβάνουν υπόψη τούς υπόλοιπους στην Ε.Ε. και τις πεποιθήσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή